Konu
:
Bakla Yetiştiriciliği, Bakla Ziraatı
Yalnız Mesajı Göster
Bakla Yetiştiriciliği, Bakla Ziraatı
10-07-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bakla Yetiştiriciliği, Bakla Ziraatı
GİRİŞ
Bakla yetiştiriciliği için organik maddece zengin killi-kumlu killi-tınlı pH' sı 65 - 73 olan; derin ve geçirgen topraklar bakla yetiştiriciliğinde idealdir
Bununla birlikte pek çok toprak yapısında da bakla yetiştiriciliği yapılmaktadır
Baklanın ortalama sıcaklık isteği yetişme döneminde 18-27° C arasındadır
Çimlenme için en uygun sıcaklık 25° C'dir
Soğuğa dayanıklılığı: gelişme dönemine ve hava sıcaklığındaki düşüşe bağlı olarak değişmekle birlikte; gencide kar örtüsüz -5° C'ye kadar dayanabilmektedir
Bakla yetişme süresi boyunca yeterli ve düzenli su ister
Ancak fazla yağışlı geçen yıllarda yetişme döneminde hastalık ve zarar lılarda artış görülebilir
EKİM ZAMANI
Ege Bölgesinde bakla için en uygun ekim zamanı ekim - kasım aylandır
Geç ekimlerde hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte çıkışta gecikme olmakta bu da gelişmeyi olumsuz olarak etkilemektedir
Ayrıca bazı yörelerde geç ekimle birlikte kuş (karga) zararı da ortaya çıkmaktadır
TOPRAK HAZIRLIĞI
Bakla yetiştiriciliğinde istenen bitki sıklığının sağlanması ve normal bir gelişme için toprağın iyi hazırlanması gerekir
Bunun için toprak sürüldükten sonra diskaro ve tırmık geçirilmeli sürgü ile bastınîmalıdır
GÜBRELEME
Baklanın havanın serbest azotundan yararlanabilme özelliği nedeniyle yüksek dozda bir azot uygulamasına gerek yoktur
Ancak gelişmeyi teşvik etmek ve nodul oluşumuna ka dar bitkinin azot ihtiyacını sağlamak için ekimde 2-3 kg/da saf azot verilmelidir
Fosfor uygulaması topraktaki yarayışlı fosfor miktarına göre değişmekle birlikte; Ege Bölgesin de genellikle 4-6 kg/da saf fosfor yeterli olmaktadır
Fosfor eksikliği görülen topraklarda dekara verilecek fosfor miktarı 10 kg'a kadar çıkmaktadır
Baklada Gübre uygulaması 10-15 cm derinliğe diskaro veya pulluk altına olacak şekilde tamamı santrifüjlü gübre dağıtma makinasıyla yapılabilir
BAKLA EKİM ŞEKLİ VE SIKLIĞI
Ege Bölgesinde bakla ekimi genellikle serpme olarak yapılmakta olup; kullanılan tohum luk miktarı 10-20 kg/da'dır
Taban topraklarda en uygun ekim mesafesi 30x11 cm kıraç topraklarda ise 45x7 cm'dir
Sıra arasını işleyebilen freze ve kazayağı gibi aletleri kulla nabilmek için 45 cm sıra arası uygundur
Buna bağlı olarak taban topraklar daki ekim mesafesi 45x9 cm olarak değiştirilmelidir
Atılacak tohumluk miktarı bin tane ağırlığına göre değişmektedir
Bu miktar küçük tohumlarda daha az olurken büyük toh umlarda daha fazla olmaktadır
Bakla için geliştirilmiş özel bir mibzer henüz mevcut değildir
Ancak mevcut mibzerlerin bakla ekimine ayarlanabüirliği üzerinde durulmalıdır
Küçük alanlarda ise kazayağı gibi aletlerle çizi açılarak ekim elle yapılabilir
Ekim derinliği 7-10 cm arasında olmalıdır
BAKLA'NIN BAKIMI
Genelde elle ve çapa ile yapılmakta ; sıraya ekimde sıra arası işleyen kazayağı veya freze gibi aletler ara işlemede kullanılmaktadır
