Yalnız Mesajı Göster

Çanakkale Savaşı - Gazilerimiz

Eski 10-07-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale Savaşı - Gazilerimiz

AHMET BAŞARAN

Yenice-Çınarcık Köyü'nden

Tahir Oğlu Ahmet benim adım 1303 (1887) doğumluyum 94 yaşındayım 6 yıl askerlik yaptım Çanakkale cephesinde ağır topçuydum

Çanakkale'ye ilk vardığımda Çimenlik Kalesi'nde 60-70 gün talim yaptırdılar Sonra bizi bölüklere dağıttılar Ben 6 Bölüğe düştüm nara Kalesi'ne verdiler Nara Kalesi'nde 6 ay filan durmuştuk ki seferberlik ilan edildi Bizi dardanos Bataryalarına gönderdiler Dardanos'ta 5 Bölüğe verdiler Biz 150 kişi kadar vardık Başımızda yüzbaşı Ahmet Bey vardı 75'luktu toplarımız Biz seri ateşli toplardaydık 4 topumuz vardı Mermileri aynı tüfek fişengine benzerdikucaklayıp kakardık topun içine 18 Mart günü Kepez'in altında bulunuyorduk Düşman gemileri hep zırhlı tabii Selanik açıklarından ateş ede ede geliyorlar Kumkapı ve Seddülbahir taraflarını ateşe tuttular O taraflardaki tabyalar ateş içinde kaldılar Toplar paralandıcephanelikler tutuştular Bir zaman sonra Kumkale ve Seddülbahir'deki bataryalar sustular Düşman Zırhlıları ateş ederek boğaza yaklaştıkça bizim de mesafemize giriyorlardı İntepe ve Çakaltepe Bataryaların ateşe başlamalarından sonra biz de bizim mesafemize girince başladık zırhlılara ateşe

Ben mermi sürüyordum 2 erdim topta Çanakkale Boğazı karabulut gibi gemi doluydu Hangisine atarsan atAkşamüzeri gün inmeye yakın düşman zırhlılarından birisi bizim önümüzde battı Bize yakındı Ya Kilitbahir'den ya Hamidiye Tabyası'ndan attılar Kepez çayı'nın denize döküldüğü yeri bile geçmişti Çanakkale'ye yakınlaşmıştı Mermi geldi zırhlıya Denizin dibine kaynadı gitti

O gün batanı battı batmayanı geri çekilip kaçtıGittiler
18 Mart'ın ilk günü bizim tabyada 11 kişi şehit vermiştik
Soğandere Kerevizdere taraflarında dağıldılarGeriye gittiler düşman zırhlılarıToplarımızın önlerine çam ağaçları dikerdik Gavurlar görmesin diye

Çam ağaçlarını geceleri sökerdik Geceleri projektörümüz vardı Yakardık düşman zırhlılarına onunla ateş açardık Projektörümüzü parçalamak için çok mermi attı kafir Yapamadı bir şey
O gün gece yarısı da geldiler Batan zırhlılarının yerini araştırdılar Biz de verdik ateşi Gerisin geriye gittilerSabaha karşı oldu bu
Ertesi gün düşman gemileri tekrar hücum ettilerGene olmadı Sonra akşam sabah hücum ettiler gemileriyle boğazaGene olmadıVazgeçtilerHücumu kesti gemiler Sonra geri çekilip verdi topu Seddülbahir'eVerdi topuTopuyla bizim askeri kırıp kendi askerini çıkardı

Denizden balon kaldırıyordu Ben gördüm Keleter gibi bir şey Kalkıyor havaya O zaman asker arasında "Balon Çıkarıyor" derlerdi Balon çıkardığını görünce biz saklanırdık Çünkü bizi görürmüş balondanToplar patlamaya başlardı ardından
Bizim koğuşun yanlarına da çok mermi düştü Ancak kimseyi öldürmedi
Bir gün nöbete gidiyordum Aceleyle potinlerin birinin iplerini bağlamamışım Bir arap subay vardı Görmüş beni çağırdıİki tokat çekti
-Şimdi büyük bir amir gelse ben ne diyeceğim dedi
Bana öfkesinden gidip koğuşların arkasındaki iğde ağaçlarının dibine oturdu O sırada bir bomba düştüToprağı altüst ettiYakın düşmüş kafirin mermisiSubaylar çavuşlar koşup gittik
-KorkmayınKorkmayınbende yara yok dedi

Bizim bölüğün yanında başka bir bölük daha vardı O bölüğün toplarından birine bir düşman mermisi düşmüştü Subayları vardı Hasan Efendi diyeO şehit düşmüştü oradakumandanlarıydıŞimdi Hasan Mevsuf dedikleri yerde18 kişi de yaralanmıştıBen görmüştüm onları orada

Bizim tabur kumandanımız Binbaşı Mustafa Bey bölük kumandanımız Yüzbaşı Ahmet Efendi'ydi Birliğimi de şöyle söyleyeyim: 3 Ağır Topçu Alayı 1 Tabur 5 Topçu Bölüğü

Çanakkale'ye yakın Kepez yolunun altında bir gemimiz vardı bizim Çanakkale'yi bekliyordu Düşman gemileri deniz altından bomba yollayıp torpille batırdılardı Hatta batmadı gemi de yan yattıydı da askerleri bir istimbot gelip almıştı Çanakkale'denBir gün de bizim dışarıya çıkıp gavur gemilerini bombalayan bir gemimiz yaralanmış geri dönüyordu Adını bilemeyeceğim Yavuz mu Turgut mu bilmem Boğaz'dan içeri girip nara'ya gitmişti Biz o zaman selama durmuştuk

Sonra harp bitti Silahlar terk edildi Sabaha kadar kimse kalmasın burada dediler Ben de o zaman köye döndüm

Bir zaman sonra Anzavur çıktı orta yere Kuvayi Milliye'ye karşı Köyden de Anzavur'a asker topladılar Sonra gidenler de kaçıp geri geldiler Çetecilikti ortalıkKarma karışıktı
Milliler de vardı Yenice'de Anzavur'un elinde bir de top varmışHavaya uçuyorMilliler bozuldular o zaman Yenice'deBen köydeydim Bunları duydumAnzavurcular sonra Ağunya taraflarına kadar gitmişler Onlar da oralarda bozulup dağılmışlar
Yunanlılar köyümüze geldiler Çok dövdüler milleti 100 kişi kadar vardılar Yunan askerleri "Silah çıkarın" diye çok dövdüler köylüleri
Harman vaktiydiKorkudan kimse çıkamazdı orta yereÖküzler insansız harman sürüp harman dönerlerdi
Askerden geldikten sonra evbark olduk 18 seneyi geçti nine öleliHatice'ydi adıÜç tane çocuk oldu 2 oğlan bir kız Oğlumun biri askerde öldü Adana taraflarında Dörtyol'daŞimdi burada kalan oğlumun yanında yaşıyorumElverirbakıyorMemnunumOğlanda n daKomşulardan da
Maaş da veriyorlar şimdilerdemadalyam filan yokAramadık arkasınıBiz çok çektik açlık bir yandanBit akardı yakamızdanbu kararda durursa çok iyi memleketin durumu

Alıntı Yaparak Cevapla