Konu
:
Spirulina Nedir? Yüzyılın Gıdası Spirulina
Yalnız Mesajı Göster
Spirulina Nedir? Yüzyılın Gıdası Spirulina
10-07-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Spirulina Nedir? Yüzyılın Gıdası Spirulina
Spirulina mavi yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türü
Aslında ona asrın süper gıdası denilse de
geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor
1500?lü yıllardan kalan kaynaklara baktığımızda Aztekler tarafından kullanıldığı bilgisine ulaşıyoruz
Azteklerden kalan eserler arasında spirulina toplayan kadınların resimleri var
Ayrıca Çad gölü kıyısında yaşayan Kanembu kabilesi yerlileri de bu besini çok eski çağlardan beri kullanmaktalar
Avustralya Aborjinlerinin dayanıklılığında epey çok tükettikleri Spirulina'nın önemli etkisinin olduğu tespit edilmiş
Bilimsel anlamda spirulina üzerine çalışmaların başlaması ve ticari anlamda kültürlerinin yapılması 1963 yılında Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından olmuş
Daha sonra NASA astronotlarına besin tableti yapılması amacıyla bu yosun çeşidi üzerinde çalışmalar yapmış
2000?li yıllarla birlikte Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafında bu besinin hem çocuklar hem de yetişkinler için çok faydalı olduğu kabul edilmiş
Amerika
Japonya İsrail TayvanTayland gibi ülkelerde üretilen spirulina'nın üretimi ülkemizde başarılmış
Nedir ki bu başarı demeyin; örneğin İsrail sıcak iklimine rağmen bunu başaramamış!
Basit bir su yosunu görüntüsündeki spirulina doğadaki en zengin biyolojik değerde bitkisel proteine sahip olan besindir
İçerdiği protein oranı %65 dir ki bu rakam en yakın rakibi olan soya fasulyesinin yaklaşık 2 katıdır
Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir
Ispanaktan 58 dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içerir
Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir
En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat fazla B-12 vitamini içerir
Bilindiği gibi B-12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir
Doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarındandır
Vitamin B-1 B-5 ve B-6 mineraller olarak çinko magnezyum ve bakır aminoasitlerden methionine ve süper antioksidan olan beta-karoten E vitamini ve selenyum içerir
Doğadaki en zengin E vitamini içeren besindir
En yakınındaki buğday filizinden 3 kat yaklaşık daha fazla E vitamini içerir
Doğadaki en zengin Gamma Linoleik Asit (GLA) içeren besindir
En yakın çuha çiçeğinden 3 kat fazla GLA içerir
GLA yağ birikintilerinin çözülmesini sağlar
Böylece kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde rol oynar ve kötü kolesterolü düşürür
%1'lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerdendir
Yeşil rengi içerdiği magnezyum iyonundan gelir
Sütten kat kat fazla kalsiyum içerir
Kalsiyum kemikler ve nöral iletim için gereklidir
Ayrıca ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) spirulina'daki sulfolipitlerin HIV (AIDS) e karşı dikkat çekici ölçüde aktif olduklarını düzenli dozlarda alınmasının anti-viral faaliyetleri hızlandırdığını bağışıklık sistemini teşvik ettiğini böbrek toksisitesini ve radyasyon kaynaklı hastalıkların şiddetini azalttığını belirlemiştir
Rahatlıkla sindirilebilen Spirulinagastritülser gibi mide rahatsızlıklarında destek tedavi olarak öneriliyor
Mide ameliyatları sonrası hastalara ilk besin olarak Spirulina verilmesi halinde ameliyat komplikasyonlarının en aza indirgendiği de belirlenmiş
Spirulina ilaç olmadığı için kullanımda bir üst sınır yok çünkü o bir besin maddesi istediğin kadar tüketebiliyorsun
Yosun bazı zehirlenmelerde de etkili
Özellikle radyasyon düzeyini düşürücü etkisi bilim adamlarına cazip geliyor
Çernobil kazası sonucu yüksek radyasyon almış çocuklar üzerinde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiş
Bu yosunla beslenen çocuklarda radyasyonun diğerlerinden daha çok düştüğü saptanmış
Yosun maskesabun şampuan ve cilt renklendirici ürünlerde kullanılabiliyor
Araştırmalar yosunun cilt metabolizmasını desteklediğini ve keratin oluşumunu önlediğini gösteriyor
Cilt yanıklarında da tedavi edici etkiye sahip
