09-13-2012
|
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Anonim şirketler Ile Limited şirketlerin Kar Payı Avansı Dağıtımına Ilişkin Tebliğ
İKİNCİ BÖLÜM
Kâr Payı Avansı Dağıtım Esasları
Kâr payı avansı dağıtım şartları
MADDE 5 – (1) Şirketlerin kâr payı avansı dağıtabilmeleri için, şirket genel kurulunca
kâr payı avansı dağıtılmasına ilişkin karar alınması ve kâr payı avansı dağıtılacak hesap
döneminde hazırlanan üç, altı veya dokuz aylık ara dönem finansal tablolara göre kâr edilmiş
olması gereklidir
Şirket genel kurulunca alınacak kararın içeriği
MADDE 6 – (1) Şirket genel kurulunca kâr payı avansı dağıtımına karar verildiği
durumda bu kararda ayrıca aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur
a) İlgili hesap dönemi sonunda, yıl içinde dağıtılan kâr payı avansını karşılayacak
tutarda net dönem kârı oluşmaması durumunda, net dönem kârını aşan kâr payı avanslarının
varsa bir önceki yıla ait bilançoda yer alan serbest yedek akçelerden mahsup edileceği, serbest
yedek akçe tutarının da dağıtılan kâr payı avanslarını karşılayamaması halinde fazla ödenmiş
olan kâr payı avanslarının yönetim organının ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade
edileceği,
b) İlgili hesap dönemi sonunda zarar oluşması durumunda;
1) Varsa bir önceki yıla ait bilançoda yer alan genel kanuni yedek akçeler ile serbest
yedek akçelerin öncelikle oluşan zararın mahsubunda kullanılacağı, bu akçelerin oluşan zararı
karşılayamaması halinde dönem içinde dağıtılan kâr payı avanslarının tamamının yönetim
organının ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edileceği,
2) Genel kanuni yedek akçeler ile serbest yedek akçelerin, oluşan dönem zararından
mahsubu sonrasında bakiye serbest yedek akçe tutarının dağıtılan kâr payı avanslarından
indirileceği, indirim işlemi sonucunda dönem içinde dağıtılan kâr payı avansı tutarının bakiye
serbest yedek akçe tutarını aşması halinde ise aşan kısmının yönetim organının ihtarı üzerine
ortaklar tarafından şirkete iade edileceği
(2) Birinci fıkrada belirtilen hususlar, kâr payı avansı dağıtılacak hesap dönemi içinde
yapılacak genel kurul toplantısında karara bağlanır Anonim ve sermayesi paylara bölünmüş
komandit şirketlerde, genel kurulca bu yönde karar alınabilmesi için sermayenin en az dörtte
birini karşılayan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin toplantıda hazır olması, bu nisabın
toplantı süresince korunması ve toplantıda hazır bulunan oyların çoğunluğunun kâr payı
avansı dağıtılması yönünde kullanılmış olması, limited şirketlerde ise toplantıda temsil edilen
oyların salt çoğunluğunun kâr payı avansı dağıtılması yönünde olması gereklidir
(3) İlgili hesap dönemi öncesinde ödenen kâr payı avanslarının, ilgili olduğu yılın net
dönem kârından mahsup edilmesi şarttır Bu işlem yapılmadan, şirket genel kurulunca kâr
payı dağıtılmasına ve kâr payı avansı ödenmesine karar verilemez
Dağıtılacak kâr payı avansı tutarı ve hesaplanması
MADDE 7 – (1) Dağıtılacak kâr payı avansı; varsa geçmiş yıllar zararlarının
tamamının, vergi, fon ve mali karşılıkların, kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken
yedek akçelerin, varsa imtiyazlı pay sahipleri, intifa senedi sahipleri ve kâra katılan diğer
kimseler için ayrılacak tutarların, oluşan ara dönem kârından indirilmesi suretiyle hesaplanır
Ödenecek kâr payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemez
(2) Aynı hesap dönemi içinde izleyen ara dönemlerde de kâr oluşması halinde
dağıtılacak kâr payı avansı tutarı birinci fıkrada belirtilenlerin yanı sıra önceki ara dönem
veya dönemlerde ödenmiş olan kâr payı avansı tutarları da indirilerek hesaplanır Ödenecek
kâr payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemez
|