Yalnız Mesajı Göster

Yem Bitkileri Üretimi Ve Silaj Hazırlanması

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yem Bitkileri Üretimi Ve Silaj Hazırlanması



YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİ VE SİLAJ HAZIRLANMASI

YEM BİTKİLERİ

Hayvansal üretimde en büyük maliyet yem giderleridir İşletmeler özellikle kaba yemlerini kendileri karşılamalıdırlar Yem bitkilerinin en önemlileri arasında yonca, korunga, fiğ ve silajlık mısır sayılabilir

YONCA

Nerelerde yetiştirilebilir?

Yonca yurdumuzun her bölgesinde başarılı şekilde yetiştirilebilir

Toprak istekleri nelerdir?

Sulanabilir az kumlu, az killi, yeteri derecede kireçli toprakları sever, taban suyu yüksek olmamalıdır En iyisi ekimden önce toprak analizi yaptırıp konu uzmanlarının tavsiyesine uyulmalıdır

Tohum yatağı

Tohum küçük olduğundan tarla iyi hazırlamalıdır

Ekim ne zaman?

Turunçgil, zeytin ve incir yetişebilen bölgelerde sonbaharda, diğer bölgelerde ise ilkbaharda yapılmalıdır

Ekim derinliği ne olmalıdır?

Toprağın yapısına bağlı olarak 1-2 cm arasında olmalıdır

Ekim şekli ve ekilecek tohum miktarı

En iyisi mibzerle ekimdir Mibzerle ekimde sulanabilen yerlerde ot üretimi için 17,5-18 cm sıra arası, kıraç ve kurak şartlarda 50-60 cm sıra arası verilerek dekara 1-2 kg, serpme ekimde ise 4-5 kg tohum kullanılır

Gübreleme

Yoncaya ekimle birlikte dekara 2 kg saf azot ve 6 kg saf fosfor (gübre olarak 12 kg DAP) verilmesi yararlıdır Sonraki yıllarda azotlu gübrelemeye gerek yoktur Fosfor ihtiyacı dekara 6-16 kg arasında değişir

Yabancı ot mücadelesi

Yonca İlk yıl güçsüz olduğundan yapılmalıdır Sonraki yıllarda gerek yoktur Ancak yabancı ot çoksa ilk biçim erken yapılabilir

Yoncanın sulanması

Yoncanın su ihtiyacı mevsim ve yörelere göre değişmekle beraber, biçimden 7-10 gün önce ve biçimden hemen sonra sulanmalıdır

Hasat zamanı

Yoncada en uygun biçim zamanı çiçeklerin onda birinin açıldığı devredir Yonca 5-10 cm yükseklikten biçilmelidir

Yonca yedirilirken

Taze yonca hayvanlarda şişkinlik yapabilir, kurutulduktan sonra yedirilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla