Yalnız Mesajı Göster

Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri

Eski 09-11-2012   #23
Prof. Dr. Sinsi

Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri

Hayalin Çizdiği Başarı

Zamanlardan bir zaman çalışkan bir adam yaşardı bir ülkede

Çok çalışırdıÇok para kazanırdı

Fakat harcaması fazla olduğu için bir türlü yoksulluktan kurtulamazdı

Gün geldi, bir erkek çocuğu oldu

Adamcağız buna çok sevindiÇocuğun dünyaya gelişiyle birlikte evine bolluk ve bereket gelmişti

Artık yoksul adamın durumu değişmiştiGeliri harcamalarından fazlaydıPara artırmış, zengin olmaya başlamıştı

Çocuk, henüz küçük yaştayken ok atmak, kılıç kullanmak istiyordu

Okuldan kaçıyorduAtış meydanlarına gidiyor, ok atıyor, kılıç kuşanıyordu

Bütün ilgisi silah kullanmak yolundaydı

Aradan yıllar geçtiÇocuk büyüdü, genç delikanlı olduBabası, kendisini evlendirmek istedi

Oğluyla konuştuİsteğini ona açtı

Çocuk kabul ettiFakat bir şart ileri sürdü

- Nedir? diye sordu babası

- Düğün giderlerini ben karşılayacağımGelini de ben seçeceğimEvleneceğim kızı kendim belirlemeliyim

Babası çok şaşırdı:

- Sen de düğün yapacak para var mı ki evladım?

Delikanlı ok gibi fırladı yerinden, kılıcını eline aldı:

- Benim, dedi evleneceğim gelin, ancak bir sultan olabilirO da ancak kılıçla gelir!

Babası oğlunun bu durumuna çok üzüldü

“Sonu karanlık bir yola girdi” diye düşündü

Fakat aradan yıllar geçti, oğlu o ülkeye padişah oldu ve sultan bir gelin aldı

Şahin yavrusu, Anne Çaylağa bu öyküyü anlattıktan sonra;

- Ben, artık bir lokma için buralarda kalamam, dedi

Başka ülkelere gitmek istiyorumGönlümde başka iklimler yatıyorBeni burada tutmayın, diye yalvardı

Anne Çaylak, sonunda Şahin ‘i yuvada tutmanın imkansız olduğunu anlamıştı

Çok üzülmesine rağmen gitmesine izin verdi

Padişah Debleşem, şahin hikayesini anlatmaya devam ediyordu:

- Şahin, yola çıktıktan sonra bir hayli uçmuştu

Durup dinlenmeden epeyi kanat çırpmış çok yol almıştı

Yolu gide gide yüce bir dağa vardı

Karnı acıkmıştı Av peşinde koştu bir zaman, ve ilk olarak bir keklik avladı

Keklik eti çok lezzetliydiŞahinin hoşuna gitmiştiTadı damağında kaldı

- Şimdiye deknasıl d avlanmadım! diyerek hayıflandı

Anne Çaylağı düşündü bir süreGurbete çıkmaması için çırpınıp duruyorduOysa değişik yerler gezmek ne kadar da yararlıydı

- Gurbete çıkmasaydım, şimdi bu lezzetli eti yiyebilir miydim? diye söylendi şahin

- Kimbilir ilerde daha neler bekliyordu kendisini? Bunu düşününce, bir an önce dinlenip yola çıkmak istedi Ve kısa bir aradan sonra yola koyuldu

Havada süzüldüAşağıda gördüklerine inanamıyorduYemyeşil tepeler, görkemli dağlar…Şırıl şırıl akan sular…

Yol boyunca soğuk pınarlardan içtiTürlü türlü hayvan avladı

Kendisini oldukça rahat hissediyorduHavada süzüldükçe aşağıda yemyeşil tabiatın sürüp gitmesinden sonsuz tatlar almaktaydı

Gezisi unutulmaz anılarla sürüp gidiyordu Bir ara yorulmuştuÇevreyi kolayca izleyebileceği yüksek bir kayaya konmuştu

İlerde, ağaçların arasında kalabalık gördü Bir padişah sarayındaki adamlarıyla birlikte ava çıkmıştıKolunda da alımlı bir Doğan vardı

O anda ansızın ortaya çıkan bir kuşun ardına doğanı salıverdi, PadişahDoğan, avı yakalamak için uçarken, bizim şahin harekete geçtiDoğan’dan önce avı yakalayıverdi

Padişah kendi doğanından önce avı yakalayan Şahin ‘e sahip olmak istedi

Bunu üzerine evcil bir şahin’i bizim şahin’e doğru gönderdilerO da saraya gelmesi için çağrıda bulundu

Yavru Şahin bunu bekliyordu zatenHemen kabul etti ve Padişah’ın omuzuna çıktı

Debleşem Şah, hikayeyi burada bitirdiBaşvezir, düşüncesinin padişah tarafından geçersiz kılındığını gördüBunun üzerine ikinci vezir Padişah’ın huzuruna çıktı

O da, başvezir gibi geziye çıkmanın kötü yanlarından söz etti

- Ülkenin huzuru padişahın sağlıklı ve güçlü olmasına bağlıdırSeyahate çıkarsanız rahatsızlanabilirsinizÇok sıkıntı çekersiniz, dedi

Debleşem Şah, ikinci vezirin sözlerini de bağenmedi

- Padişah yorgunluğu halkın mutluluğu içindir Gezmekten korkmamak gerekirGezmek, değişik farklı yerler görmek iyidirÜlkem ve halkım için ben bundan yanayım, dedi

Debleşem Şah, yavru bir kaplanın hikayesinden söz etti danışmanlarına

Vezirler, padişahın başka ülkelere geziye çıkmasını istemiyorlardı

Padişah ise, anlattığı hikayelerle gezi düşüncesini benimsetmeye çalışıyordu

Söyleşi gele gele yavru bir kaplanın hikayesine geldi

Alıntı Yaparak Cevapla