Prof. Dr. Sinsi
|
Orhun Abideleri !!
Güney Yüzü
[1] Temir Kapığka tegi irtimiz Anda yandurtu-muz İnel Kağanka [ariyıp   t saka?] Tezik Tokar [s  in   ]
[1] Demir kapıya kadar eriştik Ordan döndürdük İnel Kağana korkup   Tezik, Tokar   
[2] anda beriiki Suk başlığ Soğdak budun kop kelti, yükünti [   ] Türk budun Temir Kapığka Tinsi Oğlı
[2] ondan berideki Suk başlı Soğdak milleti hep geldi, baş eğdi   Türk milletinin Demir Kapıya, Tinsi Oğlu,
[3] Tinsi Oğlı aytığma tağka tegmiş idi yok ermiş Ol yirte ben bilge Tonyukuk tegürtük üçün
[3] Tinsi Oğlu denilen dağa ulaştığı hiç yokmuş O yere ben Bilge Tonyukuk ulaştırdığım için
[4] sanğ altun ürürig kümüş kız kuduz eğri tebi ağı bungsuz kelürti İltiriş Kağan bilgesin üçün
[4] sarı altın, beyaz gümüş, kız kadın, eğri deve mal zahmetsizce getirdi İltiriş Kağan bilici olduğu için,
[5] alpın üçü Tabğaçka yiti yigirmi süngüşdi, Kıtariyka yiti sürigüşdi, Oğuzka biş sürîğüşdi Anda ayğuçı[sı]
[5] cesur olduğu için, Çine karşı on yedi defa savaştı, Kıtaya karşı yedi defa savaştı, Oğuza karşı beş defa savaştı Onlarda müşaviri
[6] yime ben ök ertim, yağıçısı yime ben ök ertim İltiriş Kağanka Türk Bögü Kağanka Türk Bilge Kağanka
[6] yine bizzat ben idim, kumandanı yine bizzat ben idim İltiriş Kağana, Türk Bögü Kağanına, Türk Bilge Kağanına
Doğu Yüzü
[1] Kapğan kağan [yiti] otuz yaşka [   anda -erti] Kapğan Kağan olurtı Tün udımatı,
[1] Kapğan Kağan yirmi yedi yaşında   orda   • kapğan Kağan oturdu Gece uyumadı,
[2] küntüz olurmatı Kızıl kanım töküti kara terimyügiirti işig küçüg birtim ök Uzun yelmeg yime itim ok
[2] gündüz oturmadı Kızıl kanımı döktürerek, kara terimi koşturarak işi, gücü verdim hep Uzun keşif kolunu yine gönderdim hep
[3] Arkuy karğuğ ulğartdım ok Yanığma yağığ ke-lürir ertim Kağanımın sü iltdimiz Terigri yarlıkazu
[3] Siperi, nöbet yerini büyüttüm hep Geri dönen düşmanı getirirdim Kağanımla ordu gönderdim Tanrı korusun,
[4] bu Türk budun ara yaraklığ yağığ yeltürme-dim, tögünlüg atığ yügürtmedim İltiriş Kağan kazğanmasar
[4] bu Türk milleti arasında silâhlı düşmanı koşturmadım, damgalı atı koşturmadım İltiriş Kağan kazanmasa,
[5] udu ben özüm kazğanmasar, il yime budun yime yok erteçi erti Kazğantukın üçün udu özüm kazğantukum üçün
[5] ve ben kendim kazanmasam, il de millet de yok olacaktı Kazandığı için ve kendim kazandığım için
[6] il yime il boldı, budun yime budun boldı Özüm karı boldum, uluğ boldum Nerig yirdeki kağanlığ budunka
[6] il de il oldu, millet de millet oldu Kendim ihtiyar oldum, kocaldım Her hangi bir yerdeki kağanlı millete
[7] büntegi bar erser ne burigı bar erteçi ermiş
[7] böylesi var olsa, ne sıkıntısı mevcut olacakmış? Türk Bilge Kağanı ilinde
[8] Türk Bilge Kağan ilirige bititdim Ben Bilge Tonyukuk
[8] yazdırdım Ben Bilge Tonyukuk
Kuzey Yüzü
[1] İltiriş Kağan kazğanmasar, yok erti erser, ben özüm Bilge Tonyukuk kazğanmasar, ben yok ertim erser
[1] İltiriş Kağan kazanmasa, yok olsa idi, ben kendim, Bilge Tonyukuk, kazanmasam, ben yok olsa idim,
[2] Kapğan Kağan Türk Sir budun yirinte bod yime budun yime kişi yime idi yok erteçi erti
[2] Kapğan Kağanın, Türk Sir milletinin yerinde boy da, millet de, insan da hep yok olacaktı
[3] İltiriş Kağan Bilge Tonyukuk kazğanduk üçün Kapğan Kağan Türk sir budun yorıdukı bu
[3] İltiriş Kağan, Bilge Tonyukuk kazandığı için ^aPgan Kağanın, Türk Sir milletinin yürüdüğü bu
[4] Türk Bilge Kağan Türk Sir budunuğ Oğuz budunuğ igidü olurur
[4] Türk Bilge Kağanı Türk Sir milletini, Oğuz aletini besleyip oturuyor
|