09-11-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri
Arslan, Öküz Ve Çakal
Her türlü aşağılama ve kendini büyük görme somut alemin depremidir
Vaktin birinde oldukça çalışka bir tüccar vardı Kazanç sağlamak için gezmediği ülke kalmamıştı Pek çok işe girmişti Çok yorulmuştu
Günlerce uykusuz kalmış, aç yatmıştı
Daha çok kazanmak için ne gerekirse yapmıştı
Aradan yıllar geçti Tüccar çok zengin oldu
Serveti padişahların hazinesinden daha çoktu
İki de oğlu vardı Onları en iyi şekilde yetiştirmek istiyordu Bu uğurda elinden geleni esirgemiyordu Ne gerkirse yapıyordu
Gel zaman git zaman tüccar yaşlandı Saçı sakalı ağardı Beli büküldü
Çocuklarının durumu değişmişti Har vurup harman savuruyorlardı Bolluk içinde yaşıyorlardı Geleceği düşünmeden ellerine geçeni harcıyorlardı Eğlenceler düzenliyorlar, israf içinde yüzüyorlardı
Tüccar, çocuklarını durumuna çok üzüldü Bu gidişle, bir ömür boyu elde ettiği serveti bir anda tüketecekti Çocuklarına bir ders vermek istedi
Onları yanına çağırdı
Servetin önemini anlattı
- Oğullarım, dedi; insanlar için servetin üç anlamı vardır Birincisi, dünya da rahat etmek Güçlü bir hazineye sahip olmakla sağlanabilir bu
İkincisi, ün sahibi olmak Bunu da ancak mal sağlayabilir
Üçüncüsü, dünyayı ahiretin tarlası bilmek Dünyada , öte dünya için çalışmanın bir yolu da mal ve mülk den geçer Zengin insanlar, dünyada inançları için eserler yaptırırlar Bu da onların öte dünyasını aydınlatır
İşte servet bu denli önemlidir Malı mülkü kazanmak zordur Böylesine güç elde ettiğimiz bir şeyi kolay harcamak doğru mudur?
Sizin bu durumunuz beni çok üzüyor Siz, hazır serveti rahatça harcıyorsunuz Yerine yenisini koymuyorsunuz
Çocuklar babalarını dikkatle dinlediler
Büyük oğul, söz aldı:
- Ben, dedi, babasına; senin anlattığını doğru bulmuyorum Mal mülk insana Allah tarafından verilir Eğer, Yüce Allah onu vermezse insanın yapabileceği bir şey yoktur
Bu konuda bir hikaye biliyorum
Tüccar, büyük oğluna, bu hikayeyi anlatmasını söyledi
Büyük oğul,”İki Şehzade” hikayesini anlatmaya başladı
|
|
|