Yalnız Mesajı Göster

Unakıtan'a Şükredelim . . Bir Zamanlar Gerdekten Bile Vergi Alınırdı

Eski 10-06-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Unakıtan'a Şükredelim . . Bir Zamanlar Gerdekten Bile Vergi Alınırdı

Osmanlı ilk vergiyi kasaba pazarından almıştı

OSMANLI tarihleri, bizde bilinen en eski verginin Osman Gazi zamanında ve o zamanki ismi 'Germiyan' olan Kütahya'da, pazar yerinden alındığını yazarlar

İlk verginin nasıl alındığı konusu Nihal Atsız'ın 1949'da yayınladığı 15 asır Osmanlı tarihçisi Aşıkpaşazade'nin eserinde geçer ve şöyle hikáye edilir:

'Kütahya'dan adamın biri kalkıp geldi 'Bu pazarın vergisini bana satın' dedi Halk, 'Osman Han'a git' diye cevap verdi Adam, Han'a gidip sözünü söyledi Osman Gazi 'Vergi nedir?' diye sordu Adam 'Pazara ne gelirse, ben ondan para alırım' diye cevap verdi Osman Gazi, bu defa 'Senin gelenlerden alacağın mı var ki para istersin?' diye sordu Adam 'Hánım, vergi almak töredir: vergi bütün memleketlerde vardır ve padişahlar vergi alırlar' cevabını verdi

Osman Gazi sordu: 'Tanrı mı buyurdu, yoksa bu töreyi beyler kendileri mi koydular?' Adam yine 'Töredir hánım! Tááá ezelden kalmıştır' dedi Osman Gazi 'Bir kişinin kazandığı şey başkasının olur mu? Kendisinin olur Ben onun malına ne kattım ki ondan para isteyeyim? Bre adam, var git! Artık bana bu sözü söyleme, yoksa sana ziyanım dokunur!' diye hiddetlendi

Bunun üzerine halk araya girdi ve Osman Gaziye 'Hánım!' dedi 'Bu pazarda bir nesnecik verilmesi ádettir' Osman Gazi bunun üzerine 'Madem ki öyle diyorsunuz, bundan böyle bir yük getirip satan bir akçe versin, satamayan birşey vermesin Koyduğum bu kanunu her kim bozarsa, Allah da onun dinini ve dünyasını bozsun' buyurdu'

Alıntı Yaparak Cevapla