09-11-2012
|
#8
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karıncalar - Karıncaların İlginç Özellikleri Nelerdir? Karıncalar Hakkında Bilgiler
Örnek bir megapol
Bir metrekare alanda 3,5 milyon nüfus

1 Hava savunma sistemi: Karıncaların en büyük düşmanla*rından biri kuşlar  Bir kuş yuvaya yaklaştığı zaman, savaşçıların bir kısmı yuvanın ağzında karınlarını hemen havaya doğru çeviriyorlar ve kuşlara doğru bir asit maddesi püskürtüyorlar
2 Solaryum: Güneye bakan bu odada ana kra*liçenin yumurtaları olgunlaşıyor Odanın sıcaklığı genellikle 38 dere*cede sabit kalıyor
3 Ana giriş ve yan girişler: Bu girişleri "kapıcı" karıncalar koruyor Tehlike anında düz kafa-larıyla kapıların girişini kapatıyor*lar Koloninin diğer sakinleri kapı*dan girmek istediklerinde, kapıcı karıncaların kafasına antenleriyle özel bir ritimle vuruyorlar ve kapıcı karınca da girişi açıyor Bu ritmi unuttukları takdirde koruyucu ka*rıncalar tarafından oracıkta öldürü*lüyorlar,
4 Hazır odalar: Karıncalar, yuva inşa ettikleri yerde eskiden kalma bir yuva bulurlarsa, bulunan eski yuvanın sağlam kalmış odalarına da el koyuyorlar Böylece sitenin tamamlanmasında önemli ölçüde zaman kazanıyorlar
5 Depo-mezarlık: Karıncalar, bu odalara, topladık*ları tahıl tanelerinin tüketemedikleri kabuklarını ve ölen diğer karıncala*rın cesetlerini koyuyorlar
6 Muhafız birliği odası: Buradaki asker karıncalar 24 saat alarm halindeler En küçük bir tehlike durumunda hemen harekete ge*çiyorlar Formlarını korumak için zaman zaman aralarında turnuvalar düzenliyorlar
7 Dış yalıtım: Çalı-çırpı ve küçük dal parçacıklarından oluşan bu yalıtım, yuvayı sıcaktan, soğuktan ve yağmurdan koruyor Yalıtım tabakasının azalıp azalmadığı işçi karıncalar tarafın*dan sürekli denetleniyor
8 Emzirme odası: Emzirici karıncalar karınlarından şekerli bir sıvı salgılıyorlar Yetiştiri*ci karıncalar ise antenleriyle onların karınlarını delerek bu sıvıdan yarar*lanıyorlar
9 Et ambarı: Böcekler, sinekler, çekirgeler ve düşman karıncalar öldürüldükten sonra ambarda saklanıyorlar
10 Tahıl ambarı: Büyük parça tahıl taneleri "değirmenci" karıncalar tarafından öğütülüp küçük tabletler haline getiriliyor Da*ha sonra kış aylarında bunlardan ek*mek olarak yararlanılıyor
11 Kurtçuk ve nimfalar için kreş: "Hemşire" karıncalar yavru karın*caları hastalıklardan korumak için an*tibiyotik özellikler taşıyan tükürükleriyle yalıyorlar
12 Kış odası: Kasım ayının başında kış uykusuna yatıp mayısta yeniden uyanan karın*calar, uzun kış mevsimini bu odada geçiriyorlar Uyandıklarında da ilk iş olarak bu odayı temizliyorlar
13 Merkezi ısıtma bölümü: Yaprak parçacıkları ve çalı-çırpıların burada birbirleriyle harmanlan*ması belli bir ısı sağlıyor Bu ısı tüm yuvaya 20 ile 30 derece arasında de*ğişen bir sıcaklık veriyor
14 Kuluçka odası: Ana kraliçenin yumurtaları, yumurtlama sırasına göre bu kuluçka odasında istif ediliyor Daha sonra buradan alınıp zamanı geldiğinde so*laryuma taşınıyor
15 Kraliyet odası: Ana kraliçe bu odada yumurtluyor Bu odada sürekli kendisini besleyen ve odanın temizliğini yapan yardımcı*lar bulunuyor
( Kaynak : Focus Dergisi )
|
|
|