10-07-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Aksaray İli Tanıtımı
Genel Bilgiler
Yüzölçümü: 7 570 km²
Nüfusu: 396 084 (2000)
Nüfus Yoğunluğu: 52
Şehir Nüfusu: 200 216 (2000)
Köy Nüfusu: 195 868 (2000)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %18,08
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %32,80
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %4,98
İl Trafik No: 68
İl Telefon Kodu: 382
Hakkında Bilgi
Aksaray' ın İlçeleri: Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy ve Sarıyahşi' dir
Coğrafyası: Aksaray, kuzeyden Kırşehir, doğudan Nevşehir, güney doğudan Niğde, kuzey batıdan Ankara ve batı ve güneyden Konya illeri ile çevrilidir
Türkiye' nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölünün güneydoğusunda yer alan Aksaray ilinin yeryüzü şekillerini, Hasan Dağı, Melendiz Dağları ve Ekecik Dağı gibi eski volkanik dağlar ile bu dağlardan püsküren lavların meydana getirdiği platolar ve ovalar oluşturmaktadır
İklimi: Aksaray İlinde İç Anadolu iklimi olan karasal iklim özellikleri görülmektedir Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve genellikle karlı geçmektedir
Tarihçesi: Kapadokya Bölgesi içinde yer alan Aksaray İli, MÖ 8 000' den itibaren iskan edilmiştir Aşıklı Höyük, Akeramik Neolitik Döneme ait Anadolu' daki ilk köy yerleşimlerinden birisidir Tarihi süreç içerisinde Aksaray çeşitli medeniyetlere beşiklik yapmıştır MÖ 3000-2000 yılları arasında Asur Ticaret Kolonileri Devrinde en önemli ticaret merkezlerinden birisi kent merkezi yakınlarındaki Acemhöyük' tür İlde daha sonra Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri yaşanmıştır
MS 1 yüzyılda havari Aziz Paul ve müridleri tarafından Anadolu' da yayılmaya başlayan Hıristiyanlık çok tanrılı Roma taraftarlarının büyük tepkisine neden olduğundan, ilk Hıristiyanlar korunmak amacıyla bu yöreye gelmişlerdir
1142 yılında Selçuklu egemenliğine giren, 1923 yılında il olan Aksaray, 1933 yılında Niğde iline bağlı ilçe, 1989 yılında ise tekrar il olmuştur
Ne Yenir: Aksaray’ da hububat üretiminin geniş bir alana yayılmış olması ile bundan yapılan yiyecekler, hayvancılığın gelişmiş olması dolayısı ile yemek kültürüne yansımış, bamya çorbası, çörek, şepe, erişte, kuskus, mayalı, dolma mantı, soğanlama, çiğleme, sarığıburma, höşmerim bilinen yöresel yemeklerdir Helvadere kasabasının da alabalıkları lezzetleriyle ünlüdür
Ne Alınır: Türk halı dokumacılığının bugün Anadolu’ da devam ettirildiği yerlerden birisi de Aksaray Taşpınar’ dır Taşpınar halılarının günümüze değin koruduğu özelliklerden bir tanesi atkı, çözgü ve düğüm iplerinin tamamen yün olmasıdır İplerin renklendirilmesinde ise genelde doğal boya kullanılmaktadır
Taşpınar halıları taban, kelle, çift somya, minder, namazlık, yastık, heybe ve eğerlik örtüsü adı verilen çeşitlerde dokunmuştur Son yıllarda en çok yastık ve yen halısı denilen çift halı dokunmaktadır
Aksaray' a nasıl gidilir?
Karayolu: Aksaray doğu ve batı, kuzey ve güney yönlerinde uzanan karayollarının kavşağında ve Kapadokya' nın girişinde yer almaktadır Otogar Tel: (+90-382) 213 78 00
|
|
|
|