Konu
:
Vahşi Hayvan Saldırılarından Korunma
Yalnız Mesajı Göster
10-07-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
ilkolarak avcılar tarafından doğadaki yabani hayvanların yok edildiği fikrine katılmıyorum
Çünkü türkiyede son yıllarda avlanmanın tamamne yasaklandığı ve gerçektende türlerin korunmasına yönelik avlanmanın hiç yapılmadığı pek çok doğal park var
Ama gelin görün ki 10 senede buradaki korunan türlerin sayısı artmamış bilakis azalmıştır
Bu ilginç bir durumdur
Ama zaten türlerin korunmasını avlanmanın yasaklanması ile sağlamakta işi çok hafife almaktır
Benim köyümün çevresinde bir bölgede avlanmak yasaktır ve gerçekten herkes bu kurala uyar
O bölgeye amaç ne olursa olsun girmez
İlaveten her yıl buraya 10 000 civarında sülün bırakılır
Eğer bu tez doğru olsaydı bizim bölgemizde sülünler cirit atıyor olmalıydı
Oysa ben bu yaşa geldim daha bir tane bile göremedim
Buna özel tele objektifli ve sırf bu işler için aldığım fotoğraf makinamla yaptığım gözlemler de dahil
Bu sadece bir örnek gezdiğim çok yerde de bununla karşılaştım
Peki ne oluyor ozaman:
Avlanma birden fazla tür üzerinde yürütülen bir faaliyettir ve zararlı yırtıcı türleri baskıda tutar
Tamamen yasaklandığında ise yırtıcı ve zararlı türler bu defa asıl korunan türleri baskı altına alır ve üreme faaliyetlerini sınırlarlar
Bu gün ülkemizin genelinde bir yabani domuz ve kurt sorunu vardır ki işte bu mesele bu işi bu hale getirmiştir
Ha keza çok hızlı bir şekilde sayıları artan tilkileride bu guruba dahil edebiliriz
yasaklar devam ettiği sürecede bu sıkıntılar büyüyecek
Tabi ki bunları doğayla ve tarımla iç içe olmayanların bilmesi mümkün de değil
Asıl sorun ne ozaman:
problemin ana kaynağı vahşi hayvanların yaşam alanlarının daraltılması,bilinçsiz tarım ilacı ve gübreleme ormanların katledilmesi ve doğayı koruma adına yapılan yanlışlar ve kaçak avcılardır
Bu sorunlar içerisin de en düşük pay avcılarınkilerdir
çoğu avcı bile değil eli silahlı doğa katilleridir
bu işin çözümü için gerkli öneriler çok uzun bir yazı olacağı için bunu ayrı bir konuya bırakmak istiyorum
Gelelim sevgi mevzuuna
Ne yazık ki bu bazı türler için gerekli ve işe yarar bir tez olabilirken gerçek zararlı türlerde hiç bir işe yaramaz
Ormanda karşılaştığımız bir ayı aç bir kurt sürüsü veya erkek bir yaban domuzuna karşı sevgi ancak başımızı derde sokacaktır
Zaten hiç böyle bir şeyle karşılaşmamış olanlar dona kalır ve hareket edemezler
Her türlü tehlikeye de açıktırlar
Ben avcıyım (bohçacı değil ) ve defalarca bu tür şeylerle karşılaştım
Sadece tecrübelerim kurtarabildi beni
İşi sadece sevgiye bırakmış olsak şimdi ebedi istirahatgaha çekilmiştik
Sevgi açısından benim kadar kimse doğa aşığı olamaz
Kimse de bu hayvanları benden fazla sevemez
Ama bu güne kadar bu sevgimin bana bir yararı olduğunu görmedeim
Hoş göreceğimi de sanmıyorum
konu güzeldi ve okumaya değerdi
Ben de bazı ilaveler yapmak zorunda kaldım kusura bakma
Her işin bir ehli vardır ve bende bu işin ehliyim