10-07-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Neden Kaymak Tutar?
Çok faydalı ve vaz geçilmez bir nimet olan süt hücre dokularının oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde önemli rol alırken, uzun ve sağlıklı bir hayat için ideal bir besindir
İnek sütünün yüzde 87'si sudur Geri kalanı yağ, protein ve laktoz adı verilen süt şekeri olup, bileşiminde ayrı  ca kalsiyum, fosfor gibi mineraller ve pek çok vitamin bulunur
Sütün içindekiler değişik fiziksel durumlarda bulunurlar Yağ, sütün içinde emülsiyon halindedir Bir süt damlasına mikroskopla bakıldığında yüzeye çıkan küçük kabarcıklar halinde yağ tanecikleri görülür Laktoz ve proteinler ise eriyik halindedirler
Sütte üç tür protein bulunur Bunlardan 'kazein' süte beyaz rengini verir Diğer ikisi yani 'albümin' ve 'globülin' kaynamış sütteki kaymağı oluşturan ana maddelerdir Sıcakla birlikte yoğunlaşırlar, pıhtılaşırlar
Kaynamış sütün yüzeyinde oluşan tabaka, sütün yüzeyindeki suyun hızla buharlaşması sonucu, proteinlerin, kalsiyumun ve yüzeye gelen yağ taneciklerinin burada birleşmeleri ve gittikçe yoğunlaşmaları ile oluşur Bu tabakada suyun oranı yüzde 29'a düşmüş yağ oranı ise yüzde 67,5'e çıkmıştır
|
|
|