SinsiBekçi
|
Türk çocuklar Amerikalı anneye verildi
Türk mahkemesi, Amerikalı Rachel Mamanda Wight ile 8 yıl önce Fransa'da evlenen ve daha sonra boşanan Tekin Çiloğlu'nun 6 yaşındaki kızı Sultan ve 4 yaşındaki oğlu Sami'nin velayetini Amerikalı anneye verdi Çocukların ABD'ye teslim edilmesi ve dava kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar çocukların Türkiye'de anne Wight'a verilmesine karar veren mahkeme, çocukların davanın kesin kararına kadar yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasına hükmetti Karara tepki gösteren baba Çiloğlu, çocuklarının kaçırılacağını ve bir daha çocuklarını göremeyeceğini söyledi
Marmara Ereğlisi'nde görülen duruşmaya, davacı anne Rachel Mamanda Wight, avukatları Erden Arısoy ve Bedri Varoğlu ile birlikte davalı baba Tekin Çiloğlu ve avukatı Sedat Küçükyılmaz katıldı Duruşmayı, ABD Başkonsolosluğu yetkilileri de takip etti Bu arada, baba Tekin Çiloğlu'nu mahkemeye gitmeden önce ailesi ve komşuları uğurladı Davanın açıldığı Maramara Ereğlisi Adliyesi'ne ilk olarak Çiloğlu ve yakınları geldi Gergin bekleyişin ardından çocuklar, Jandarma aracıyla yetiştirme yurdu yetkilisinin kuçağında adliyeye getirildi Çocuklar jandarma kontrolünde adliye binasına alındı Daha sonra ABD'li anne Rachel Mamanda Wight, ABD Konsolosluğu yetkilileri konsolosluğa ait araçla adliye sarayına geldi
Mahkeme heyetinin yaptığı kimlik kontrollerinin ardından baba Tekin Çiloğlu'nun ifadesine başvuruldu Yaklaşık 8 yıl önce tanıştığı Rachel Mamanda Wight ile Fransa'da resmi nikah yaptığını söyleyen baba Çiloğlu, bu evlilikten 2 çocuğunun olduğunu belirtti Çiloğlu, "Eşim benden habersiz Amerikan Büyükelçiliği'ne gitti Burada çocuklarıma benim iznim olmadan pasaport çıkarttı Çocuklarımı bu pasaportlarla Amerika'ya götürdü Bunun üzerine Fransa Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundum Fransız Adalet Bakanlığı, çocuklarımı ABD'den istemesine rağmen gerekli cevabı alamadık Eşim Amerika'da Oregon Mahkemesi'ne başvurarak çocukların ikametgah adresini ABD olarak ayarlamış ve çocukların vekaletini almış Bu süre zarfında 9 ay boyunca çocuklarımı göremedim ve Amerika devleti çocukların Fransa'ya iadesine izin vermedi Çocuklarımı ilk olarak Fransa, sonra Türkiye'ye getirerek annesine iade etmedim Ben çocuklarımın kesinlikle annelerine iadesini kabul etmiyorum Çünkü çocuklarımın ikisi de İngilizce bilmemektedir Türkçe konuşmaktadırlar Anneleri ise Türkçe bilmiyor Çocukların ikametgah adresleri Amerika değil, Türkiye'dir Onlar bir Türk vatandaşıdır Ayrıca çocuklarımın anneleriyle yaşaması konusunda ciddi endişeler taşıyorum Çünkü annelerinin alkol ve esrar düşkünlüğü vardır Ayrıca annelerinin sabit bir yeri ve geliri yoktur Bu durumda çocuklarım olumsuz şekilde etkilenecektir" şeklinde ifade verdi
Daha sonra söz alan Çiloğlu'nun avukatı Sedat Küçükyılmaz da, ABD'nin Türkiye'ye yaptığı başvuru belgelerinin dosyada bulunmadığına dikkat çekerek, Rachel Mamanda Wight'ın çocukları Fransa'dan izinsiz aldığı pasaport ile Brüksel üzerinden ABD'ye kaçırdığını iddia etti Fransa Adalet Bakanlığı'nın çocukların ikametgah adreslerinin Fransa olduğunu ve Fransa'ya iadesini karar verdiğini hatırlatan Küçükyılmaz, "Bu duruma rağmen çocuklar Fransa'ya iade edilmemiştir Amerika Oregon Eyalet Mahkemesi'nin verdiği karar, yanlı bir karardır Amerikan mahkemesi kendi vatandaşının sözlü beyanatına göre çocukların velayetini annelerine vermiştir Öncelikle bu velayet kararında müvekkilimin hür iradesi bulunmamaktadır Çünkü müvekkilim çocuklarını bir daha göremeyeceği şeklinde tehdit edilerek kendisine bir protokol imzalattırılmıştır Çocukların ikametgah adresi Amerika değil, Fransa'dır" şeklinde konuşarak velayetin baba Çiloğlu'na verilmesini istedi
Mahkeme heyeti, davalı Tekin Çiloğlu ve avukat Küçükyılmaz'ın ifadelerinin ardından Amerikalı anne Rachel Mamanda Wight'ın tercüman vasıtasıyla görüşüne başvurdu Anne Wight, herhangi bir alkol ve uyuşturucu madde kullanmadığını söyleyerek, "Bu iddialar beni son derece üzmüştür Ayrıca ben Amerika'da satış elemanı olarak görev yapıyorum ve aylık gelirim 3 bin 330 dolardır Kendime ait bir evim var Ayrıca şu an İstanbul'da bulunmaktayım Çocukların bana iadesini talep ediyorum" dedi
Anne Wight'tan sonra söz alan davacı avukatı Erden Arısoy ise, çocukların ikametgah adresinin Fransa değil, ABD olduğunu belirterek, "Çocuklar Tekirdağ Çocuk Esirgeme Yurdu'nda kalmaktadır ve gün içerisinde değişik saatlerde anne ve baba ile görüşmektedir Bu da çocuklarda ciddi ruhsal travmaya neden olmaktadır Çocuklar bir yıldır annelerinden ayrıdır Yaşları itibariyle anne şefkatine ihtiyaçları vardır Bu nedenle çocukların fazla mağdur olmaması için mahkemenin kesin hükümle annesine vermesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu
Davalı avukatı Sedat Küçükyılmaz da, mahkemeye Tekirdağ Valiliği İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve "Çocukların babaya verilmesinin çocukların ruhsal açıdan daha iyi olacağına" ilişkin raporu sundu Mahkeme heyeti raporu dava dosyasına ekledi
-ÇOCUKLAR: "BABAMIZI İSTİYORUZ BİZİ AMERİKA'YA GÖNDERMEYİN"-
Her iki tarafın ifadelerinin ardından çocuklar 6 yaşındaki Sultan ve 4 yaşındaki Sami, mahkeme heyeti tarafından dinlendi Çocuklardan Sultan, babasını daha çok sevdiğini ve babasıyla birlikte kalmak istediğini söyledi Annesiyle birlikte olduğu dönemde annesinin kendisini dövdüğünü ve canını acıttığını ifade etti Babasının kendilerine oyuncak getirdiğini belirten Sultan, "Babam oyuncak getirdiğinde sadece bize getirmiyor, beraber kaldığım çocuklara da getiriyor Ama annem sadece bize oyuncak getiriyor Babamdan ayrılmak istemiyorum Amerika çok uzak, en çok babamı seviyorum İngilizce'yi unuttuğum için Türkçe konuşabiliyorum" dedi
Sami ise, "Ben babamı daha çok seviyorum Çünkü babam bizimle daha çok oynuyor Annem daha az ilgileniyor Ben Amerika'ya gidersem öleceğim Bunu televizyonda gördüm Amerika gitmek istemiyorum, babamla kalmak istiyorum" diye konuştu
İfadelerin ardından Cumhuriyet Savcısı Murat Volkan Öztürk, mütaalasını verdi Öztürk, Amerika merkezi makamı olan Amerikan Dışişleri Bakanlığı Çocuk Dairesi'nin Türk Adalet Bakanlığı'na müracaatta bulunduğunu, bu müracaat neticesinde çocukların ABD'ye teslim edilmesi ve dava kesin sonuçlanana kadar çocukların Türkiye'de kalmak şartıyla anne Rachel Mamanda Wight'a verilmesinin gerektiğini kaydetti
Savcı Öztürk'ün mütaalasının ardından mahkeme başkanı Filiz Özdemir, savcının mütaalasına uygun olarak çocukların ABD'ye teslim edilmesi ve dava kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar çocukların Türkiye'de anne Wight'a tedbiren teslim edilmesine karar verdi Ayrıca mahkeme, çocukların davanın kesin kararına kadar yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasına hükmetti
Mahkeme çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan baba Tekin Çiloğlu, "Amerika sadece askerlerimizin başına çuval geçirmemiştir, büyüklerimizin de başına çuval geçirmiştir Türk hukukuna aykırı bir karar çıkmıştır Benim çocuklarım Türk Cumhuriyeti vatandaşıdır ve Türk çocuklarını mahkeme ABD'ye teslim etmiştir Ben çocuklarımı bir daha göremiyeceğim" dedi Evlatlarını Amerikalı yetkililerin kaçıracağını iddia eden baba Çiloğlu, "Daha önce de bunu yaptılar Yine yapacaklar" diye konuştu
Çiloğlu'nun avukatı Sedat Küçükyılmaz ise, ABD'nin uluslararası hukuku tanımayan bir devlet olduğunu söyleyerek, "ABD Başkanı Bush bunu kendi ağzıyla söylemiştir Karar Türk hukuk sistemine aykırıdır ABD vatandaşına nasıl sahip çıkarken bizim devletimizin vatandaşına nasıl sahip çıktığını burada daha iyi gördük Türkiye sınırlarına sahip olamayan Esenboğa Havalimanı'na kara uçakları indiren bir ülke vatandaşına nasıl sahip çıkar" şeklinde konuştu
Duruşma çıkısında mahkeme sonucunda çocuklar, tekrar jandarma aracına bindirilerek Tekirdağ Zübeyde Hanım Çocuk Yetiştirme Yurdu'na götürüldü
-DAVANIN GEÇMİŞİ-
Paris'te tekstil fabrikası sahibi olan Tekin Çiloğlu, Fransa'da 8 yıl önce tanıştığı ABD'li Rachel Mamanda Wight isimli bayanla evlendi Bu evlilik sonucunda çiftin Sultan ve Sami adlı iki oğlu oldu Yaşanan sorunlar nedeniyle anlaşamayan çift arasında en büyük sorun çocukların kimde kalacağı oldu Bu sorun zamanla içinden çıkılmaz bir sorun haline gelince anne Rachel Mamanda Wight, Fransa'da iki oğluna baba Çiloğlu'ndan habersiz ABD Konsolosluğu'na giderek buradan pasaport çıkartarak çocukları ABD'ye götürdü Bunun üzerine Çiloğlu, Fransa Adalet Bakanlığı'na başvurdu Durumu değerlendiren Fransa Adalet Bakanlığı, ABD'den çocukların geri gönderilmesini istedi Fakat ABD Oregon Eyalet Mahkemesi, çocukların vekaletini anneye verdi Bu karar üzerine ABD, çocukları Fransa'ya geri vermedi Bunun üzerine ABD'ye giden Çiloğlu, çocukları Türkiye'ye getirdi Çocukların Türkiye'ye gelmesiyle ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Adalet Bakanlığı'na başvurarak çocukların ABD'ye teslim edilmesini istedi Bu sonuçtan sonra devreye giren Adalet Bakanlığı, Çiloğlu hakkında kamu davası açarken, Anne Rachel Mamanda Wight da velayet davası açtı Bu süre içerisinde Marmara Ereğlisi Cumhuriyet Savcılığı, çocukların Tekirdağ Zübeyde Hanım Yetiştirme Yurdu'nda kalmasına karar verdi Çocuklar duruşma gününe kadar yetiştirme yurdunda kaldı
Öte yandan, sonucu merak edilen duruşma öncesi baba Tekin Çiloğlu, çocuklarının odasına çıkarak burada çocuklarının özlemini fotoğraflarına bakarak giderdi Çocuklarının tekrar geleceğine inanan baba, gözyaşlarına boğuldu Çocuklarının Türk olduğunu vurgulayan Çiloğlu, onların yetiştirme yurdunda kalmasına razı olamadığını belirtti Türk adaletine güvendiğini anlatan Çiloğlu, ABD mahkemesinin verdiği kararın bozulacağına inandığını söyledi
|