10-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyve-Sebzelerin Gizli Güçleri
Meyve-sebzelerin gizli güçleri
İnsan beslenmesinde önemli yer tutan meyve ve sebzelerin, bazı hastalıkları tedavi edici özelliği bulunduğu belirtiliyor
Taze meyve-sebze suyu içmek suretiyle mesane kanserini yenen Jay Kordich'in hazırladığı "Meyve ve Sebzelerin Gizli Güçleri" adlı kitapta, vitamin ve mineraller yönünden zengin olan meyve ve sebzelerin ilginç yararlarından bahsediliyor
İncir: Bağırsakları çalıştırıyor ve enerji veriyor Ayrıca, cinsel güce de yardımcı
Elma: Böbreklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım ediyor
Kayısı: Kan yapıcı özelliğe sahip olup güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi bulunuyor Kanserin önlenmesinde de yardım eden iyi bir karotenoid kaynağı durumunda
Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlı olup, yorgunluğa ve ishale birebir
Vişne: Mineral ve vitamin deposu
Greyfurt: Sindirimi uyarıyor, diş etlerinin kanamasını azaltıyor ve soğuk algınlığına iyi geliyor Lifleriyle yenirse, kolesterolü düşürüyor
Portakal: Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalığı ve felçten korunmaya yardım ediyor
Mandalina: Enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştırıyor
Üzüm: Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenliyor Karaciğeri temizliyor Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyici özelliğe sahip
Kavun: Endişe ve uykusuzluğa iyi geliyor Uzmanlarca, bağırsak ve cilt kanserine karşı tavsiye ediliyor
Karpuz: Kabuğundaki çinko iktidarsızlığa iyi geliyor ve böbreği temizliyor
Kiraz: Kolesterolü düşürüyor, özellikle saplarının idrar söktürücü özelliği bulunuyor
Armut: Kalp - damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziki performansa iyi gelen vitaminleri barındırıyor
Çilek: Sigara dumanının etkilerini azaltıyor Sigara içilen bir odadayken gün boyunca ağza iki çilek atılması öneriliyor
Sivribiber: Şişkinliği azaltmada faydalı olup, saçlara, tırnaklara ve cilde çok iyi geliyor
Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltıyor
Lahana: Yaşlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum, sağlıklı bir cilt veriyor ve erkeğin cinsel gücünü arttırıyor
Havuç: Enerji veriyor Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım ediyor
Salatalık: Kasları gençleştiriyor Deri hücrelerine elastikiyet veriyor
Sarımsak: Tansiyonu düşürüyor ve kan pıhtılaşmasını azaltıyor Bazı mide kanserlerini önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği ispatlanmış durumda
Ispanak: Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarıyor
REÇETELER
Jay Kordich, "Meyve ve Sebzelerin Gizli Güçleri" adlı kitabında, uykusuzluğa karşı, havuç ve kereviz sapının suyunun karıştırılarak içilmesini önerirken, havuç ve lahana suyu karışımının da sakinleştirici özelliğine dikkat çekiyor Kordich'in diğer reçeteleri ise şöyle:
Sindirimi kolaylaştırıcı: Karnabahar, havuç ve maydanoz suyu
Yorgunluk: Tek başına havuç ya da elma, kereviz ve maydanozdan herhangi biriyle birlikte sıkılmış meyve suyu
Grip: Bir bardak kızılcık suyu ya da elma + kızılcık, elma + üzüm + ananas suyu
İktidarsızlık: Lahana, brokoli, kıvırcık yapraklı lahana suyu
Sigara dumanı: Kereviz ya da çilek suyu
Ezilme, çürüme: Portakal suyundaki bioflavonoid, kan damarını ve kılcal damarları güçlendiriyor Ezik ve çürükler daha çabuk iyileşiyor
Kabızlık: Patates + havuç + elma + maydanoz suyu iyi bir tercihtir En çok işe yarayan meyve suyu ise elma + armuttur
Ağrıyan kemikler: Havuç, lahana ve maydanoz karışımının suyu
Mide asidi: Havuç + salatalık + pancar suyu ya da havuç + lahana + kereviz suyu mideyi yatıştırmaya yardım ediyor
Hemoroid: İçinde özellikle patates bulunan içecekler öneriliyor Patates + havuç + elma + maydanoz suyu ya da patates + elma + armut suyu
Boğaz ağrıları: Turp + limon
Mide ülseri: Lahana ya da patates suyu
Baş ağrısı: Elmayla birlikte karıştırılan kereviz suyu
Adı geçen kitapta ayrıca, besin değerinin kaybolmaması için sebzelerin az suyla, buharlı tencere veya toprak güveç kaplarında zeytinyağıyla pişirilmesi gerektiği bildiriliyor Havucu rendelemenin B ve C vitaminlerinin kaybolmasına yol açtığı vurgulanırken, ayrıca sebze ve meyvelerin, vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiği kaydediliyor Meyvelerin tok karnına değil, aç karnına ya da yemekten 2 - 3 saat sonra tüketilmesi gerektiği de hatırlatılıyor
|
|
|