Spirulina düzenli kullanıldığında ağız ve vücut kokularını da yok ediyor
Doğal yeşil rengi gıda boyası olarak kullanılıyor
Elde edilen gıda boyası hem besleyici hem de zararlı değil
Yosun ilaç yapımında da kullanılıyor
Bazen direkt bazen de içeriğinden ekstrakte edilen karoten fikosiyanin ksantofil linoleik asit gibi maddeler ilaçlara katılıyor
Yosunların bir özelliği de besin olarak suda bulunan nitrat fosfat amonyum gibi tuzları bünyelerine alarak organik hale dönüştürmeleri
Spirulina ile atık sular temizlenebiliyor
Özellikle atık suların temizlenmesini sağlama özelliği ile bulunmaz doğal bir özelliğe sahip
Sibutramin açlık duygusunu azaltmak üzere merkezi sinir sistemine etki eden bir kimyasal moleküldür
Ancakdoktor reçetesi ile ve tıbbi kontrol altında kullanılması gereken bir ilaçtırçünkü uygun olmayan bir kullanım sonucu kalp ve damar sisteminde gastro-intestinal sistemde merkezi sinir sisteminde derideduysal organlarda ağır yan etkilere yol açabilmektedir
Ve özellikle başka ilaçlarla birlikte (bazı anti depresanlar bazı migren ilaçlarıöksürük nezle tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
) alındığında dikkatli ve hassas olmak gerekmektedir
Eğer kullanım kararı alındıysa ( tabii ki bir doktor gözetiminde)yosun tabletleri içerisinde kesinlikle yan etkilere neden olabilecek Sibutramin ya da benzer bir kimyasal madde bulunmamasına dikkat etmek gerekli
Özellikle yurda kaçak giren ve haberlere konu olan sahte yosun tabletlerine karşı dikkatli olunmalı çünkü çoğunun içinde zararlı maddeler mevcut
Kendi üretimimiz olan (Ege Üniversitesinin onayını alan) tabletlere güvenmemizde bir sakınca görmüyorum
Ege Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesinde özel bir proje kapsamında olan ve Tarım Bakanlığı'ndan üretim izni bulunan bu gıda hakkında insan bünyesi için temel besin kaynağı haline getirilmesi tartışmaları süredursun belki de hapla beslenme çağı kapımıza dayandığı gibi gıdacıların hayali olan dünyadaki açlık tehlikesinin de sonu gelmek üzeredir kim bilir?
Türkiye için nasıl bir önemi olabilir?
Ülkemiz iklim koşulları bakımından Spirulina kültürü için uygun şartlara sahip
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde Spirulina ve diğer ticari öneme sahip türlerin büyük ölçeklerde üretim çalışmaları 2005 yılının Eylül ayından itibaren başarıyla sürdürülmüş
Bu tür 35-38 ºC arası optimum sıcaklığa gereksinim göstermesi nedeniyle genelde daha ılıman iklim şartlarına sahip Ege ve Akdeniz Bölgelerinde üretilmekteymişfakat ülkemizin güney kesimlerine nazaran daha sert bir kış dönemine sahip Marmara
bölgesinde Spirulina üretiminin mümkün olup olmadığını anlamak amacıyla bu türün üretimine Çanakkale`de başlanmış ve kış döneminde kültürler sera içinde gerçekleştirilmiş
Gerçekleştirilen denemelerde özellikle Ocak ve Şubat aylarındaki yoğun kar yağışına ve hava sıcaklığının - 8 ºC gibi dondurucu değerlere ulaşmasına rağmen kültür bozulmadan bu olumsuz koşulları atlatmayı başarmış
Spirulina`nın Marmara Bölgesinde de tüm sene boyunca üretilebileceği görülmüş
Çukurova Üniversitesinde meslek edindirme çalışması kapsamında ev hanımlarına yönelik kurslar düzenlenmiş ve pek çok kadınevlerinin balkonunda terasında ve hatta çok küçük bidonların içinde üretim yapmayı başarmış
İş ve meslek edinme aşamasında Spirulinanın en cazip yönü ise çok karlı kazanç sağlaması
Üretmeyi başaranların meslek edinip para kazanması memnunluk verici ve farklı ve büyük bir sektöre yönelmemiz için karşımızda açılan küçük örnek bir pencere bence? O pencereden çok güzel bir bahçeye adım atabiliriz çünkü çok fazla yatırıma gerek olmadan üretilebilen bu gıdanın özellikleri gerçekten çok cazip
? Vitamin calsium ve protein deposu
? bağışıklık güçlendirici
? AİDS?e karşı pozitif etkili
? radyasyonu vücuttan temizleyebilen
? midekaraciğer kalp ve damar dostu
? yan etkisiz
? kan hücrelerini arttırıcı
? antidepresan etkili
? enerji verici
? antioksidan
? zayıflamaya yardımcı
? kirli suları temizleyebilen
? kolay ve ucuz üretilen
? pratik
? kullanım alanı geniş
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul