09-11-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kilden Hayvan Figirü Nasıl Yapılır? Fimo Hamuru Polimer Kil İle Desenli Bardak Yapımı
Polimer Kil (Fimo Hamuru) çok uzun yıllardan beri kullanılan çok yönlü bir hobi malzemesidir Son günlerde ülkemizde de popüler olmaya başlamıştır Kolayca yoğrulabilmesi, renklerin birbirine rahatça karışabilirliği sayesinde her türlü şekli vermek mümkündür Renk seçeneklerinin zenginliği ve bunların karışımından oluşacak yeni renk yelpazeleri polimer kili daha da özel kılar
Polimer kil (Fimo Hamuru) temel olarak plastik bir malzemedir İnce PVC partikülleri ile renk pigmentlerinin plasticizer denen sıvı içinde birleşiminden oluşur Kil piştiğinde plastik partiküller birbirine karışır ve kalıcı katı bir plastik halini alır İstenilen şekil verildikten sonra 130 derece de 30 dakika pişirilen hamur sertleşir ve dayanıklı hale gelir
Malzemeler
Polimer kil ile çalışmak için ihiyacınız olan temel malzemeler hem basit hem de ucuzdur Polimer kilinizi ellerinizle şekillendirmeniz ve evinizde kullandığınız fırınınızda pişirmeniz yeterli olacaktır Ancak yapımı kolaylaştırmak ve özel efektler vermek için kullanılan malzemelerde vardır; Çalışma mekanı olarak kullanacağınız fayans,rulo, falçata, kretuar, makarna makinası vs bunlardan bazıları
Nerelerde kullanılır?
Hamur 130 derece de pişirildiğinden bu sıcaklığa dayanacak her tür objenin üzerine kaplanabilir Örneğin, ahşap, cam, metal, seramik vb Ayrıca takı, biblo, mozaik yapımında da kullanmak mümkündür
Faydalı Bilgiler
Paketi açılan hamur kurumadığından pişirene kadar tekrar tekrar kullanılabilir Bu özelliği ile zaman problemi olmadan çalışmaya olanak verir
Piştikten sonra hamurda renk değişimi ve çekme olmaz Pişirildikten sonra zımparalanabilir, yontulabilir, pişmiş hamur pişmemiş hamura eklenerek tekrar pişirilebilir
Hamur non-toxic bır üründür Ancak yinede çalışmada mutfak akipmanı kullanıldıysa mutlaka bu ekipman iyice yıkanarak kullanılmalıdır Ayrıca pişmiş veya pişmemiş hamurun gözle temasından kaçınılması gerekir
Hamur güneş ışığından ve ısıdan (radyotör gibi) uzak, serin bir yerde veya oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir Açılmış hamurlar kurumazlar fakat tozdan korumak için folyo paketleri içerisinde saklanmalıdır
Pişirmede kullanılan fırının termostat ve zaman ayarının doğruluğundan emin olunmalıdır 130 derecenin üzerine çıkıldığında veya 30 dakikadan fazla fırında tutulduğunda hamurda renk değişimi hatta yanma olabilir Yanma kokulu gaz çıkışlarına neden olur ki bu gazı teneffüs etmemek gerekir Eğer bu durum oluştuysa mutlaka ortam havalandırılmalıdır ve ortamdan uzaklaşılmalıdır
Hamurla çalışırken çalışma yüzeyinin, aletlerin ve ellerin temiz olması önemlidir Renk geçişlerinde eller mutlaka ıslak mendil ile silinerek temizlenmelidir ALINTI 
Resimde hamurlar nasıl kesmeniz
ve şekil vermeniz gerektiği gösterilmekte
Turuncu fimoyu yumurta şeklinde yoğurun
Kanatlar ve ayakların nasıl yapılacağı ise
yukarıdan aşağıya gösteriliyor
Şimdi yapmanız gereken parçaları
gövdeye tutturmak Önce ayaklar, sonra gaga
Gaganın içini ve göz boşluklarını kürdan ile yapabilirsiniz
Şimdi kapak için yeşil
kaplamayı yapalım
1 paket yeşik renk fimoyu top yaptıktan sonra
7 mm kalınlıkta merdane ile açın K
avanoza uygun şekilde bıçak ile kesin
İşinizi tamamlayınca 130 derece fırında 25 dakika bekletin
ve vernikleyin
ALINTI
|
|
|