Yalnız Mesajı Göster

Budama Ve Budama Teknikleri

Eski 10-07-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Budama Ve Budama Teknikleri



Tepe Kesimi

1) Yaşlı Kiraz ve Elma Fidanlarında Tepe Kesimi

a) Üreticiler tarafından fidan dikimi yapıldıktan sonra 150 m den daha uzun boyda olan fidanların, kışın rüzgardan ve diğer koşullardan etkilenmesini önlemek için ilk aşamada 120 m den kesilerek kış aylarını sağlıklı bir biçimde geçirmesi temin edilmelidir Ayrıca, dikilen fidanların rüzgardan sallanmasını önlemek için 80 cm boyundaki bir sopa 20–30 cmlik kısmı toprak altında ve fidana en fazla bir karış uzaklıkta olacak şekilde yere sabitlenmeli, daha sonra fidan sopaya bağlanmalıdır

b) Erken ilkbaharda, don şartları ortadan kalktıktan sonra gözler uyanmadan önce 90 cm den nihai tepe kesimi gerçekleştirilerek fidanda ilk sürme dönemi hazırlıkları yapılmış olacaktır

2) Yaşlı Kiraz ve Elma Fidanlarında Tepe Kesimi

a) 2 yaşlı dallı elma ve kiraz fidanları öncelikli olarak sonbahar döneminde dikimi yapılacak şekilde üreticiler için programlar geliştirilmelidir

b) Dikim yapıldıktan ve don şartları geçtikten sonra yan dallarda en az 1/3’lük uç kesimleri yapılarak bir sonraki sezonda kuvvetli sürgün elde edilmesi sağlanmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla