Prof. Dr. Sinsi
|
Keçi Yetiştiriciliği
3 KEÇİ IRKLARI
3 1 Süt Keçisi Irkları
3 1 1 Saanen
3 1 2 Toggenburg
3 1 3 Alpin
3 1 4 Beyaz Alman Keçisi
3 1 5 Alaca Alman Keçisi
3 1 6 Nubya Keçisi
3 1 7 Malta Keçisi
3 2 Et Keçisi Irkları
3 2 1 Boer Keçisi
3 2 2 Keşmir ve Tiftik Irkları
3 3 Türkiye Yerli Keçi Irkları
3 3 1 Ankara Keçisi
3 3 2 Türkiye Yerli Kıl Keçisi
3 3 3 Kilis Keçisi
Geçmiş yıllarda keçi ırklarının sınıflandırılmasında ırkların boynuz ve kulak yapılarındaki farklılıklardan yararlanılmaya çalışılmıştır Fakat bu yolla yapılan sınıflandırmanın tüm keçi ırklarını tanımlamada yetersiz kaldığı görülmüştür Bugün, daha ayrıntılı bir sınıflandırma yapılması gerektiğinde, üzerinde durulan ırkların boynuz ve kulak yapıları yanında verim özellikleri ile, yetiştirildikleri bölgenin coğrafi koşulları da sınıflandırma kriteri olarak dikkate alınmaktadır
3 1 Süt Keçisi Irklrı
Keçi ırkları içerisinde en önemlilerini ve en büyük grubunu süt keçileri oluşturmaktadır Bu ırklar çeşitli dış yapı özellikleri bakımından benzerlik göstermektedirler Süt ırkı keçilerin vücutları ince, zayıf ve kuru yapılıdır Bu nedenle vücudun çeşitli bölümleri köşemsi görünümde olup, dokunulduğunda kemikler hissedilebilir Deri genellikle yumuşak, ince ve esnektir Tüm süt keçisi ırklarında meme iyi gelişmiştir ve bezel bir yapıya sahiptir Memeye kan sağlayan damarlar oldukça iyi gelişmiş ve dıştan bakıldığında kolayca fark edilebilecek bir durumdadır
Süt keçilerinin belirtilen ortak anatomik özellikleri yanında fizyolojik özellikleri bakımından da ortak yönleri vardır Örneğin süt keçi ırklarının süt verimleri yüksek, laktasyon süreleri uzundur Ayrıca bu ırakların hemen tamamında döl verimi ve gelişme hızı diğer keçi ırklarına göre yüksektir
Süt keçisi ırklarının büyük bölümünde ortak olan bu özelliklerin bazıları veya tümü bakımından ırklar arasında az ya da çok farklılık olabileceğini de unutmamak gerekir
3 1 1 Saanen
Saanen, İsviçre keçi ırklarından biridir Vücut rengi düz beyaz olan Saanen keçileri gelişme hızı, süt ve döl verimi yüksek bir ırktır Bu özelliklerinin yanında uyum yeteneklerinin de oldukça iyi olması nedeniyle pek çok ülkeye götürülen Saanen keçileri bu ülkenin yerli keçi ırklarının ıslahında yaygın olarak kullanıldığı gibi saf olarak da yetiştirilmektedir
Saanen keçileri, süt keçilerinin ortak yapısal özelliklerine sahiptir Canlı ağırlıkları ergin keçilerde 50, tekelerde 65-70 kg dolayındadır Mera ve yemleme koşullarının elverişli olduğu çok çeşitli çevre koşullarında yetiştirilebilen Saanen keçilerinin ortalama 280 gün olan laktasyonda süt verimleri 700 kg' ın üzerinde gerçekleşmektedir
3 1 2 Toggenburg
İsviçre keçi ırklarındandır Vücut rengi kahverengiden griye kadar değişen çeşitli tonlarda olabilmektedir Süt keçilerinin genel dış yapı özelliklerine sahiptir Ergin keçilerin ağırlığı 45, tekelerinki ise 65 kg dolayındadır
Toggenburg keçileri de çok çeşitli iklim ve çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabilmektedirler Ancak yüksek süt verimlerini iyi bakım ve yemleme koşullarında sürdürebilirler Uyum yeteneklerinin iyi olması bu ırkın da çeşitli ülkelere götürülerek yerli keçilerin ıslahında kullanılmasını sağlamıştır
Toggenburg keçileri ortalama 270 gün süren laktasyonda 650-700 kg süt vermektedirler Gelişme hızı ve döl verimi yüksek olan Toggenburg keçilerinde ikiz ve üçüz doğumlara sık rastlanır
3 1 3 Alpin
İsviçre ve Fransa'da yaygın olarak yetiştirilen Alpin keçilerinin bu iki ülkeden hangisinin gen kaynağı olduğu tartışmalıdır