Kimyasal ot mücadelesinde toprak hazırlığı sı rasında Trifluralin bileşimli ilaçlar; çıkış öncesinde ise Terbutrin bileşimli ilaçlar uygulana bilir
Aynca buğdaygil türü otlar için çıkış sonrası Fluazifob-butil bileşimli ilaçlar da kulla nılabilmektedir
Bakla genelde kışlık ekildiğinden sulamaya gerek yoktur
İlkbaharın kurak gittiği yıllarda ise özellikle bakla döneminde zamanında ve yeterli sulama verim kaybını önlemektedir
BAKLANIN HASADI VE HARMANI
Baklada olgunlaşma süresi ekim zamanı ve çeşitlere bağlı olarak 180-200 gün arasında değişmektedir
İri taneli çeşitlerde hasat tam olarak mekanize edilmemiştir
Alt baklalann kuruduğu üst baklalara kurumaya yüz tuttuğu yaprakların tamamen döküldüğü sapın henüz yeşil olduğu dönemde çayır biçme makınası veya orakla yapılmaktadır
Bu dönem Ege Bölgesinde genellikle mayıs sonu - haziran başı olmaktadır
Küçük alanlarda ise hasat çoğunlukla elle sokum şeklinde yapılmaktadır
Bunun için baklalann tamamen kurumuş olması gerekmektedir
Biçilen bitkiler bir süre olduğu yerde bekletilerek tamamen kurumalan sağlandıktan sonra harmanlanır
Harman makinesinin olmaması halinde harmanlama dövenle yapılarak rüzgarda savrulur
EGE BÖLGESİNDE BAKLA ÜRETİMİNDEKİ SORUNLAR
Yoğun bakla üretiminin yapıldığı özellikle Balıkesir ve Çanakkale illerinde kuru baklanın dekardaki verimi 180 kg kadardır
Bakla verimi üzerine pek çok faktörün etkisi vardır
Bunlar:
• Çeşit sorunu olduğu için üretici tohumluğunu kendi yerel populasyonun-dan temin etmektedir
• Çiftçinin kullandığı tohumluk miktarı azdır
• Mevcut populasyonlar orabanşa hassastır
Orobanşa karşı herhangi bir mücadele yapılmadığı için verim düşmekte; zararın çok yoğun olduğu yerlerde çiftçiler bakla ekiminden vaz geçmektedirler
• Ekim ve hasatta mekanizasyon sorunu bulunmaktadır
ÖNERİLER
•
Bakla tarımında tescilli çeşit kullanımına gidilmelidir
• Dekara atılacak tohumluk 20-25 kg arasında olmalıdır
• Serpme ekim yerme sıraya ekim yeğlenmelidir
Sıra arasının 45 cm olması durumunda sıra arasını işlemek ve traktörle ilaçlama yapmak mümkün olacağından işgücü geresinimi azalacaktır
BAKLADA TESCİLLİ ÇEŞİTİ ERESEN-87'NİN ÖZELLİKLERİ
Sakız populasyonundan seleksiyon yoluyla geliştirilen Eresen-87 çeşidi 1987 yılında tescil ettirilmiştir
Özellikle yeşil tüketim için (sebze olarak) yetiştirilen Sevil bakla çeşidine göre kuru tane verimi % 27 daha yüksek olan Eresen-87 erkencilik açısından Sevil ile aynı olup; sakız bakla populasyonunun özelliklerim de taşımaktadır
Bu nedenle daha çok kuru danesi için tescil ettirilmiş olsa da yeşil tüketimi de söz konusudur
Sevil' den daha kısa olan (12-19 cm) baklaları kılçıksızdır
100 tane ağırlığı 135-160 gram arasındadır
Doğal koşullarda antraknoz hastalığına karşı toleranslıdır
Menemen koşutlarında kar örtüsüz -5° C' deki soğuklara karşı toleranslıdır
Tane dökmeye ve yatmaya toleranslı olan bu çeşidin tanelerinde % 22 oranında protein vardır
Verimi ekim zamanı ve çevre koşullarına bağlı olarak 200-500 kg/da arasında değişmektedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul