09-11-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri
Yaramaz Fare
Hazıra Mal Dayanmaz
Bir zamanlar bir köyde, tedbirli bir çiftçi yaşardı Ne olur ne olmaz diyerek, ekinin büyük bir kımını saklamıştı O yıl ki ekinden buğday, arpa, çavdar gibi ürünün yarısını ambara depolamıştı
Bazen kıtlık olurdu köyde Çiftçi, bunu düşünüp böyle davranmıştı
Ambarın dışarı bakan duvarında delik açılmıştı
Bunu yaramaz fare yapmıştı Dışarı sürekli tahıl akıyordu
Fare:
- Gökten yağıyor, arkası kesilmez nasıl olsa diyerek har vurup harman savuruyordu
Üstüne üstlük bir de pek çok arkadaşını çağırmıştı buraya Ortalıkta ne kadar tembel varsa üşüşmüştü ambara Hemen hepsi tıka basa yiyordu
Gün geldi şiddetli bir kıtlık ortaya çıktı
Bir tane buğdaya muhtaç oldu insanlar
Sadece köylüler değil, fareler de kıtlığı hissettiler Bizim çiftçi ambarına gidip baktı Tahıl bir hayli azalmıştı
“Kahrolası fareler!” diyerek söylendi Ürünü daha güvenli bir yere taşımaya başladı
Adam taşıyadursun, bizim tembel fare uyuyordu bu sıra
Çiftçi tahılı güvenli biryere taşımıştı bile Tembel fare hala derin uykudaydı Çevresindeki çıkarcılar tahılın bittiğini görünce birer birer sıvışmışlardı
Neden sonra fare uyandı Çevresinde kimseler kalmamıştı Kıtlık herkesi etkiliyordu
Fare yalnız kaldığına çok sevindi ”Nasıl olsa benim yiyeceğim var” diye düşündü
Çok acıkmıştı
Ambara gitti Deliğe baktı Eskisi gibi buğday yağmıyordu delikten
“Nasıl olur! bir yanlışlık olmalı!” diyerek çok kızdı O kızgınlıkla delikten ambara baktı
Daldı ki ne görsün! Bir tek tane kalmamış
Az kalsın aklını kaybediyordu
Oracığa yığılıverdi Kahrolmuştu
“Ben mahvoldum, ben mahvoldum!” diyerek ağlamaya başladı Aklı başına gelmiş ama iş işten geçmişti
Vaktiyle kendisi herkesi doyururken şimdi herkese muhtaç bir duruma düşmüştü
Açlıktan ölecek gibiydi
Pişmanlık duygusu içini kemiriyordu
“Ben ne yaptım” diyerek başını taştan taşa vurmaya başladı
Aradan çok geçmedi, müsrif fare ölüp gitti bu dünyadan
|
|
|