Alpin keçilerinde vücut açık kahverengiden siyaha kadar değişen renklerde olabilmektedir İnce ve kemikli bir yapıya sahip olan Alpin keçileri dağlık bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilmektedir Ergin keçiler 45, tekeler 65 kg ağırlıktadır
Süt keçisi ırklarının tüm ortak özelliklerine sahip olan Alpin keçilerinin ortalama 270 gün süren laktasyonda süt verimleri 550 kg'nin üzerindedir Döl verimi de yüksek olan bu keçi ırkının gelişme hızı Saanen ve Toggenburg'a göre biraz daha yüksektir
3 1 4 Beyaz Alman Keçsi
Almanya yerli beyaz keçilerinin Saanen ile melezlenmesinden elde edilmişlerdir Dış yapı olarak Saanene benzeyen bu ırk, beyaz renkli ve sağlam yapılıdır Gelişme hızı ve döl verimi yüksek olan bir ırk olan Beyaz Alman Keçilerinin laktasyon süt verimleri 1100 kg'nin üzerindedir Uyum yeteneklerinin çok iyi olması nedeniyle çeşitli ülkelere götürülen Beyaz Alman Keçileri başarılı biçimde yetiştirilebilmektedir
3 1 5 Alaca Alman Keçisi
Bu keçi ırkı vücut rengi dışındaki yapı özellikleri bakımından Beyaz Alman Keçisine büyük benzerlik gösterir Süt verimi 900 kg'nin üzerinde olan Alaca Alman Keçilerinin dişileri 60, erkekleri 80 kg ağırlıktadır
3 1 6 Nubya Keçisi
Akdeniz keçi ırklarının önemlilerindendir Kuzey Afrika ülkelerinin tümünde yetiştirilmektedir Güneydoğu Anadolu Bölgemizde yetiştirilen Kilis keçilerinin kökenli de Nubya keçileridir
Nubya keçilerinin vücutları çeşitli renklerde olabilmekle birlikte, kahverengi-siyah ve sarı alacalılara çok rastlanır Ergin keçiler 35, tekeler ise 55 kg ağırlıktadır Nubya ırkının dikkat çekici dış yapı özelliklerinden birisi çok geniş ve uzun sarkık kulaklı oluşudur
Nubya keçilerinin en önemli özellikleri döl verimlerinin yüksek olmasıdır Bu ırka ikiz ve üçüz doğumlara çok sık rastlanır Kızgınlıkların büyük ölçüde tüm yıla yayıldığı bu ırkta yılda iki kez doğum yapan keçilere sık rastlanır Doğumdan sonra 10 ay sağılabilen Nubya keçilerinin ortalama süt verimleri 850-900 kg dolayındadır Sürekli yağ oranı %7-8 dolayında yani diğer ırkların süt yağı oranının iki katına yakındır
Sıcak iklim koşullarına iyi uyum sağlamış olan Nubya keçisi soğuk iklim bölgelerinde ancak ağılda yetiştirilebilmektedir
3 1 7 Malta Keçisi
Akdeniz keçi ırklarından birisi olan Malta, Nubya ve Mursiye keçilerinin melezlenmesinden elde edilmiştir Akdeniz iklimine çok iyi uyum sağlamış olan bu ırk Akdeniz ülkelerinin hemen tamamında yetiştirilmektedir
Malta keçilerinde renk büyük bir varyasyon göstermekte, beyazdan siyaha kadar değişen tek renklilere çeşitli renklerde alacalarına rastlanmaktadır Vücut narin ve kuru yapılışlıdır Yürüme yeteneği pek iyi olmadığından 3-5 başlık küçük birimler halinde ağıl, avlu ve bahçelerde yetiştirilmektedir Sütçü ırk özelliklerine sahip Malta keçilerinin 6 ay süren laktasyon boyunca günlük 2-4 kg süt verdikleri bildirilmektedir Döl verimi çok yüksek olan Malta keçileri bir doğumda 2-3, hatta bazı zaman 4-5 oğlak vermektedirler
3 2 Et Keçisi Irkları
Geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerde ve esas olarak süt veya hayvansal lif üretmek amacıyla yetiştirilmeyen keçi ırklarının tümü bu gruba dahil edilebilirler Bu ırklar herhangi bir verim yönünde ıslah edilmemişlerdir Genellikle, deri ve bazen de lif ve sütünden de yararlanılan bu ırklar renk, cüsse ve yapısal özellikler bakımından geniş bir varyasyon gösterirler Genellikle dışa kapalı bir ekonomik yapıya sahip işletmeler tarafından yetiştirilen bu hayvanlardan elde edilen ürünler işletme içerisinde tüketilmektedir
3 2 1 Boer Keçisi
Yukarıda sözü edilen ırklar dışında ve et keçisi ırkı olarak nitelendirilebilecek en önemli keçi ırkıdır Güney Afrika'da yetiştirilen Boer keçileri et verimi yönünden seleksiyon yolu ile elde edilmiştir Boer keçilerinin vücut rengi beyaz, baş ve boyunları kızıl renklidir But gelişmesi oldukça iyi olan Boer keçilerinin kastre erkeklerinin ağırlığı 100 kg'ye ulaşabilir
Boer keçilerinde yılın tüm mevsimlerinde kızgınlık görülmektedir Bu nedenle yılda iki veya iki yılda üç kez doğum yapabilmektedirler Böylece bir keçiden yılda 3 60 oğlak mümkün olmaktadır Beside oldukça hızlı gelişen oğlaklarında günlük ağırlık artışı 227-270 g arasında değişmektedir Bir kg ağırlık artışı sağlamak için tükettiği yem miktarı oldukça düşük olan Boer keçilerinin karkas ve et kalitesi yüksektir
3 2 2 Keşmir ve Tiftik Irkları
Keşmir ve Tiftik keçileri, tekstil sanayiinin önemli bir hammaddesi olan Keşmir ve Tiftik üretimi amacı ile üretilmektedirler Orta Asya'nın 3000-5000 m yükseklikteki dağlık bölgelerinde yetiştirilen Keşmir keçileri, "Orta Asya Tüy Keçisi" veya yünlü anlamına gelen " Paşmina" olarak da adlandırılırlar Dişileri 30-40, erkekleri 60 kg ağırlıktadır Vücut kalın ve çok örtülüdür Üst kıllar genellikle beyaz olmakla birlikte sarı, kahverengi, gri, siyah ve alacalı olabilir Keçi başına Keşmir üretimi 100-200 g arasında değişir Çok ince kıllardan oluşan Keşmir yüksek fiyatlarla satılmaktadır
İran, Irak, Afganistan, BDT, Pakistan, Hindistan ve Nepal'de 20'ye yakın Keşmir ırkı yetiştirilmektedir
3 3 Türkiye Yerli Keçi Irkları
Keçi varlığı bakımından yapılan sıralamada dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer alan Türkiye'de; Ankara, Kıl ve Kilis olmak üzere başlıca üç keçi ırkı yetiştirilmektedir Bunların dışında özellikle İzmir ve İstanbul dolaylarında da az sayıda Malta keçisi yetiştiriciliği yapılamaktadır
3 3 1 Ankara Keçisi
Ankara keçisinin anavatanı Orta Asya'dır Türkler tarafından Anadolu'ya getirilen bu keçiler özellikle Orta Anadolu'nun iklim ve çevre koşullarına çok iyi uyum sağlamış ve bugünkü özelliklerine sahip olmuştur Bütün dünyada Ankara Keçisi olarak tanınan bu ırk 1838 yılına kadar sadece Anadolu'da yetiştirilmiş, bu tarihten sonra öncelikle Güney Afrika olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır
Türkiye'nin Ankara keçisi yetiştiriciliği özellikle Orta Anadolu'da yoğunlaşmıştır Bunun dışında, Siirt, Mardin, Bitlis, Sivas, Burdur, Isparta illerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır
Ankara keçisi küçük ve zayıf yapılışlı bir ırktır Keçiler 28-35, tekeler 35-45 kg canlı ağırlıktadır Esas vücut rengi beyaz olan Ankara keçilerinin, krem, sarı, gri, kahverengi, siyah ve alacalı renklerine de rastlanmaktadır Koyu ve alaca renkliler daha çok Kıl ve Ankara keçisi yetiştirme bölgelerinin birbirine karıştığı sınır bölgelerde görülür
Ankara keçileri genellikle boynuzludur Kulaklar geniş, uzun ve sarkıktır Baş, boyun, karın altı ve tüm vücut parlak, uzun ve tekstil sanayiince aranan bir hayvansal lif olan tiftik ile örtülüdür Kas ve kemik gelişimi pek iyi olmamakla birlikte yürüme yeteneği çok iyidir Yetiştiriciliği tamamen merada otlatmaya dayalı olan Ankara keçileri yaşam ve verimleri için gerekli besin maddelerini sağlayabilmek için zayıf meralarda çok uzun mesafeleri yürümek zorunda olduklarından bu özellikleri son derece önemlidir
Ankara keçilerinde esas verim tiftiktir Tiftik verimi yaş, cinsiyet, beslenme ve bireyin özelliklerine bağlı olarak değişmek üzere dişilerde 1 5-3 erkeklerde 3-6 kg arasında değişmektedir Türkiye genelinde ise hayvan başına ortalama tiftik verimi 1 6-1 8 kg arasında değişmektedir
