Yalnız Mesajı Göster

Orhun Abideleri !!

Eski 10-06-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi

Orhun Abideleri !!

Kuzey-doğu Yüzü

[1] Kül Tigin koriy yılka yiti yigirmike uçdı Tokuzunç ay yiti otuzka yoğ ertürtümüz Barkın bedizin bitig taş[ın] biçin yılka yitinç ay yiti otuzka kop alkd[ımı]z Kül Tigin ö[zi?] kırk artuk[ı y]iti yaşırig[a] bulıt bust[adı] bunca bedizçig Tuygut ilteber kelü[r]ti

[1] Kül Tigin koyun yılında on yedinci günde uçtu Dokuzuncu ay, yirmi yedinci günde yas töreni tertip ettik Türbesini, resimini,1 kitabe taşını maymun yılında yedinci ay, yirmi yedinci günde hep bitirdik Kül Tigin kendisi kırk yedi yaşında bulut çöktürdü Bunca resimciyi Tuygut vali getirdi

Güney-doğu Yüzü

[1] Bunca bitig bitigme Kül Tigin atisi Yol[l]uğ Tigin bitidim Yigirmi kün olurup bu taşka bu tamka kop Yol[l]uğ Tigin bitidim Iğar oğlanırigızda tayğunuriguzda yigdi igidür ertigiz Uça bardığız Terigr[ide] tirigdekiçe

[1] Bunca yazıyı yazan Kül Tiginin yeğeni Yollug Tigin, yazdım Yirmi gün oturup bu taşa, bu duvara hep Yollug Tigin, yazdım Değerli oğlunuzdan, evlâdınızdan çok daha iyi beslerdiniz Uçup gittiniz Gökte hayattaki gibi

Güney-batı Yüzü

[1] Kül Tiginirig altunın kümüşin ağışın barımın tör[t birig?] yılk[ıs]ın ayığma Tuyğut bu begim tigin yügerü terig[ri ] taş bitidim Yol[l]uğ Tigin

[1] Kül Tiginin altınını, gümüşünü, hazinesini, servetini, dört binlik at sürüsünü idare eden Tuygut bu Beyim prens yukarı gök taş yazdım Yollug Tigin

Batı Yüzü

[1] Kurıdın Soğud örti İnim Kül Tigin üçün öl[ü yitü] işig küçüg birtük üçün Türk Bilge Kağan ayukıka inim Kül Tiginig küzedü olurtum Inançu Apa Yarğan Tarkan atığ irtim [An]ı ögtürt[üm]

[1] Batıdan Soğd baş kaldırdı Küçük kardeşim Kül Tigin için, öle yite işi gücü verdiği için, Türk Bilge Kağanı, nezaret etmek üzere, küçük kardeşim Kül Tigini gözeterek oturdum İnançu Apa Yargan Tarkan adını verdim Onu övdürdüm

Alıntı Yaparak Cevapla