Konu
:
Blotchy-Ripening - Sarı Leke Oluşumu - Grey Wall - Lekeli Olgunlaşma
Yalnız Mesajı Göster
Blotchy-Ripening - Sarı Leke Oluşumu - Grey Wall - Lekeli Olgunlaşma
10-07-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Blotchy-Ripening - Sarı Leke Oluşumu - Grey Wall - Lekeli Olgunlaşma
blotchy-ripening - sarı leke oluşumu - grey wall - lekeli olgunlaşma
Sera yada açıkta domates tarımı yapılan alanlarda ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır
Genel olarak bunun sebebi çevresel faktörlerdir
Bazı çeşitler bu hastalığa dayanıklı olmakla birlikte Bazı çeşitler hassastır
Belirtiler ilk olarak yeşil meyvelerde gözlenir
Lekeli; kahverengi - gri alanlar basık durumdadır
Meyve bu bölgelerde gri olarak olgunlaşır yada sarı renkli olarak gelişemeden kalır
Bazen bu yetersiz olgunlaşma ile domates yüzeyinde sarı şeritler, yadabenekler olduğu da gözlenmektedir
Meyve kesildiği vakit koyu kahverengi yada gri dokular meyve içinde gözlenebilmektedir
Bu hastalık mdomatesin tüm pazar değerini ortadan kaldırmakta ve üreticiye ciddi anlamda zararlar vermektedir
Bu hastalığı oluşturan ana nedenler; yüksek azot, düşük potasyum, düşük mağnezyum, yüksek toprak nemi, yüksek bağıl nem, sıcaklık değişiklikleri, yüksek sıcaklık, düşük ışık yoğunluğu ve toprağın aşırı derecede sıkış oluşudur
Ayrıca bazı bakteri, mantar veya domates mozaik virüsünün de etkili olduğu düşünülmektedir
Bu hastalığın en iyi kontrol yöntemi dayanıklı çeşitlerin kullanılmasıdır
Yine ilave olarak bu konuda potasyum takviyesi ile Leke oluşumlarının engellendiğine dair çalışmalar da bulunmaktadır
Yapılan bir çalışmada 5
çiçekler meyve tuttuğu anda %0
5 oranında K2O içeren ve her defasında 8-10 sprey olarak verilen yaprak gübresi 20 gün aralıklarla devam etmiş ve sonuçta lekeli oluşumun tamamen önüne geçilmiştir
Ayrıca bu çalışmada yüksek sıcaklık döneminde hastalığın daha yoğun olduğu daha dengeli seyreden sıcaklıklarda ise hastalık daha az ortaya çıkmıştır
Aynı şekilde geç dönemde düşük sıcaklığa bağlı olarak hastalık daha yoğun seyretmiştir
Görüldüğü üzere bu hastalığı ortaya çıkaran çok fazla ve birbirinden bağımsız etmen vardır
Ama basit kültürel önlemlerle engellenebildiği de gözlenmektedir
Ancak yine de en uygun çözüm yukarıda da belirttiğimiz gibi dayanıklı çeşitlerin kullanımı olmaktadır
Yararlanılan kaynaklar
http://www
umassvegetable
org/soil_c
_ripening
html
http://www
actahort
org/books/491/491_33
htm
http://www
semena
org/agro/diseases/gray-wall-e
htm
http://tomatolover
com/disorder-blot
um-deficiency/
not: Bu makalenin hiç bir kısmının izinsiz olarak ve forumpaylaşa doğrudan link vermeden yayınlanması yasaktır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul