Yalnız Mesajı Göster

Hindi Yetiştiriciliği

Eski 10-07-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hindi Yetiştiriciliği



Neden Hindi?

Hindi diğer kanatlıların değerlendiremeyeceği gıdaları değerlendirir, eti daha ucuza mal olur

Kanatlı etinin en kaliteli kesimi olan göğüs ve butlardaki et miktarı diğer kanatlılara göre daha fazladır

Hindi, yediği yemi ete çevirme bakımından diğer kanatlılardan daha üstündür

Hindiler gezindikleri yerlerde otları, böcekleri, bilhassa hasattan sonra tahılların döküntülerini yiyerek kıymetlendirirler

Eti oldukça lezzetlidir Özellikle diğer etlere oranla kolesterol oranın düşük olması tercih sebebidir

Hindicilik Yapılacak Kümes Nasıl Olmalı?

Ülkemizde genelde mera şartlarına göre hindi üretimi yapıldığından kümesler özellikle palaz dönemimde özen kazanmaktadır

*Hindi palazları yerde ve ana makinelerinde büyütülebilir Yada kümeslerin bir bölümü büyütme kısımı olarak ayrılır Palazlar 100-150 adetlik gruplara bölünebilirse yığılmadan dolayı meydana gelebilecek ölmeler önlenmiş olur

*4haftlıktan sonra bölmeler kaldırılır Hindi palazları 8haftalık olduktan sonra yavaş yavaş meraya alıştırmak için kümes dışına çıkarılırlar

Kümes Büyüklüğü:

Besi yapılacak hindi kümeslerinde 1m2’ye 1hafta 20-25 adet /2hafta 15-20 adet/3-6hafta 10 adet/7-9hafta 6-7 adet/9-24hafta 3-5 adet hindi hesaplanmalıdır

Tavan:

Sıcak ve soğuğu önlemek üzere tecritli olmalı,çatı akmayacak şekilde kaplananmalı,kümes yüksekliği 2-2,5mt olmalıdır

Taban:

Beton olması önerilmektedir Ancak fazla çamur olmayan,nemsiz topraklar kümes tabanına yayılıp iyice sıkıştırılarak kullanılabilir

Duvarlar:

Sıvalı ve tecritli olması, hiç değilse iç kısım mutlaka sıvanmalıdır

Pencereler:

Telle kapalı, açılır kapanabilir, aydınlatma için yeterli miktar ve büyüklükte olmalıdır

Isıtma:

Tüp gazla çalışan radyanlar yada infraruj ampuller kullanılabilir Bu durumda soba çevresine engeller konularak, palazların fazla yaklaşması önlenmelidir

Yemlik ve Suluklar:

Haftalara göre yemlik ve suluk miktarı şöyle hesaplanmlıdır

YAŞ

1palaz için

100 palaz için

1 palaz için

100 palaz için

yemlik uzunluğu

yemlik miktarı

Suluk uzunluğu

suluk miktarı

1-2 hafta

5cm

5adet

1cm

1adet

3-4 hafta

8cm

8adet

2cm

2adet

5-6 hafta

10cm

10adet

3cm

3adet

6-16hafta

12cm

12adet

4cm

4adet

17-24hafta

15cm

15adet

4cm

4adet

Altlık:

Kullanılacak altlık küflü, rutubetli, fazla tozlu olmamalıdır Altlık olarak talaş,kuru ot,saman vb nemi çekebilen materyal seçilmelidir

Aydınlatma:

Aydınlatma için normal ampul veya florasan kullanılabilir 60watlık bir ampul 15m2’lik kümes tabanına gelecek şekilde hesaplanmalıdır Yerden yüksekliği 2mt olmalıdır

Hindi Palazı Gelmeden Önce

Palazların teslim tarihi kesin olarak öğrenilmeli, özellikle kümese gündüz yerleştirilmesine özen gösterilmeli Çünkü palazların kümese alışması 4-6 saat sürmektedir

Kümesin yerleşim merkezinin dışında olmasına dikkat edilmelidir

Kümesin çok iyi havalandırılmasına ve ısınabilmesine, hava ceryanını olmamasına dikkat edilmelidir

Kümesin kaba temizliği yapılıp, yıkanıp silinmelidir

Duvarlar kireçle badana yapılmalıdır

Bir dezenfektanla tüm kümes dezenfekte edilmelidir

Kullanılacak alet ve ekipmanlar dezenfektanlı su ile yıkanıp temizlenmelidir

Kümes tabanına 10-15cm kalınlığında altlık serilmelidir

Kümes alanı 100-150 palaz alacak şekilde bölmelere ayrılmalıdır

Dezenfekte edilen yemlik ve suluklar yerleştirilir, başlangıçta her palaz için 1cm suluk ve yemlik kenarı yeterlidir

Palazlar getirilmeden 24 saat önce sobalar yakılmalı, kümes ısısı en az 35°C ye gelecek şekilde ayarlanmalıdır

Kümes kapısının önünde dezenfektan ve toz kireç kabı bulunmalıdır

Kümese herkesin girip çıkmasına engel olunmalı, giren kişide başka kümeslerle fiziki irtibatı olmamalı

Kümese kuş ve kemiricilerin girmesine engel olunmalı

Tüm hazırlıklardan sonra kümesi içindekilerle beraber fumigasyon ilaçlaması yapılmalıdır

Hindi Bakım ve Beslenmesi

1-8 haftalar arası palazlara %28 proteinli hindi palazı yemi verilir

Kümes ısısı 1hafta 35°C de tutulmalı,15günden sonra her hafta 1°C düşürülmelidir

Işıklandırma 1hafta 24 saat yapılmalı, her hafta 1saat düşürülerek normal gün ışığına getir

İlk üç gün vitamin ve antibiyotik tedavisi yapılır Daha sonra 1ton yeme 1kg hesabıyla florozolidon(%5)katılmalı, 15 günde bir ABCDE vitaminleri ve selenium verilmeli

Bir aşı programı hazırlanarak mutlaka uygulanmalıdır

Hava şartlarına bağlı olarak 45gününden itibaren meraya çıkarılabilir

Akşam hindiler meradan döndükten sonra kesinlikle besi yemi verilmelidir

Merada hindiler için suluk bulundurulmalıdır

Kesimden 15-20gün önce kapalı yerde kesif yem ile besiye

Hindi palazı temini ve hastalıkları konusunda herhangi bir problemle karşılaşıldığında TARIM İL ve İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNE başvurulmalıdır

BİGADİÇ Hindicilik Üretim İstasyonunun Kullandığı Örnek Vitamin Mineral ve Aşı Programları

Vitamin Mineral Programı:

Haftada bir gün A D3 E C

Haftada bir gün B C K

15 günde bir gün E- selenium

4,5 aydan itibaren ince mozaik

Nakil,aşı öncesi ve sonrası oluşan strese vitamin takviyesi

Aşı Programı:

3-14gün New-Castle HB-1 (suda veya püskürtme)

14-24gün New-Castle Lasota (içme sularına)

10hafta New-Castle Lasota (içme sularına)

Alıntı Yaparak Cevapla