Yem Bitkileri Üretimi Ve Silaj Hazırlanması
YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİ VE SİLAJ HAZIRLANMASI
YEM BİTKİLERİ
Hayvansal üretimde en büyük maliyet yem giderleridir İşletmeler özellikle kaba yemlerini kendileri karşılamalıdırlar Yem bitkilerinin en önemlileri arasında yonca, korunga, fiğ ve silajlık mısır sayılabilir
YONCA
Nerelerde yetiştirilebilir?
Yonca yurdumuzun her bölgesinde başarılı şekilde yetiştirilebilir
Toprak istekleri nelerdir?
Sulanabilir az kumlu, az killi, yeteri derecede kireçli toprakları sever, taban suyu yüksek olmamalıdır En iyisi ekimden önce toprak analizi yaptırıp konu uzmanlarının tavsiyesine uyulmalıdır
Tohum yatağı
Tohum küçük olduğundan tarla iyi hazırlamalıdır
Ekim ne zaman?
Turunçgil, zeytin ve incir yetişebilen bölgelerde sonbaharda, diğer bölgelerde ise ilkbaharda yapılmalıdır
Ekim derinliği ne olmalıdır?
Toprağın yapısına bağlı olarak 1-2 cm arasında olmalıdır
Ekim şekli ve ekilecek tohum miktarı
En iyisi mibzerle ekimdir Mibzerle ekimde sulanabilen yerlerde ot üretimi için 17,5-18 cm sıra arası, kıraç ve kurak şartlarda 50-60 cm sıra arası verilerek dekara 1-2 kg, serpme ekimde ise 4-5 kg tohum kullanılır
Gübreleme
Yoncaya ekimle birlikte dekara 2 kg saf azot ve 6 kg saf fosfor (gübre olarak 12 kg DAP) verilmesi yararlıdır Sonraki yıllarda azotlu gübrelemeye gerek yoktur Fosfor ihtiyacı dekara 6-16 kg arasında değişir
Yabancı ot mücadelesi
Yonca İlk yıl güçsüz olduğundan yapılmalıdır Sonraki yıllarda gerek yoktur Ancak yabancı ot çoksa ilk biçim erken yapılabilir
Yoncanın sulanması
Yoncanın su ihtiyacı mevsim ve yörelere göre değişmekle beraber, biçimden 7-10 gün önce ve biçimden hemen sonra sulanmalıdır
Hasat zamanı
Yoncada en uygun biçim zamanı çiçeklerin onda birinin açıldığı devredir Yonca 5-10 cm yükseklikten biçilmelidir
Yonca yedirilirken
Taze yonca hayvanlarda şişkinlik yapabilir, kurutulduktan sonra yedirilmelidir
|