10-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Beslenme İçin Tam Proteinlerin Önemi
Sağlıklı bir beslenme düzeninin günde 5 porsiyon meyve ve sebze içermesi gerektiğini çoğumuz biliyoruz fakat, proteinlerin genel sağlığımız için önemini çoğu zaman unutuyoruz Bedensel işlevlerimizi sürdürmek için her gün yeterli miktarda kaliteli protein tüketmemiz gerekiyor
Ağırlıklı olarak et ürünleri ve soya gibi bitkisel ürünlerde bulunan protein saçtan tırnaklara tüm hücrelerimizin işlevsel ve yapısal bir bileşeni Suyun ardından, bedende en çok bulunan molekül protein Protein kaslarımızda, cildimizde, kemiklerimizde, saçımızda, bağışıklık sistemimizde ve bedenimizin tüm diğer kısımlarında bulunuyor Protein, bedeninizdeki dokuları oluşturuyor, koruyor ve yeniliyor Çocukluk, erişkinlik ve gebelik sırasında büyüme ve gelişme için de özellikle önemli
Enzimler ve amino asitlerden oluşan protein, bedendeki kimyasal reaksiyonlar için güç kaynağı sağlıyor ve kanda oksijeni taşıyor Mevcut 22 amino asitten 9’u, insan bedeni tarafından oluşturulamadığı ve dolayısıyla gıdalardan alınması gerektiği için “temel amino asitler” olarak adlandırılıyorlar
Tam ve tam olmayan proteinler
Yediğimiz bazı proteinler, yeni proteinler oluşturmak için gerekli tüm amino asitleri içermektedir Bu tür protein, tam protein olarak adlandırılmaktadır Tam proteinler genellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklarda ve soya ürünlerinde bulunmaktadır Diğer protein kaynaklarıysa, tam olmayan protein olarak adlandırılmaktadır ve meyvelerde, sebzelerde, tahıllarda bulunmaktadır
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Ortak Uzman Konsültasyonu’nun Protein Kalitesi Değerlendirme Raporu, bir proteinin kalitesini değerlendirmek üzere, basit, bilimsel ve akılcı bir prosedür olan “Protein Sindirilebilirliği Düzeltilmiş Amino Asit Skorunu (PDCAAS)” önermiştir Bu PDCAAS değerine göre yumurta beyazı, kazein ve izole soya proteini 1 00 tam değer ile en kaliteli proteinler arasında yer almaktadır Bu değerlendirmeye göre kırmızı et 0 92; bezelye unu 0 69; tam buğday ise 0 40 protein değerine sahiptir
Soya, tek tam bitkisel protein
Geçtiğimiz 25 yılda ortaya konulan kesin bilimsel veriler, vazgeçilmez amino asit dizisinden ötürü, soyanın besleyici olarak tek tam bitkisel protein olduğunu göstermiştir
Bu nedenle, FAO ve WHO tarafından önerilen değerlendirme yöntemine göre, soya proteini çocuklar ve erişkinlerin temel amino asit gereksinimlerini karşılamaktadır ve kırmızı et, süt, yumurta gibi hayvansal proteinlerle kıyaslanabilir tek tam bitkisel proteindir
PROTEİN ÖNERİLERİ
Bir kişinin günlük beslenme düzeninde ne kadar proteinin gerekli olduğu kişilere göre farklılık göstermekle birlikte, sağlık profesyonelleri yetişkinlerin ağırlıklarının her kilosu başına günde en az 0,8 gram proteine ihtiyaç duyduğunu ileri sürmektedir Bu proteini almazsanız, bedeniniz ihtiyacı olanı elde etmek için yavaş yavaş kendi dokularını bozmaya başlamaktadır Dolayısıyla ortalama 65 kilodaki bir kadının her gün 52 gram; ortalama 80 kilodaki bir erkeğinse 64 gram protein alması gereklidir
Farklı besinlerin protein içerikleri şöyledir:
Besin Protein miktarı Gr
100 gr Izole soya proteini 90 gr
100 gr Yağsız soya unu 50 gr
100 gr Soya fasulyesi 36 gr
100 gr Tavuk göğsü 31 gr
100 gr Biftek 31 gr
100 gr Somon balığı 27 gr
1 Bardak süt 8 gr
1 Yumurta 6 gr
Bilgi için:
Berk Ütkü
Promedia PR
Tel: 0212 465 7000
|
|
|