Yüzyıllar boyunca sadece ülkemizde üretilen tiftik bu süreçte dünya piyasasında yeterli talebi bulmuş, gerek ülkenin, gerek Ankara keçisi yetiştiricilerinin bu üretimden yeterli gelir elde etmesini sağlamıştır Tiftik üretiminin Türkiye'nin tekelinden çıkması dünya piyasasında rekabet ortamı yaratmış ve Türkiye'nin ve Ankara keçisi yetiştiricilerinin gelirlerinde önemli düşüşler olmuştur Bunun sonucu olarak Ankara keçisi yetiştiriciliği albenisini büyük ölçüde yitirmiş, zaman zaman 5-6 milyon başa çıkmış olan Ankara keçisi varlığı hızla azalarak bugün 1 6 milyon başa düşmüştür
Ankara keçisi yetiştiriciliğinin bu durumu yetiştiricilerin gelirlerinin arttırılması için tiftik dışındaki verimlerinin, üzerinde de önemle durulması gerektiğini göstermiştir Ankara keçilerinin ıslahında tiftik verim ve özellileri yanında süt ve et verim özelliklerinin de üzerinde durularak daha üretken bir tipin oluşturulmasına çalışılmalıdır Ankara keçisi etinin kokusuz oluşu sevilerek tüketilmesi ve tüketiminin yaygınlaşması bakımından avantaj olarak kabul edilmektedir Uluslar arası piyasanın keçi eti talebi ve keçi etinin bu piyasada kuzu eti fiyatına satılabildiği göz önüne alınırsa Ankara keçilerinin et verim özelliklerinin iyileştirilmesinin önemi daha iyi anlaşılır
3 3 2 Türkiye Yerli Kıl Keçisi
Türkiye yerli kıl keçileri uzun sürüden beri yetiştirildiği Anadolu'nun iklim; çevre ve yetiştirme koşullarına dayanıklı, zayıf meralardan yararlanabilen kanaatkar hayvanlardır Yetiştirildikleri bölge ve uygulanan bakım ve beslemenin farklı tipleri vardır
Kıl keçilerinde vücut rengi beyazdan siyaha kadar değişebilmekle birlikte en çok rastlanan renk siyahtır Kıl örtüsünü oluşturan üst kıllar çok kaba, alt kıllar ise çok incedir Genellikle boynuzlu olmakla birlikte boynuzsuzlarına da rastlanmaktadır, zayıf fakat güçlü bir vücut yapısına sahip olan kıl keçilerinin yürüme ve tırmanma yetenekleri çok iyidir Bu nedenle, yetersiz mera koşulları ve sarp arazilerde besin maddeleri ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilirler Canlı ağırlık ergin keçilerle 45, tekelerde 55 kg dolayındadır
Kıl keçileri 180-200 gün süren laktasyonları boyunca 70-100 kg dolayında süt verirler Kıl verimleri ise 350 g ile 1000 g arasında değişmektedir Kıl keçi eti yetiştirildikleri bölgelerde sevilerek tüketilir
Son yıllarda yapılan besi denemelerinde elde edilen sonuçlar kıl keçilerinin et verimlerinin düşünüldüğü kadar geri olmadığını, hatta gelişme hızının oldukça yüksek olduğunu göstermiştir Dünya piyasalarındaki keçi eti talebi ve fiyatı göz önünde bulundurulduğunda önemli bir ihraç ürünü ve gelir kaynağı olabileceği anlaşılan keçi eti ve et verimi üzerinde önemle durulması gerektiği görülür Kıl keçilerinin ikizlik oranı oldukça düşüktür Yılda 100 keçiden 105-108 oğlak alınabilmektedir Et üretiminde döl veriminin önemi göz önüne alınarak bu özelliğin ıslahı üzerinde de önemle durulmalıdır
3 3 3 Kilis Keçisi
Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle Hatay, Gaziantep ve Urfa dolaylarında yetiştirilen bu ırk Damascus ( Şam ) keçileri ile kıl keçilerinin melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır Sayıları 100 bin dolayında olan Kilis keçileri Türkiye yerli keçileri içerisinde süt verimi en yüksek olan ırktır
Kilis keçilerinde vücut, çok uzun ve genellikle siyah renkli kıllarla kaplıdır Kulaklar çok uzun, geniş ve sarkıktır Vücut, uzun yol yürümeye uygun bir yapıya sahiptir Ergin keçilerde canlı ağırlık 45-50, tekelerde 60-90 kg arasındadır
Kilis keçilerinin süt verimi 200-350 kg, sütte yağ oranı %4 7, kıl verimi 500 g, dolayındadır Doğuran 100 keçiden 120-160 oğlak alınabilmektedir
|