Yalnız Mesajı Göster

Diabet (Şeker Hastalığı)

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Diabet (Şeker Hastalığı)



Halk arasında şeker hastalığı adıy*la bilinen “diabet” aşırı susama, idrar*da artış, idrarda şeker olması ve hızlı kilo kaybı ile ortaya çıkar Dünya Sağ*lık Örgütü (VVHO)’nün tespit ettiği il*kelere göre, etlerin yağı ile tereyağına dikkat etmek, süt, yoğurt ve pey*nirin yağsızını kullanmak gerekir Ay*rıca tuza da dikkat edilmelidir
Diabette, kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durmak esastır Bu da glisemik endeksi düşük olan yiye*cekleri tercih etmek gerektiği anla*mına gelir
Bütün dünyada şeker hastalığı çok yaygındır ve giderek de yay*gınlaşmaktadır 1900 yılında ABD nüfusunun % Tinden daha azı şeker hastasıyken 2000 yılında bu oran % 8′e fırlamıştır Ülkemiz*de ise yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi şeker hastasıdır
Şeker hastalığı riski yaş ilerle*dikçe ve şişmanladıkça artmaktadır Kilo alımı önlenebildiğinde diabet vakalarının yarıdan fazlasının orta*dan kalkacağı düşünülmektedir
Şeker hastalığının tedavisinde ve korunmada diyet esastır Diyette enerjinin çoğunu sağlayan karbon*hidratlar (tam ekmek, bulgur, esmer pirinç gibi), kasları oluşturan ve bir miktar enerji veren proteinler (et, balık, süt gibi) depo edilen ve daha sonra enerji olarak kullanılan yağlar bulunmalıdır Ayrıca;
İyi dengelenmiş yiyecekler yenmelidir
Öğünler az ve sık olmalıdır
Lifli besinlere (kabuklu ve kepekli) ağırlık verilmelidir
Beyaz şekerden mutlaka uzak durmalıdır
Hayvansal yağ ve tuz azaltılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla