10-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Lifli Gıdalara Ağırlık Vermeli
Bitkilerde ve özellikle de rafine edilmemiş tahıl ununda bulunan lifler, bağırsakla*rın düzenli çalışmasını sağladığı gibi, besinlerde bulunan yağ, kolesterol ve şeker gibi maddelerin emilmesini de önler ve azaltır Son yıllarda yapılan araş*tırmalar, beslenmede lifli gıdaların fazla bulunması ile, ba*ğırsak hastalıklarına yaka*lanma arasında ters bir orantı olduğunu ortaya çı*karmıştır, fani, alı*nan besinlerde lif fazla ise, bağırsak hastalıkları azalmaktadır Lifli gıda*ların kilo verme bakımından önemini şöyle sıralayabiliriz:
* Ağızda çiğnemeyi gerektirdiği için az yemeyi sağlar
* Mide ve bağırsaklarda fazla kalarak uzun süreli doygunluk hissi verirler
* Yiyeceklerin glisemik endeksini düşürürler Yani, kan şeke*rinin yükselmesine engel olurlar Çünkü, lifli gıdalar beraber yendikleri gıdaların emilim hızlarını yavaşlatarak ensülin salgılanmasını azaltırlar
|
|
|