Yalnız Mesajı Göster

Genetik Mühendisliğinin Olumlu Ve Olumsuz Yönleri Nedir?Genetik Mühendisliği Hakkında

Eski 09-11-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Genetik Mühendisliğinin Olumlu Ve Olumsuz Yönleri Nedir?Genetik Mühendisliği Hakkında

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Bölüm Hakkında Bilgi Kontenjan : 40 (+1) ÖSS’ye katılan adaylardan sınavda en yüksek puan alanların (ilk %5) tercih ettikleri programlar arasındadır ! ! !
Neden Moleküler Biyoloji ve Genetik?
Canlılıkla ilgili tüm olayların moleküller düzeyinde araştırılması Özellikle genetik mühendisliği tekniklerindeki ve bilgi teknolojisindeki hızlı ilerlemelerle yüzyılımıza damgasını vuracak bilim dalları
Moleküler Biyoloji ve Genetik için Gerekli Nitelikler
  • Bilimsel araştırmalara çok ilgi duyma
  • Laboratuvar ortamında çalışmaktan hoşlanma
  • Yenilikleri ve değişimleri izleme Yabancı dil (özellikle İngilizce) bilgisi ve bilgisayar kullanımı gerekli
Moleküler Biyoloji ve Genetik Programı
Programın ana hedefi moleküler biyoloji, genetik ve biyoteknoloji alanlarında en kaliteli insan gücünün yetişmesine katkıda bulunmak
Hepsi alanlarında yetkin Öğretim Elemanları tarafından verilen ve uygulamaları tam donanımlı araştırma laboratuvarlarında gerçekleştirilen derslerden oluşan program
Program kapsamındaki dersler :
  • · Birinci yılda genel ve moleküler biyoloji, fizik, kimya, matematik ve informatik temel bilgileri,
  • Sonraki yıllarda moleküler biyolojinin çeşitli alanlarında ve endüstrinin çeşitli kesimlerinin gereksinimini karşılayacak bilgileri içeren dersler
  • Öğrencilerin ilgi alanlarına göre çok sayıda seçimlik dersler
  • İkinci sınıftan itibaren, ERASMUS Öğrenci Değişimi Programı programı çerçevesinde Avrupa’daki çeşitli Üniversitelerde [ Groningen Üniversitesi (Hollanda), Kopenhag Üniversitesi (Danimarka), Mediterranean Agronomic Research Center (Yunanistan) ] eğitimin bir kısmını sürdürme olanakları Moleküler Biyoloji ve Genetiğin daha özel alanlarında ( insan genetiği, bitki biyokimyası ve biyoteknolojisi, maya genetiği ve biyoteknolojisi, virus genetiği vb ) tam olarak uzmanlaşmayı sağlayan Yüksek Lisans ve Doktora programları Mezunların Çalışma Alanları ve İş Olanakları

[img]images/smilies/maxih1 (17)gif[/img]
    *]Devlet veya özel üniversiteler ve diğer akademik kurumlarda bilimsel kariyer
  • Sağlık, tarım, hayvancılık ve çevre ile ilgili kuruluşlarda araştırmacı
  • Biyoteknolojiye dayalı üretim ve çalışma yapan ilaç, besin vb endüstri sektörlerinde araştırmacı ·
  • Bu alanlar için gerekli alt yapı ve malzemeyi sağlayan ve hizmet veren özel kuruluşlarda teknik eleman ve müşteri temsilcisi
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Türkiye'nin ilk moleküler biyoloji bölümü olarak 1977'de kurulmasından sonra, konusundaki birçok alanı kapsayacak biçimde gelişmiştir Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının yanı sıra, Fizik, Kimya ve Matematik bölümleriyle çift anadal programları sunmaktadır Tam zamanlı 12 öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi ve 11 araştırma görevlisinden oluşan 25 kişilik bir öğretim kadrosu bulunmaktadır Öğretim elemanları kendi konularında sürdürdükleri bilimsel araştırmalara lisans öğrencilerinin de katılmalarını teşvik ederler Öğrenciler derslerde kazandıkları sağlam kuramsal temelleri laboratuar dersleri ve araştırma projelerine katılımla desteklerler Bölümün amacı öğrencilere iyi bir araştırıcı olabilmek için gerekli temel eğitimi vermektir; bunun sonucunda da mezunların çoğu yurt içinde ya da yurt dışında lisansüstü öğrenimlerini sürdürürler

Lisans programının ilk iki yılı ağırlıklı olarak matematik, fizik, kimya ve biyolojiye giriş dersleri gibi temel derslerden oluşur Son iki yılda ise genetik, biyokimya, fizyoloji, moleküler biyoloji ve mikrobiyoloji gibi kuramsal dersler ile onlarla ilgili laboratuar dersleri bulunur Öğrenciler deneysel kısmını tamamen kendilerinin gerçekleştirdiği proje dersleri de alabilirler Ayrıca programda bölüm seçmeli derslerinden ve diğer bölümlerden seçilebilir birçok ders bulunmaktadır

Bölümde çok çeşitli konularda bilimsel araştırma yürütülmektedir Ülkemizde genetik tanının ve yeni hastalık genleri aranmasına yönelik araştırmaların ilk kez yapıldığı bölümde, araştırmaların önemli bir kısmı insan genetiği alanındadır Bölüm araştırma konularında örnek olarak sinir ve kas sistemlerini etkileyen hastalıklar, kan hastalıkları ve nadir hastalıkların genetiği ile retina gelişimi, bitki genetiği ve protein sentezi sayılabilir Son yıllarda bölüme yeni katılan öğretim üyelerimiz kanserde etkin yeni onkogenlerin veya tümör baskılayıcı genlerin belirlenmesi, programlı hücre ölümü ile kanser ilişkisi gibi konularda araştırma konularımıza zenginlik katmıştır

Araştırma Konuları
  • Bitki Genetiği
    • Hastalıklara Direnç Genlerinin Tanımlanması
    • Akrabalık Tanımlama Yöntemlerinin Geliştirilmesi
  • Gelişim Biyolojisi
    • Biyolojik Sinyal İletim Mekanizmaları
    • Hücre Bölünmesinin Kontrolü
    • Büyüme Faktörlerinin Rolleri
  • Gen Anlatımı
    • Protein Sentezinin Kontrol Mekanizmaları
    • Patolojik Dokularda Gen Anlatım Profilinin Analizi
    • Hücre Kontrolünde Etken Yerni Molekülerlin Tanımlanması