Prof. Dr. Sinsi
|
Derin Mevzuular . . Kutsal Tufan Anlatıları
Kuran-ı Kerim'de Tufan 
Haberiniz olsun ki, Biz Nuh'u: ‘Kendilerine elim bir azap gelmeden önce uyar!’ diye kavmine gönderdik
Nuh'u kavmine gönderdik de içlerinde, elli eksik bin (Dokuz yüz elli) yıl kaldı
Nuh dedi ki: "Ey kavmim, Allah'a kulluk edin O'ndan başka bir tanrınız yoktur Hala sakınmayacak mısınız?
Dedi ki: "Ey kavmim, haberiniz olsun, ben size açık bir uyarıcıyım!
Allah'a kulluk edin, O'ndan korkun ve bana itaat edin!
Nuh kavmi, gönderilen peygamberleri yalanladı:
"A! Senin ardına hep o reziller düşmüşken, biz sana hiç inanır mıyız?" dediler
(Nuh) "Benim onların yaptıklarına dair ne bilgim olabilir?
Sizin şuurunuz olsa onların hesabının ancak Rabbime ait olduğunu bilirdiniz
Hem ben iman edenleri kovmaya me'mur değilim
Ben ancak apaçık bir uyarıcıyım" dedi
Dediler ki: "Ey Nuh, eğer vazgeçmezsen, kesinlikle taşlanmışlardan olacaksın!"
Bunun üzerine kavminden küfreden kodaman güruh: "Bu, sizin gibi bir insandan başka bir şey değildir, üstünüze geçmek istiyor Eğer Allah dileseydi, elbette bir takım melekler gönderirdi Biz eski atalarımız içinde bunu işitmedik
Bu, yalnızca kendisinde delilik bulunan bir adamdır; Onun için bunu bir süreye kadar gözetleyin!" dediler
Nuh: "Ey Rabbim, bana yalancı demelerine karşı yardım et bana!" dedi
Dedi ki: "Ey Rabbim, ben kavmimi gece gündüz davet ettim
Sonra ben onları yüksek sesle çağırdım
Sonra hem ilan ederek söyledim onlara, hem gizli gizli söyledim
"Gelin, Rabbinizin bağışlamasını isteyin, çünkü O, bağışlaması çok bir bağışlayandır!" dedim
Nuh dedi ki: "Ey Rabbim! Biliyorsun onlar, bana isyan ettiler, malı ve çocuğu kendisine hasardan başka bir şey arttırmayan kimsenin ardınca gittiler
Büyük büyük hilelere giriştiler
"Sakın ilahlarınızı bırakmayın; ne Vedd'i ne Suva'ı, ne Yağus'u, ne Yeuk'u ve ne de Nesr'i" dediler
Çoklarını şaşırttılar Sen de zalimlerin ancak şaşkınlıklarını artır!"
(Nuh): "Ey Rabbim, anlaşıldı ki, kavmim beni yalanladı
Artık benimle onların arasını nasıl ayırt edeceksen et de, beni ve beraberimdeki müminleri kurtar!" dedi
"Ben yenik düştüm, bana yardım et!" dedi
"Ey Rabbim, yeryüzünde (yurt sahibi) hiç bir kimse bırakma!"
Çünkü Sen, onları bırakırsan, kullarını yoldan çıkarıyorlar ve nankör facirden başkasını doğurmuyorlar
Ey Rabbim, beni, babamı, annemi, mümin olarak evime gireni, bütün inanan erkekleri ve inanan kadınları bağışla! Zalimlerin ise ancak helakını artır!"
Biz de Nuh'a şöyle vahyettik: "Bizim gözetimimiz altında ve vahyimizle gemiyi yap sonra emrimiz gelip de tandır (kazan) kaynayınca hemen ona topundan bir iki çifti ve aleyhinde önceden hüküm verilmiş olanların dışında aileni bindir ve o zulmedenler hakkında bana yakarışta bulunma; çünkü onlar kesinlikle boğulacaklardır!
Sen yanındakilerle birlikte geminin üzerine çıktığında: "Hamd o Allah'a ki, bizi o zalim topluluktan kurtardı" de
Ve de ki: "Ey Rabbim, beni mübarek bir yere kondur; Sen konuklayanların en hayırlısısın "
Denildi ki: "Ey Nuh, sana ve beraberindeki kimselerden birçok ümmetlere tarafımızdan bir selam ve birçok bereketlerle in! Daha birçok ümmetleri de ileride faydalandıracağız Sonra Bizden onlara acı bir azap dokunacaktır
O, gemiyi yapıyordu ve kavminden herhangi bir güruh da yanından geçtikçe onunla eğleniyorlardı Nuh: " Eğer bizimle eğleniyorsanız, biz de sizin eğlendiğiniz gibi eğleneceğiz sizinle!
İleride rüsvay edecek azabın kime geleceğini ve kalıcı ahiret azabının da kimin başına ineceğini bileceksiniz!" dedi
Nihayet emrimiz gelip de tennür (geminin kazanı) kaynayınca Nuh'a: " Her birinden ikişer çift alıp, aleyhinde hüküm geçmiş olanların dışında aileni ve iman edenleri gemiye yükle!" dedik Zaten onunla birlikte pek azı dışında kimse iman etmemişti
Nuh: " Binin içine, yürümesi de durması da Allah' ın adıyladır şüphe yok ki, Allah çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir " dedi
Bunun üzerine göğün kapılarını şakır şakır dökülen bir su ile açtık
Yeri de kaynaklar halinde fışkırttık, derken sular önceden takdir edilmiş bir iş için birleşti
Ve onu elvahlı ve kenetli (tahta ve çivilerden yapılı) bir gemi üzerinde taşıdık, gözetimimiz altında yürüyüp yol alıyordu, inkar ve nankörlüğe uğramış kimseye mükafat olmak üzere
Gemi, içindekilerle birlikte dağlar gibi dalgalar içinde akıp gidiyordu ve Nuh ayrı bir yere çekilmiş olan oğluna: " Ay oğlum, gel bizimle beraber bin, kafirlerle beraber olma!" diye seslendi
O: " Ben, beni sudan koruyacak bir dağa sığınacağım " dedi Nuh: " Bugün Allah'ın emrinden koruyacak yok; meğer ki O rahmet ede!" dedi, derken dalga aralarına giriverdi ve o da boğulanlardan oldu "
Nuh Rabbine seslenip: "Ey Rabbim, " elbette oğlum benim ailemdendir, Senin va'din de kesinlikle haktır ve Sen hakimlerin en iyi hükmedenisin!" dedi
Allah: "Ey Nuh, O, asla senin ailenden değildir O, doğru olmayan bir iştir O halde bilmediğin bir şeyi benden isteme! Ben, seni cahillerden olmaktan men ederim " buyurdu
Nuh: " Ey Rabbim, senden bilmediğim şeyi istemekten sana sığınırım Eğer sen, beni bağışlamaz ve bana merhamet etmezsen hüsrana düşenlerden olurum!" dedi
Bir de: "Ey yer, suyunu yut ve ey gök, sen de suyunu tut!" denildi ; su çekildi, iş bitirildi, gemi Cudi üzerinde durdu ve bu zalim topluluğa: "Defolun!" denilmişti
Biz de onu, gemide kendisiyle beraber olanları kurtarıp, yeryüzünün halifeleri yaptık; ayetlerimizi inkar edenleri ise suda boğduk Bak işte uyarılanların akibeti nasıl oldu?
Bir çok günahları yüzünden suda boğuldular da ateşe atıldılar ve kendilerine Allah'tan başka yardımcılar bulamadılar
|