Yalnız Mesajı Göster

Yem Bitkileri Üretimi Ve Silaj Hazırlanması

Eski 10-07-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yem Bitkileri Üretimi Ve Silaj Hazırlanması



SİLAJLIK MISIR

Mısır tek yıllık bir sıcak iklim tahılıdır Dane, yeşil veya silaj yapımı amacıyla yetiştirilmektedir

Kolay silolanması, hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi nedeniyle silaj yapımı için ülkemizde en fazla ekilen bitkidir

Toprak hazırlığı

Toprak 8-15 cm arası derinlikten işlenmelidir

Ekim ne zaman?

Silajlık mısır ekim zamanı, kıyı bölgelerinde Nisan, Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde Mayıs aylarıdır Yılın ikinci ürünü olarak yetiştirileceği bölgelerde mısır ekim tarihi, ön bitkinin tarlayı boşaltmasına bağlıdır

Ekim derinliği ne olmalıdır?

Ekim derinliği çeşide, toprak ve iklim koşullarına bağlı olarak 3-10 cm arasında değişebilir

Ekim şekli ve ekilecek tohum miktarı

En uygun ekim sıraya ekimdir Silaj ya da yeşil yem yetiştiriciliğinde bol yeşil aksam elde edilmek istendiğinden dekara 5-10 kg tohum atılmalıdır

Bakımı

Bitkiler 5-8 cm boylanınca ilk çapa yapılmalıdır Birinci çapalamadan sonra tarla tekrar otlandığında sulamadan sonra tekrar çapalanmalıdır Silajlık mısırda sulama çok önemlidir Ülkemizde mısırın yetiştiği mevsimde yağışın yeterli olmaması nedeniyle sulamaya ihtiyaç vardır Bitkinin en fazla suya ihtiyaç gösterdiği dönem, tepe püskülünü çıkardığı dönemdir Mısırda sabah saatlerinde bitkiye bakıldığında yapraklar kıvrılmış ise sulamaya ihtiyaç vardır demektir

Hasat zamanı

Silaj mısırında hasat danelerin süt olumu dönemi sonunda, yaprakların yeşil olduğu dönemde yapılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla