Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Anonim şirketler Ile Limited şirketlerin Kar Payı Avansı Dağıtımına Ilişkin Tebliğ

Eski 09-13-2012   #3
Şengül Şirin

Cevap : Anonim şirketler Ile Limited şirketlerin Kar Payı Avansı Dağıtımına Ilişkin Tebliğ

Kâr payı avansı ödemeleri

MADDE 8 – (1) Kâr payı avansı, dağıtım tarihleri itibarıyla ortaklara payları oranında
ödenir
(2) Kâr payı avansı, kârdan imtiyazlı paylara imtiyaz dikkate alınmadan ödenir İntifa
senedi sahiplerine, ortak olmayan yönetim organı üyelerine ve ortaklar dışında kâra katılan
diğer kimselere kâr payı avansı ödenemez
(3) Ortakların sermaye taahhüt borçları dışında şirkete borçlu olmaları halinde söz
konusu borç ortağa ödenecek kâr payı avansından mahsup edilir
(4) Bir hesap döneminde kâr payı avansı dağıtan ve ardından sermaye artırımı
gerçekleştiren şirket, aynı hesap döneminde tekrar kâr payı avansı dağıtmak istediğinde
aşağıda belirtilen esaslara uyar
a) Sermaye artırımı sonrasında yapılacak kâr payı avansı ödemesinde, yeni ortaklara
öncelik verilir
b) Söz konusu öncelik, eski ve yeni ortakların dönem içerisinde her pay için aldıkları
toplam kâr payı avans tutarları eşitleninceye kadar devam eder
c) Eski ve yeni ortakların hesap dönemi içerisinde her pay için aldıkları toplam kâr payı
avans tutarları eşitlendikten sonra, kalan kâr payı avansı tutarı veya bir sonraki ara hesap
döneminde ödenecek kâr payı avansı tutarı mevcut ortaklara payları nispetinde ödenir

Kâr payı avansı işlemlerinde yönetim organının görevleri

MADDE 9 – (1) Genel kurul tarafından kâr payı avansı dağıtılmasına karar verilmesi ve
ara dönem finansal tablolara göre de kâr edilmiş olması halinde şirket yönetim organınca
sırasıyla aşağıdaki görevler yerine getirilir
a) Kâr payı avansı dağıtımına ilişkin rapor hazırlanır ve bu raporda;
1) Kâr payı avansı dağıtımına dayanak oluşturan ara dönem finansal tabloların Kanunun
515 inci maddesinde belirtilen dürüst resim ilkesine uygun olarak hazırlandığı,
2) Dağıtılacak kâr payı avansı tutarının 7 nci maddeye uygun olarak hesaplandığı,
belirtilir Yapılan hesaplamalara ve diğer şartların yerine getirilmiş olduğuna dayanak
teşkil eden belgeler bu rapora ek yapılır
b) Raporda tespit edilen kâr payı avansının ortaklara ödenmesine ve bu ödemelerin
yapılma usulüne ilişkin karar alınır
c) Kâr payı avansı tutarları 8 inci maddeye uygun olarak kararı izleyen en geç 6 hafta
içerisinde ödenir
(2) Hamiline yazılı pay senedi sahiplerine kâr payı avansı ödenirken gerekli güvence
yönetim organı tarafından alınır
(3) 6 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen durumların ortaya çıkması halinde
fazladan ödenen kâr payı avanslarının ortaklardan tahsil edilerek şirkete iadesine ilişkin
işlemler yönetim organınca yerine getirilir