Yalnız Mesajı Göster

Derin Mevzuular . . Kutsal Tufan Anlatıları

Eski 10-06-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi

Derin Mevzuular . . Kutsal Tufan Anlatıları

Eski Ahit'te
Noé (Nuh), birlikte yaşadıklarıyla uyumlu, temiz birisiydi ve Tanrı yolunda yürüyordu

Beşyüz yaşına geldiğinde Nuh'un üç oğlu oldu: Sem, Şam, Cafet

Yeryüzü Tanrı nezdinde hilebazlıkla, cinayetle dolmuştu

Ve Tanrı, Nuh'a dedi:

"Bütün yaratılmışların sonları yaklaşmıştır,şimdi artık yeryüzünden hepsini yokedeceğim

Kendine ağaçtan bir Gemi (‘Arche’) yapOnu bölmelere ayıracaksın ve içini-dışını ziftle kaplayacaksın

Gemi’nin uzunluğu 300 (150 m) genişliği 50 (25m), yüksekliği de 30 (15 m) dirsek olacak

Gemi'de (Arche) 0,5 m yüksekliğinde bir baca yapacaksınİki yanına kapılar koyacaksın, bunu birinci, ikinci ve üçüncü katlarda yapacaksın

Bana gelince, göğün altında yaşam soluyan bütün canlıların sonunu getirmek için, yeryüzünü sularla kaplayan bir Tufan yapacağım

Yeryüzünde ne varsa yok olacak Fakat seninle bir ittifak (akit-aht) yapmak istiyorum, karın, oğulların, gelinlerinle birlikte Gemi'ye bineceksin

Seninle birlikte yaşatmak için,bütün canlı ve hayvanların her cinsinden birer çifti Gemi'ye bindireceksin

Nuh, Tanrının dediği her şeye uydu ve aynı şekilde yaptı

Ve Yahve kapıyı Nuh'un üstüne kapattı

Tufan yeryüzünü kapladığında Nuh 600 Yaşındaydı

Nuh'un 600yaşının ikinci ayının onyedinci günü, işte o gün, bütün su kaynakları büyük deliklerden fışkırdı ve göklerin tüm pencereleri açıldı

Sonra 40 gün boyunca Tufan yeryüzünü kapladı

Sular her geçen gün yükseldi ve göklerin altındaki en yüksek dağlar suyla kaplandı

Sular,yeryüzünde,150 gün yükselmeye devam etti

Tanrı Nuh'u ve Nuh'la birlikte gemide bulunan evcil ve yabanıl canlıları anımsadı Tanrı yeryüzüne rüzgarları üfledi ve suları indirdi

Kaynak delikleri ve göklerin pencereleri kapandı

150 gün boyunca sular çekilmeye başladı

Ve Gemi,7ayın 17de Ararat dağının üzerinde durdu

Sular 10aya kadar çekilmeye devam etti 10ayın birinci gününde dağların tepeleri görünmeye başladı

Nuh'un hayatının 601yılında, birinci ayın birinci gününde, toprak kurumaya başladı

İkinci ayın 21 günü toprak kurudu

Tanrı Nuh'la konuştu ve dedi:

Karın, oğulların ve oğullarının karılarıyla birlikte gemiden çık

Nuh, Yahve için bir sunak yaptı ve helal hayvan ve kuşları ona kurban etti

Yahve bu nefis kokuyu içine çekti ve kendi kendine şöyle dedi:

Artık, insandan dolayı dünyayı bir daha lanetlemeyeceğim, yaptığım gibi bir daha canlıları yoketmeyeceğim, çünkü insanın kalbi doğuştan kötüdür

Tanrı, Nuh ve oğullarını kutsadı ve dedi :

-Fakat, canlıları, ruhları yani kanları ile yemeyiniz!

Bu sözlerle sizin her birinizin kanını da kastediyorum

Bununla, tüm hayvan ve insanları kastediyorum ve insanlar arasında insan ruhunu (yani kanını) kast ediyorum

İnsan kanı akıtan adamın kanı akacaktır!

Size ahdediyorm; artık hiçbir canlı Tufan ile yokedilmeyecek ve yeryüzünü silen Tufan bir daha olmayacak!'

Nuh ve üç oğulu, Sem, Kenan'ın babası Şam ve Cafet Gemi'den çıkmışlar ve çalışmaya ve çoğalmaya başlamışlardı

Nuh, üzüm yetiştirmeye başladı Şarap içince sarhoş oldu ve çadırında soyundu

Kenan'nın babası Şam, babası Nuh'un çıplak olduğunu gördü ve dışarıdaki iki kardeşini uyardıFakat, Sem ile Cafet (Nuh'un) mantosunu-pelerinini aldılar, kendi omuzlarına geçirdiler ve geri geri yürüyerek babalarını örttüler; başları arkaya dönüktü ve babalarının çıplaklığını görmediler Nuh sarhoşluğundan ayılınca kendine bu işi yapanın, en küçük oğulu olduğunu öğrendiVe dedi ki;

'Lanetlensin Kenan!

Köle olsun kardeşlerine!'

Ve yine dedi ki;

'Yahve, Sem'in tanrısı, kutsansın, ve Kenan kölesi olsun onun!

Tanrı, Yafet'i dışarıda koysun,

Sem'in çadırlarında yaşasın Tanrı,

ve Kenan kölesi olsun Onun!

Tufandan sonra Nuh 350 yıl yaşadı Nuh'un toplam hayatı 950 yıl oldu, sonra öldü

Alıntı Yaparak Cevapla