10-07-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Acı Çiğdem Yetiştiriciliği
Acı Çiğdem Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Acı Çiğdem Hakkında - Acı Çiğdem Faydaları - Acı Çiğdem Yetiştiriciliği
(Colchicum autumnale)
Zambakgiller familyasından güz çiğdemide denir Diğer adları Morca,Çakal çiğdemi,Katır çiğdemi, Sonbahar nergisi,Kalk git,Var git,Mahrut,Sürincan,İt boğan,Mahmur çiçeği
10-30 cm boylarında ,soğanımsı yumrulu ,çok yıllık otsu bir bitkidir 20-30 cm uzunluğundaki yapraklar ve meyveler ilkbaharda çıkarken ;morumsu pembe çiçekler yaz sonunda açar; Ağustos –ekim meyve 3 gözlü ve çok tohumludur Tohumlar 2-3 mm çapında küremsi, kırmızımtırak ,esmer,sert,kokusuz ve acı lezzetlidir Toprağa haziran temmuz aylarında düşerler
Acı çiğdemin tohumları tanen sabit yağlar ,şeker ve colchicine ile demecolcine adlı alkoloitler ;yumrumsu yine colchicine ,inolin asporogin,nişasta ve şeker içerir
Bu tohumlarla yumru kökün ;ağrı kesici ,kabızlık giderici,idrar arttırıcı,terletici etkileri vardır Romatizma ,gut ve behçet hastalıklarına karşı etkilidir Halk arasında romatizma ağrılarını dindirmek için cilde dışardan uygulanır Bunun için bir tutam acı çiğdem tohumuyla iki-üç diş sarımsak birlikte dövülür, ortaya çıkan sulu sulu karışım bir tülbende emdirilir, tülbent ağrıyan yere saılır Bu işleme bir hafta-on gün devam edilir
Ağızdan alınması alınması çok tehlikeli olmasına rağmen, tarihin derinliklerinden bu yana çeşitli uygarlıklarda, hekim denetiminde, gut hastalığının tedavisinde acı çiğdemden yararlanılmıştır Damla hastalığı ya da nikris de denen bu hastalığın ayak başparmağı ya da bilekte ortaya çıkan şiddetli krizine karşı, acı çiğdem oldukça etkilidir
Günümüz tıp bilimi bu değerli ama tehlikeli eczadan (drog) gerektiği gibi yararlanmaktadır Ancak dikkat, doz aşılırsa tehlike ortaya çıkmakta,zehirlenme olmaktadır!
|
|
|