10-06-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Orhun Abideleri !!
(İkinci Taş)
Batı yüzü
[1] Tılığ keliirti Sabi antağ: Yarış yazıda on tümen sü tirilti tir Ol sabığ eşidip begler kop[un]
[1] Haberci getirdiler Sözü şöyle: Yarış ovasında yüz bin asker toplandı der O sözü işitip beyler bütün
[2] yanalım, anğ ubutı yig tidi Ben anca tir men, ben Bilge Tonyukuk: Altun yışığ aşa keltimiz İrtiş ögüzüg
[2] dönelim, temiz edepli olmak iyidir dedi Ben şöyle derim, ben Bilge Tonyukuk: Altun ormanını aşarak geldik İrtiş nehrini
[3] keçe keltimiz Kelmişi alp tidi, tuymadı Tengri Umay ıduk yir sub basa birti erinç Neke tezer biz?
[3] geçerek geldik Geleni cesur dedi, duymadı Tanrı, Umay İlahe, mukaddes yer, su üzerine çökü verdi her hâlde Niye kaçıyoruz?
[4] Öküş tiyin neke korkur biz? Az tiyin ne basmalım? Tegelim tidim Tegdimiz, yulıdımız İkinti kün
[4] Çok diye niye korkuyoruz? Az diye ne kendimizi hor görelim? Hücum edelim dedim Hücum ettik, yağma ettik İkinci gün
[5] örtçe kızıp kelti Sürigüşdümüz Bizinte iki uçı sırîgarça artuk erti Terigri yarlıkaduk üçün öküş tiyin
[5] ateş gibi kızıp geldi Savaştık Bizden, iki ucu, yarısı kadar fazla idi Tanrı lütfettiği için, çok diye
[6] korkmadımız, süngüşdümüz Tarduş sadra udi yariydımız Kağanın tutdumuz Yabğusın şadın
[6] korkmadık, savaştık Tarduş şadına kadar kovalayıp dağıttık Kağanını tuttuk Yabgusunu, Şadını
[7] anda ölürti Eligçe er tutdumuz Ol ok tün budunun sayu itimiz Ol sabığ eşidip On Ok begleri budunı kop
[7] orda öldürdüler Elli kadar er tuttuk O aynı gece halkına haber gönderdik O sözü işitip On Ok beyleri, milleti hep
[8] kelti, yükünti Keligme beglerin budunın itip yığıp, azca budun tezmiş erti, On Ok süsin sületdim
[8] geldi, baş eğdi Gelen beylerini, milletini tanzim edip, yığıp az mikdarda millet kaçmıştı On °k ordusunu sevk ettim
[9] Biz yime süledimiz Anı ert[t]imiz Yinçü ögüzüg keçe Tinsi Oğlı aytığma bengilig Ek tağığ ertü[rtüm]
[9] Biz de Ordu sevk ettik Anıyı geçtik İnci nehrini geçerek Tinsi Oğlu denilen mukaddes Ek dağını aşırdım
|
|
|
|