Yalnız Mesajı Göster

Organik Hayvan Besleme Ve Yemin Özellikleri

Eski 10-07-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Organik Hayvan Besleme Ve Yemin Özellikleri



Ekolojik hayvan üretimi ve sorunları
TARIMSAL ürünlerdeki kimyasal artıklar, entansif (yoğun) tarımın çevreye verdiği zararlar ve karşılaşılan sağlık sorunları biz insanoğlunun doğal ve katkısız beslenme isteği ile günümüzde bitki ve hayvan üretiminin ekolojik yöntemlerle gerçekleştirilmesini ön plana çıkarmaktadır 2001 yılı verilerine göre ilk olarak arıcılık ile başlayan ekolojik hayvancılığa* biz de son iki yıldır küçükbaş hayvancılık konusundaki çalışmalarımızla katkıda bulunmaya çalışıyoruz
Ekolojik küçükbaş yetiştiriciliği Türkiye’de çok yeni olduğundan bilgiye ve araştırmaya ulaşmakta sıkıntı çekiyoruz Süt verimi dünyada rekor olarak bilinen keçi ırkı Saanen ve Çeşme yarımadası yerli ırkı olan Sakız koyunları ile üretim yapıyoruz Bu ırklarla yaptığımız çalışmalarda karşılaştığımız sorunlar arasında, koruyucu hekimlik ve sağlıklı bireyler yetiştirebilmek, mamul üretimi ve pazarlaması yer alıyor Yönetmelikte bahsedilen homeopatik tedavi yöntemleri ve bu yöntemleri uygulayacak veterinerlere ulaşamamamız, Ekolojik Tarım Komisyonu’nun bu konuyla ilgili yazılı bilgiye sahip olmaması biz üreticileri kimyasal yollarla tedavi yöntemlerini kullanmaya teşvik ediyor Bu durum tercih ettiğimiz bir yöntem olmamakla birlikte, hayvan sağlığının en iyi şekilde korunması için yapılacak çalışmaların kısa zamanda sonuçlanmasını diliyoruz Ekolojik vitamin, homeopatik ilaçlar ve dozlarının temini ile ilgili hizmetlere ihtiyacımız olduğunu da belirtmek istiyorum

Hayvancılığın Türkiye’de son yıllardaki göstergeleri ilerleme gösteremediğinden, buna bağlı olarak süt ürünlerinin de gelişemediğini ve iyi değerlendirilemediğini görüyoruz Dünyada çok kıymet verilen keçi sütü ve peynirinin iç piyasada aynı değeri bulmaması ve bununla birlikte fiyat rekabeti açısından maliyetleri karşılayamaması pazarlama açısından oldukça önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor Elde ettiğimiz sütün fiyatını çevredeki mandıralar değerinin çok altına almakla birlikte, ürünün ekolojik olarak işlenebilmesini de mümkün kılamıyor

Bu faktörleri göz önünde bulundurduğumuzda, kendi imkanlarımızla yöresel peyniri değerlendirme yoluna gittik Ürünün çok güzel sonuçlandığını gördük ve beklediğimiz fiyatın ancak özel restoranlar tarafından karşılandığını belirledik Üretici ve tüketici ağını bu bağlamda oluşturmak ve nakliye ile birlikte organizasyonu sağlamak, az miktarlar göz önünde bulundurulunca kar getirici bir faktör olmuyor Yörede 11 ay laktasyon süresi olan başka keçi ırkının bulunmaması sütün mandıralarda değerlendirilmesini de zorlaştırıyor Amacımız hem hayvancılık hem de ekolojik ürünlerin değerlendirilmesi için çeşit ıslahı konusunda yöresel bir çalışma yapmak Bu sayede hem yörenin kalkın masına, hem de ekolojik dengenin bozulmamasına katkıda bulunmak istiyoruz

Sonuç olarak veteriner hizmetleri ile birlikte desteklenmiş ekolojik hayvan üretiminin çok daha verimli, güvenli ve rahat bir çalışma ortamı yaratacağına inanıyorum Bu sayede üreticilerin sayısının artmasıyla ortak organizasyonlara gidilerek belki bir mandıra oluşturulabilecektir Ürünlerin kaynağına gidilip Türkiye peynirleri ve yöresel ürünlerin pazarlanmasına katkıda bulunulmasını diliyoruz

Pelin OMUROĞLU

Alıntı Yaparak Cevapla