Prof. Dr. Sinsi
|
Derin Mevzuular . . Kutsal Tufan Anlatıları
Eski Ahit'te 
Noé (Nuh), birlikte yaşadıklarıyla uyumlu, temiz birisiydi ve Tanrı yolunda yürüyordu
Beşyüz yaşına geldiğinde Nuh'un üç oğlu oldu: Sem, Şam, Cafet
Yeryüzü Tanrı nezdinde hilebazlıkla, cinayetle dolmuştu
Ve Tanrı, Nuh'a dedi:
"Bütün yaratılmışların sonları yaklaşmıştır, şimdi artık yeryüzünden hepsini yokedeceğim
Kendine ağaçtan bir Gemi (‘Arche’) yap Onu bölmelere ayıracaksın ve içini-dışını ziftle kaplayacaksın
Gemi’nin uzunluğu 300 (150 m ) genişliği 50 (25m), yüksekliği de 30 (15 m) dirsek olacak
Gemi'de (Arche) 0,5 m yüksekliğinde bir baca yapacaksın İki yanına kapılar koyacaksın, bunu birinci, ikinci ve üçüncü katlarda yapacaksın
Bana gelince, göğün altında yaşam soluyan bütün canlıların sonunu getirmek için, yeryüzünü sularla kaplayan bir Tufan yapacağım
Yeryüzünde ne varsa yok olacak Fakat seninle bir ittifak (akit-aht) yapmak istiyorum, karın, oğulların, gelinlerinle birlikte Gemi'ye bineceksin
Seninle birlikte yaşatmak için,bütün canlı ve hayvanların her cinsinden birer çifti Gemi'ye bindireceksin
Nuh, Tanrının dediği her şeye uydu ve aynı şekilde yaptı
Ve Yahve kapıyı Nuh'un üstüne kapattı
Tufan yeryüzünü kapladığında Nuh 600 Yaşındaydı
Nuh'un 600 yaşının ikinci ayının onyedinci günü, işte o gün, bütün su kaynakları büyük deliklerden fışkırdı ve göklerin tüm pencereleri açıldı
Sonra 40 gün boyunca Tufan yeryüzünü kapladı
Sular her geçen gün yükseldi ve göklerin altındaki en yüksek dağlar suyla kaplandı
Sular,yeryüzünde,150 gün yükselmeye devam etti
Tanrı Nuh'u ve Nuh'la birlikte gemide bulunan evcil ve yabanıl canlıları anımsadı Tanrı yeryüzüne rüzgarları üfledi ve suları indirdi
Kaynak delikleri ve göklerin pencereleri kapandı
150 gün boyunca sular çekilmeye başladı
Ve Gemi,7 ayın 17 de Ararat dağının üzerinde durdu
Sular 10 aya kadar çekilmeye devam etti 10 ayın birinci gününde dağların tepeleri görünmeye başladı
Nuh'un hayatının 601 yılında, birinci ayın birinci gününde, toprak kurumaya başladı
İkinci ayın 21 günü toprak kurudu
Tanrı Nuh'la konuştu ve dedi:
Karın, oğulların ve oğullarının karılarıyla birlikte gemiden çık
Nuh, Yahve için bir sunak yaptı ve helal hayvan ve kuşları ona kurban etti
Yahve bu nefis kokuyu içine çekti ve kendi kendine şöyle dedi:
Artık, insandan dolayı dünyayı bir daha lanetlemeyeceğim, yaptığım gibi bir daha canlıları yoketmeyeceğim, çünkü insanın kalbi doğuştan kötüdür
Tanrı, Nuh ve oğullarını kutsadı ve dedi :
- Fakat, canlıları, ruhları yani kanları ile yemeyiniz!
Bu sözlerle sizin her birinizin kanını da kastediyorum
Bununla, tüm hayvan ve insanları kastediyorum ve insanlar arasında insan ruhunu (yani kanını) kast ediyorum
İnsan kanı akıtan adamın kanı akacaktır!
Size ahdediyorm; artık hiçbir canlı Tufan ile yokedilmeyecek ve yeryüzünü silen Tufan bir daha olmayacak!'
Nuh ve üç oğulu, Sem, Kenan'ın babası Şam ve Cafet Gemi'den çıkmışlar ve çalışmaya ve çoğalmaya başlamışlardı
Nuh, üzüm yetiştirmeye başladı Şarap içince sarhoş oldu ve çadırında soyundu
Kenan'nın babası Şam, babası Nuh'un çıplak olduğunu gördü ve dışarıdaki iki kardeşini uyardı Fakat, Sem ile Cafet (Nuh'un) mantosunu-pelerinini aldılar, kendi omuzlarına geçirdiler ve geri geri yürüyerek babalarını örttüler; başları arkaya dönüktü ve babalarının çıplaklığını görmediler Nuh sarhoşluğundan ayılınca kendine bu işi yapanın, en küçük oğulu olduğunu öğrendi Ve dedi ki;
'Lanetlensin Kenan!
Köle olsun kardeşlerine!'
Ve yine dedi ki;
'Yahve, Sem'in tanrısı, kutsansın, ve Kenan kölesi olsun onun!
Tanrı, Yafet'i dışarıda koysun,
Sem'in çadırlarında yaşasın Tanrı,
ve Kenan kölesi olsun Onun!
Tufandan sonra Nuh 350 yıl yaşadı Nuh'un toplam hayatı 950 yıl oldu, sonra öldü
|