Yalnız Mesajı Göster

Güvercin Bakmanın Püf Noktaları

Eski 10-07-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Güvercin Bakmanın Püf Noktaları

KIŞ DÖNEMİ

Genellikle kışın yavru almayı düşünmeyen kümeslerde kuşlar erkek ve dişiler ayrı ayrı tutulur Bu dönemde kuşlar havalarında kötü gitmesi sebebiyle çok fazla uçurulmaz Aslında bu dönem posta güvercinleri için dinlenme dönemidir Zira bu kuşlar baharda ve yazın yeterince dışarıda bulunup, yarışıp, yavru baktıkları için oldukça yorulmuşlardır Bu nedenle onlara bir nevi kış uykusuna yatıp, bünyelerini toparlamaları için gerekli ortamın sağlanması şarttır Bu sezonda kuşlara yem olarak yüksek oranda arpa içeren hafif yemler verilir Böylece aşırı derecede kilo almaları önlenir Kışın çok soğuk havalarda kuşların yem yeme ihtiyacı artacağından kuşlara ekstradan yem verilmesinde fayda vardır Kışın ayrıca kuşlarımızın sularına karıştırarak vereceğiniz bir miktar bal veya pekmez gibi doğal ürünler kuşların soğuğa karşı direnmeleri açısından hayati önem taşır

YARIŞ DÖNEMİ

Kış döneminin bitiminde baharla birlikte yeni yarış sezonu başlar Bu dönemden genel ilgi alanı olmadığı için çok fazla bahsetmeyeceğim Kısaca şunu belirtmem gerekirse, bütün kuşlarımızın gerekli görülen hastalıklara karşı ön tedavileri yapılır ve özellikle PARAMİKSOVİRÜS, SALMONELLA, ÇİÇEK gibi hastalıklara karşı önleyici aşıları yapılır Bu aşılama periyodunu bütün kuşçuların, hangi ırk kuşu beslerse beslesin , kuşlarını eşe atmadan önce yapmalarını tavsiye ediyorum Unutmamak gerekir ki; 1GRAM TEDBİR, 1 TON

TEDAVİYE BEDELDİR

YAVRU (ÜRETİM) DÖNEMİ

Kuşlarımızı eşe atıp yavru almadan önce dışkılarını test ettirip, gerekli ise hastalıklara karşı tedavileri yapılır Daha sonra bütün kuşlar eşlenip yavru (üretim) dönemi başlar Bu dönemde de kuşlarımızın ekstradan vitaminlere, minerallere, aminoasitlere ve yumurta kabuğunun sağlam oluşabilmesi için kalsiyum ve benzeri elementlere ihtiyacı bulunmaktadır Vereceğimiz bu ürünlerle hem kuşlarımızın kolay yumurtlamasını sağlarız, hem de doğacak yavruların iskelet yapılarının en iyi şekilde oluşmasını sağlarız Ayrıca bu döneme uygun olarak yemlemede mutlaka uzmanların hazırlamış olduğu DAMIZLIK VEYA ÜRETİM yemlerinin rasyonlarına itibar edilmesi gerekmektedir Yavrular 25-30 günlük olunca ebeveyinlerinden ayrılarak kendileri için özel olarak hazırlanmış kümeslere alınır Böylece kart kuşlar arasında ezilmeleri önlenip yaşıtları arasında daha iyi gelişmeleri sağlanır Yavrular ayrıldıktan bir hafta sonra Trikonamasis ve Koksidiyosis’e karşı ön tedavileri yapılır Bu sayede yuvada almaları muhtemel olan enfeksiyonlar baskı altına alınmış olur Daha sonra bu yavrular özellikle Paramiksovirüs ve Pox’a (çiçek) karşı aşılanır Bu dönemde yavrulara ilk 3 ay boyunca gelişmelerini en iyi bir şekilde karşılamaları için YAVRU YEMİ verilir

Alıntı Yaparak Cevapla