Yem Bitkileri Üretimi Ve Silaj Hazırlanması
SİLAJLIK MISIR
Mısır tek yıllık bir sıcak iklim tahılıdır Dane, yeşil veya silaj yapımı amacıyla yetiştirilmektedir
Kolay silolanması, hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi nedeniyle silaj yapımı için ülkemizde en fazla ekilen bitkidir
Toprak hazırlığı
Toprak 8-15 cm arası derinlikten işlenmelidir
Ekim ne zaman?
Silajlık mısır ekim zamanı, kıyı bölgelerinde Nisan, Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde Mayıs aylarıdır Yılın ikinci ürünü olarak yetiştirileceği bölgelerde mısır ekim tarihi, ön bitkinin tarlayı boşaltmasına bağlıdır
Ekim derinliği ne olmalıdır?
Ekim derinliği çeşide, toprak ve iklim koşullarına bağlı olarak 3-10 cm arasında değişebilir
Ekim şekli ve ekilecek tohum miktarı
En uygun ekim sıraya ekimdir Silaj ya da yeşil yem yetiştiriciliğinde bol yeşil aksam elde edilmek istendiğinden dekara 5-10 kg tohum atılmalıdır
Bakımı
Bitkiler 5-8 cm boylanınca ilk çapa yapılmalıdır Birinci çapalamadan sonra tarla tekrar otlandığında sulamadan sonra tekrar çapalanmalıdır Silajlık mısırda sulama çok önemlidir Ülkemizde mısırın yetiştiği mevsimde yağışın yeterli olmaması nedeniyle sulamaya ihtiyaç vardır Bitkinin en fazla suya ihtiyaç gösterdiği dönem, tepe püskülünü çıkardığı dönemdir Mısırda sabah saatlerinde bitkiye bakıldığında yapraklar kıvrılmış ise sulamaya ihtiyaç vardır demektir
Hasat zamanı
Silaj mısırında hasat danelerin süt olumu dönemi sonunda, yaprakların yeşil olduğu dönemde yapılmalıdır
|