10-07-2012
|
#10
|
Prof. Dr. Sinsi
|
“Alkali Su” Ve &Quot;Su&Quot;Yun Sirlari Üzerine Derleme...
Organizmanın su kaynakları
Organizmanın gereksinimi olan su, başlıca 3 kaynaktan gelir Bunlardan birincisi ve en önemlisi içme suyudur İkinci kaynak diyeti oluşturan besin maddelerinin bileşimindeki sudur Bu iki kaynak dışında üçüncü kaynak ise organizmada hidrojen kapsayan besin maddelerinin metabolizması sırasında bunların oksidasyonu ile meydana gelen metabolik sudur Bu oksidasyonda yaklaşık olarak, rasyonun metabolik enerjisinin her 100 Kkal'si için 10-14 gram su oluşur Besin maddesinin oksidasyonu ile oluşan metabolik su miktarının nasıl saptandığını bir monosakkaritten oluşan metabolik suyu örnek vererek açıklayalım:
C6H12O6 Ž6CO2 + 6H2O
Monosakkaritin molekül ağırlığı 180 ve 6 molekül suyun ise 6 x18 =108 gram olduğuna göre; 100 gram karbonhidrattan 108 x100 / 180 = 60 gram metabolik su oluşur
Hidrojen içeren ve oksidasyona uğrayan üç besin öğesinden (karbonhidrat, protein ve yağ) oluşabilecek metabolik su miktarları tabloda gösterilmiştir
Tablo Besin öğelerinin içerdiği metabolik su miktarları
Besin öğesi Metabolik
su/gr Besin Mad Enerjisi
ME Kkal/100 gr 100 Kkal ME
karşılığı su, gr
Karbonhidrat 60 400 15,0
Protein 42 460 10,5
Yağ 100 900 11,1
Tablo Su kaybının insan organizmasına etkileri
Su kaybı
% 1-1,5 % 6-7 % 11-12
Susuzluk Baş ağrısı Kramplar
Harekette düzensizlik Soluk almada güçlük Yutkunma zorluğu, dilin şişmesi
İştahsızlık Kan volümünün değişmesi Görme ve duyma zorluğu
Rektal ısıda artma, deri kızarması Konuşma zorluğu Ateş
Sabırsızlık, yorgunluk Hatırlamada güçlük Duyarlılıkta azalma
Kalp atımında artma Kan yoğunluğunda artma Yaşamın sonlanması
Susuzluğun derecesine göre organizmada çeşitli olaylar şekillenir Kandaki su normalin %3' ünden daha fazla eksilirse böbrekler metabolizma artıklarını geçiremeyecek hale gelir İnsan organizmasında 2 litre su çıkması halsizlik, 3 litre su kaybı belirgin bir düşkünlük nedeni ve 4 litre su kaybı tehlikenin başlangıcı olarak kabul edilmektedir Organizmadaki suyun % 11-12'sinin kaybı ise ölüme neden olmaktadır Susuzluktan ölüm, kan yoğunluğunun fazlalaşması (Kanda 3-4 litre kadar su vardır) nedeniyle ince damarlarda dolaşımın durması sonucu asfeksiyle şekillenir Hayvansal organizma, bileşimindeki glikoz ve yağın tamamını, proteinin %50'sini kaybetmesine rağmen yaşamaya devam ettiği halde suyun %20'sini kaybettiğinde ölmektedir
Suyun organizmadan atılması
Metabolik olaylar sonucu oluşan artıklar insan organizmadan değişik yollarla atılmaktadır
a İdrar ile: Alınan suyun % 60'ı idrar ile atılmaktadır Su idrarla bu yolla atılan atık maddeler için eritici olarak görev yapmaktadır Yetişkin bir insan günde 1000-1500 ml suyu bu yolla kaybeder
b Dışkı ile: Bu yolla, alınan suyun % 5'i atılmaktadır
c Deri ile: Organizmadaki suyun % 20'si buharlaşma ve terleme ile atılmaktadır Ter vücut sıvılarına oranla hipotoniktir Terin iyonik bileşimi şahıstan şahısa değiştiği gibi terlemenin azlığına çokluğuna şahsın aklimatize olup olmadığına göre değişir Terin miktarı da etkilidir Terle birlikte vücuttan; su, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minarellerde kaybolmaktadır Dayanıklılık çalışmalarında, uzun süren egzersizlerde ve sıcak iklimlerde mineral kaybı artmaktadır örn: bir futbol maçında terleme ile ortalama 1-4lt su / her litre için tuz kaybı 1,5 g Maraton-kayak kros, bisiklet v b sodyumla beraber potasyum- mg kaybı da olmaktadır
d Akciğerler ile: Her gün buhar şeklinde 400-500 ml su organizmadan dışarıya atılmaktadır
Sonuçta bütün bu yollarla insan Her gün yaklaşık 2 5-3 litre suyu dışarı atmaktadır Atılan bu su tekrar vücuda alınmaz ise ilk düzensizlik susuzluk hissi ile ortaya çıkacak olan tükürük sekresyonunun durmasına ve farenks mukozalarının kurumasına neden olan ozmatik kan basıncını artması olacaktır
|
|
|