10-07-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Defne, Her Eve Lazım
Akdeniz havzasında yetişen defne, her dem yeşil bir ağaçtır Yaz, kış yaprağını dökmez Ülkemizin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyıları ile bu kıyıların iç kısımlarında yetişir Defne, Akdeniz bitki örtüsünün simgesi olan ağaçlardan biridir
İnsanoğlu ilk çağlardan beri defneyi sevmiş, onun pek çok özelliklerinden yararlanmıştır Defne, ilk çağlardan beri ekonomik ve sosyal yaşamda önemli bir yer edinmiştir
Roma İmparatorları ve ordu kumandanları, yaptıkları savaştan galip olarak döndüklerinde Roma?da yapılan törenlerde başlarına defneden yapılmış taç takarlardı Eski Yunan olimpiyatlarında, yarışları kazanan sporcular, başlarına yine defne dallarından yapılmış taç takılarak onurlandırılırlardı
Bizim Cumhuriyet bayaramlarında da, Anadolu?nun pek çok yerinde yapılan zafer takları, defne ve mersin dalları ile süslenir
Ete, balığa defne
Defne, aromatik bir bitkidir Kokusu çok hoştur Defne yaprağı yemeklere lezzet verir Defne yağı, parfüm sanayisinde kullanılır
Antalya?da 5 yıldızlı pek çok otel, gelen turistlere defne yaprakları ile hazırlanmış banyolar yaptırarak para kazanır
Et ya da balık pişirirken tencerenin içine iki adet defne yaprağı attığınızda, yemeğiniz bambaşka bir lezzet kazanır Boğazdaki lüks balık lokantaları kılıç şiş yaparlar Kılıç şiş hazırlanırken, şiş?e, kuş başı balığın yanı sıra domates, yeşil biber ve defne yaprağı takarlar Defne yapraklı kılıç şişin porsiyonu 40-50 liradır
Bizim İzmir ve Mersin limanlarından, ABD ve AB ülkelerine her yıl 10 bin ton dolayında kurutulmuş defne yaprağı ihraç edilir Yurt dışına defne yaprağı yetiştirmekte zorlanan ihracatçılar Orman bakanlığından defne ormanları kurmasını istiyorlar
Türkiye?nin çuvalla üç otuz parnaya ihraç ettiği defne yaprağının 15 tanesi, İngiliz marketlerinde 1 5 pounda satılır İngiliz hanımları marketten, kutusunu 1 5 pounda aldıkları defne yaprağı ile yemeklerinin lezzetini artırırlar
|
|
|