10-07-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hindi Yetiştiriciliği
Neden Hindi?
Hindi diğer kanatlıların değerlendiremeyeceği gıdaları değerlendirir, eti daha ucuza mal olur
Kanatlı etinin en kaliteli kesimi olan göğüs ve butlardaki et miktarı diğer kanatlılara göre daha fazladır
Hindi, yediği yemi ete çevirme bakımından diğer kanatlılardan daha üstündür
Hindiler gezindikleri yerlerde otları, böcekleri, bilhassa hasattan sonra tahılların döküntülerini yiyerek kıymetlendirirler
Eti oldukça lezzetlidir Özellikle diğer etlere oranla kolesterol oranın düşük olması tercih sebebidir
Hindicilik Yapılacak Kümes Nasıl Olmalı?
Ülkemizde genelde mera şartlarına göre hindi üretimi yapıldığından kümesler özellikle palaz dönemimde özen kazanmaktadır
*Hindi palazları yerde ve ana makinelerinde büyütülebilir Yada kümeslerin bir bölümü büyütme kısımı olarak ayrılır Palazlar 100-150 adetlik gruplara bölünebilirse yığılmadan dolayı meydana gelebilecek ölmeler önlenmiş olur
*4haftlıktan sonra bölmeler kaldırılır Hindi palazları 8haftalık olduktan sonra yavaş yavaş meraya alıştırmak için kümes dışına çıkarılırlar
Kümes Büyüklüğü:
Besi yapılacak hindi kümeslerinde 1m2’ye 1 hafta 20-25 adet /2 hafta 15-20 adet/3-6hafta 10 adet/7-9 hafta 6-7 adet/9-24 hafta 3-5 adet hindi hesaplanmalıdır
Tavan:
Sıcak ve soğuğu önlemek üzere tecritli olmalı,çatı akmayacak şekilde kaplananmalı,kümes yüksekliği 2-2,5mt olmalıdır
Taban:
Beton olması önerilmektedir Ancak fazla çamur olmayan,nemsiz topraklar kümes tabanına yayılıp iyice sıkıştırılarak kullanılabilir
Duvarlar:
Sıvalı ve tecritli olması, hiç değilse iç kısım mutlaka sıvanmalıdır
Pencereler:
Telle kapalı, açılır kapanabilir, aydınlatma için yeterli miktar ve büyüklükte olmalıdır
Isıtma:
Tüp gazla çalışan radyanlar yada infraruj ampuller kullanılabilir Bu durumda soba çevresine engeller konularak, palazların fazla yaklaşması önlenmelidir
Yemlik ve Suluklar:
Haftalara göre yemlik ve suluk miktarı şöyle hesaplanmlıdır
YAŞ
1palaz için
100 palaz için
1 palaz için
100 palaz için
yemlik uzunluğu
yemlik miktarı
Suluk uzunluğu
suluk miktarı
1-2 hafta
5cm
5adet
1cm
1adet
3-4 hafta
8cm
8adet
2cm
2adet
5-6 hafta
10cm
10adet
3cm
3adet
6-16hafta
12cm
12adet
4cm
4adet
17-24hafta
15cm
15adet
4cm
4adet
Altlık:
Kullanılacak altlık küflü, rutubetli, fazla tozlu olmamalıdır Altlık olarak talaş,kuru ot,saman vb nemi çekebilen materyal seçilmelidir
Aydınlatma:
Aydınlatma için normal ampul veya florasan kullanılabilir 60watlık bir ampul 15m2’lik kümes tabanına gelecek şekilde hesaplanmalıdır Yerden yüksekliği 2mt olmalıdır
Hindi Palazı Gelmeden Önce
Palazların teslim tarihi kesin olarak öğrenilmeli, özellikle kümese gündüz yerleştirilmesine özen gösterilmeli Çünkü palazların kümese alışması 4-6 saat sürmektedir
Kümesin yerleşim merkezinin dışında olmasına dikkat edilmelidir
Kümesin çok iyi havalandırılmasına ve ısınabilmesine, hava ceryanını olmamasına dikkat edilmelidir
Kümesin kaba temizliği yapılıp, yıkanıp silinmelidir
Duvarlar kireçle badana yapılmalıdır
Bir dezenfektanla tüm kümes dezenfekte edilmelidir
Kullanılacak alet ve ekipmanlar dezenfektanlı su ile yıkanıp temizlenmelidir
Kümes tabanına 10-15cm kalınlığında altlık serilmelidir
Kümes alanı 100-150 palaz alacak şekilde bölmelere ayrılmalıdır
Dezenfekte edilen yemlik ve suluklar yerleştirilir, başlangıçta her palaz için 1cm suluk ve yemlik kenarı yeterlidir
Palazlar getirilmeden 24 saat önce sobalar yakılmalı, kümes ısısı en az 35°C ye gelecek şekilde ayarlanmalıdır
Kümes kapısının önünde dezenfektan ve toz kireç kabı bulunmalıdır
Kümese herkesin girip çıkmasına engel olunmalı, giren kişide başka kümeslerle fiziki irtibatı olmamalı
Kümese kuş ve kemiricilerin girmesine engel olunmalı
Tüm hazırlıklardan sonra kümesi içindekilerle beraber fumigasyon ilaçlaması yapılmalıdır
Hindi Bakım ve Beslenmesi
1-8 haftalar arası palazlara %28 proteinli hindi palazı yemi verilir
Kümes ısısı 1 hafta 35°C de tutulmalı,15 günden sonra her hafta 1°C düşürülmelidir
Işıklandırma 1 hafta 24 saat yapılmalı, her hafta 1saat düşürülerek normal gün ışığına getir
İlk üç gün vitamin ve antibiyotik tedavisi yapılır Daha sonra 1ton yeme 1kg hesabıyla florozolidon(%5)katılmalı, 15 günde bir ABCDE vitaminleri ve selenium verilmeli
Bir aşı programı hazırlanarak mutlaka uygulanmalıdır
Hava şartlarına bağlı olarak 45 gününden itibaren meraya çıkarılabilir
Akşam hindiler meradan döndükten sonra kesinlikle besi yemi verilmelidir
Merada hindiler için suluk bulundurulmalıdır
Kesimden 15-20gün önce kapalı yerde kesif yem ile besiye
Hindi palazı temini ve hastalıkları konusunda herhangi bir problemle karşılaşıldığında TARIM İL ve İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNE başvurulmalıdır
BİGADİÇ Hindicilik Üretim İstasyonunun Kullandığı Örnek Vitamin Mineral ve Aşı Programları
Vitamin Mineral Programı:
Haftada bir gün A D3 E C
Haftada bir gün B C K
15 günde bir gün E- selenium
4,5 aydan itibaren ince mozaik
Nakil,aşı öncesi ve sonrası oluşan strese vitamin takviyesi
Aşı Programı:
3-14gün New-Castle HB-1 (suda veya püskürtme)
14-24gün New-Castle Lasota (içme sularına)
10 hafta New-Castle Lasota (içme sularına)
|
|
|