angelesdream
|
Evde Şarap Yapımı
Evde Sarap Yapmanin En Kolay Yolu 
Şarap yapımı için, 1 litrelik cam şişelerde ya da kutularda satılan ve üzerlerinde "%100" yazan üzüm sularını kullanacağız  Marka seçimi size kalmış Ama uyarmakta yarar var: Bazı ünlü markalar bile, çok kötü sonuç verebiliyor Büyük olasılıkla, "%100" ibaresini kullanmalarına rağmen, katkı maddeleri ekledikleri için  Dolayısıyla, "güvenilir" bir üzüm suyunu tercih etmenizde sonsuz yarar var 
GEREKLİ MALZEMELER:
• 1 litrelik 3 şişe ya da kutu %100 üzüm suyu
• 4-6 tane 1 litrelik boş şişe
• Ekmek mayası (kuru maya)
• Toz şeker
• Peçete (ya da temiz/kokusuz bez, kağıt havlu vs )
• Paket-ambalaj lastikleri ve/veya seloteyp
• Çok az miktarda su
• Plastik huni (işleri kolaylaştırır)
FERMANTASYON SÜRECİNİ BAŞLATIYORUZ  
3 litrelik "parti"ler halinde çalışacağız  En azından şimdilik 
Üç şişe ya da kutu üzüm suyunu önce dörde böleceğiz Yani, bir boş şişeye ihtiyacınız olacak İçi temizlenmiş şarap ya da meyve suyu şişeleri olabilir 
Üç şişe/kutu meyve suyunu yaklaşık 75 cl'lik dört şişeye/kutuya böldükten sonra, her birine 2 5 (iki buçuk) tepeleme yemek kaşığı toz şeker ekleyip, eriyene kadar çalkalayın (Toz şeker, alkol oranını yüzde 10-11 civarına yükseltebilmek için gerekli Fermantasyon sırasında, üzüm suyunda doğal olarak bulunan şeker ile eklediğimiz toz şeker alkole dönüşür )
Bir bardağa 2-3 cl (santilitre) oda sıcaklığında su, 1 silme çay kaşığı ekmek mayası ve 1 tepeleme çay kaşığı toz şeker koyup, şeker ve maya eriyene kadar karıştırın Daha sonra, bardağın üzerini herhangi bir şeyle (örneğin bardak altlığıyla) örtüp, karanlık bir yere bırakın Hava sıcaklığına bağlı olarak, bir-iki saat içinde, mayalı-şekerli suyun üzerinde kalınca bir köpük tabakası oluşacak (daha sıcak havalarda daha çabuk olur)
Dört üzüm suyu şişesinin/kutusunun her birine, köpük tabakasının dörtte biri ile 3 çay kaşığı mayalı-şekerli su ekleyin Mayanın üzüm suyuyla tam olarak karışması için kapaklarını yeniden kapatıp çalkalamanızda yarar var
Daha sonra, fermantasyon işlemi sırasında şişelere/kutulara hava girmemesi, ama oluşan gazın dışarıya çıkabilmesi için, şişelerin/kutuların ağızlarını peçeteyle kapatın Genişçe ağızlar için üç, çok dar ağızlar için iki kat peçete kağıdı yeter Peçeteyi sabitlemek için de, şişelerde ve ağız yapıları uygun olan kutularda paket-ambalaj lastiği kullanın Yapısı uygun olmayan kutularda da seloteyp kullanabilirsiniz (tabii ağız kısmına gelen peçetenin üzerini bantlamayın; yoksa içerideki gazlar dışarı çıkamaz ve bir süre sonra taşma görülür)
Ağızlarını kapattığımız şişeleri/kutuları, güneş ışığı almayacakları, mümkün olduğunca kokusuz bir yere bırakın (aslında, ortamın kokusuzluğu, şarap yapımının tüm aşamaları için gerekli, çünkü şarap çevrenin kokusunu alır)
Fermantasyon için ideal sıcaklık, 25 derece (santigrad) civarında  Bu sıcaklıkta, 9-12 günlük bir ilk fermantasyon süreci yeterli olacaktır  Daha düşük sıcaklıklarda süre uzayacaktır  (Şarap yapımında en uygun süreler zamanla netlik kazanır )
9-12 günün sonunda, şişelerin/kutuların diplerinde bir hayli tortu birikmiş olur Elinizde bulanık bir alkollü meyve suyu vardır artık 
AKTARIM İŞLEMLERİ
Hem fermantasyon sürecini yeniden canlandırmak, hem de bulanıklığı gidermek için, birer-ikişer gün arayla üç ya da dört kez aktarma işlemi yapmalısınız Dört şişeyi/kutuyu bu kez üç boş/temiz şişeye aktarın İlk iki seferde, mümkün olduğunca yukarıdan, köpürterek aktarma yapın Ama şişe/kutu diplerindeki tortuları aktarmayın Dolayısıyla, her bir aktarımda, bir miktar kaybınız olacak
Her bir aktarımdan sonra, şişelerin ağızlarını aynı şekilde peçeteyle kapatıp yine karanlık/kokusuz bir yere koyun
Eski şişelerinizi bol suyla (ve gerekirse diş fırçası yardımıyla) temizleyerek yeniden kullanabilirsiniz 
Bu arada, her bir aktarım sırasında, ürününüzün tadına bakın  Çok şekerliyse, henüz yeterince fermante olmamış, şeker alkole dönüşmemiş demektir  Bu durumda bir sonraki aktarımı daha geç yapın  Fazlaca ekşimişse, aktarımları hızlandırmanızda yarar var 
Son aktarımda (tercihinize göre üçüncü ya da dördüncü aktarım), bu kez köpürmeyi en aza indirmeye çalışın Bu aktarımın temel amacı, bulanıklığı en aza indirmek 
Artık elinizde şarap var! Afiyetle içebilirsiniz!
DİNLENDİRME
Eğer dinlendirmek ve güzelleştirmek isterseniz, tadı hoşunuza giden şarabı, 1 litrelik, kapaklı şarap şişelerine aktarabilirsiniz Şişeyi tam doldurun ve kapakla şarap arasında neredeyse hiç hava kalmasın Dinlendirme işlemi de karanlıkta olacak elbette  Şişeyi de yatık bir şekilde koyacaksınız Bu kez, ortamın serin olması gerekiyor Yaz aylarında bunu sağlamanın basit bir yolu var: Şişenizin çevresini yeterince su emen temizlik bezleriyle sarıp, sürekli ıslak tutabilirsiniz Böylece sürekli bir buharlaşma sayesinde şarap serin kalır Sabrınıza göre, 1, 3 ya da 6 ay kadar dinlendirebilirsiniz  Ama unutmayın: Kötü bir şarabı dinlendirmek, tadını güzelleştirmez  Yalnızca memnun kaldığınız şarapları dinlendirin 
BAŞKA MEYVELERLE DE OLUR!
Bu arada, aynı yöntemle, elma şarabı, nar şarabı, vişne şarabı ve başka meyve şarapları yapabilirsiniz
Bunlar arasında, en kolay sonuç alınanı ve en ucuzu, elma şarabı  Nar şarabı ise belki de en güzeli  
__________________
|