Yalnız Mesajı Göster

Kıskançlık Nedir - Kıskançlık Nedenleri - İnsan Neden Kıskanır - Kıskançlık Üzerine

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Kıskançlık Nedir - Kıskançlık Nedenleri - İnsan Neden Kıskanır - Kıskançlık Üzerine

Kıskançlık ne menem bir dert Kıskananı da kıskanılanı da huzursuz ediyor Ne kıskanan bu huyundan vazgeçebiliyor ne de kıskanılan gün yüzü görebiliyor Ama benim asıl bahsetmek istediğim kıskançlığın sebebini kişinin kendine güvensizliğine indirgeyenlerin biraz sığ düşündükleri İlk önce kim ortaya atmış bu yorumu bilmiyorum ama nasıl olduysa çok kişinin onayından geçmiş Ama benim mantığım bu sebeple tatmin olmuyor Kafamın içindeki hayali duvarda bu ikisini peşpeşe düşünemiyorum Hani tarihteki savaşlar hep bir sebep-sonuç ilişkisine dayanır ve de bize de gayet mantıklı gelir ya Malum her ülke kendi çıkarını düşünür ve her türlü saldırıyı bu sebeple hayata geçirir Belki de öyle bir mantık kurmaya çalışıyorum bu ikisi arasında Ama eksik bir şeyler çıkıyor karşıma Sanki yapboz tahtasındaki birkaç parça eksik

Diyelim ki gerçekten kişi kendine güvensiz Böyle insanlarda şu durumların ortaya çıkması yüksek olasılıklıdır :

1-Kendini ifade edememe veya bu konudaki noksanlık veya bozukluklar
2-Sosyal fobi hastalığına karşı eğimlilik
3-İş yaşamında başarılı olamama
4-Yeni fırsatlar ortaya çıkaramama veya çıkan fırsatları her zaman değerlendirememe vb

Bu durumda kişi asosyal bir insan olduğundan sahip olduğunu düşündüğü(aile hariç) tek bir ilişkisi vardır Kendine güvensizliğinden dolayı bu ilişkinin en ufak bir dış müdahalede kırılabileceğini düşünebilir Bu yüzden de bir tehlike sezdiğinde huzursuzluk duyabilir Korktuğu partnerini kaybetmektir Kendinde ilişkisini yürütebilecek, ilişkiye sahip çıkacak kudreti görmemektedir Bir diğer deyişle o bir zayıf halkadır Kendi eksiğini veya yanlışını bilir Bu yüzden partnerinin karşısına kendisinden daha iyi, daha tercih edilesi biri çıkarsa kayba uğraması söz konusu olabilir

Sanırım buradan yola çıkıyor kıskançlığın sebebinin kendine güvensizlik olduğunu savunanlar Ancak bu iddiayı çürütebilecek bazı varsayımlarım da var:

1-Eğerki bir kişi kendine güvenmiyorsa hırslı da değildir Yani bir isteğinin, bir çalışmasının veya yaptığı başka bir şeyin önüne küçük veya büyük bazı engeller çıkması onu pes etmeye sürükleyebilir Ancak kıskanç insan pes etmez Aksine devamlı tetiktedir

2-Kendine güvenmeyen insanlar sadece tek bir konuda değil her konuda kendine güvensizdirler Sosyal ilişkilerindeki bir pürüzden kendilerine pay çıkarıp yanlış olanın, olumsuz olanın kendisi olduğunu, karşısındakinin ilişkiyi bitirirse haklı olacağını düşünebilirler Ancak kıskanç insan ilişkiyi bitirmenin mantıklı olacağını değil problemlerin çözülebileceğini düşünür

3-Kıskanç olduğunu düşündüğümüz insanların bilinçaltlarında hem sevdiklerine hem de sevgilerine karşı çevrelerinde hep tehditlerin var olduğunu düşünmediklerini bilemeyiz Fakat kıskanç insan kendine güvensizdir dediğimizde sevginin zedelenme olasılığını yok saymış oluruz

4-Kıskançlığı bir paranoyak davranış olarak nitelendirenlerin de çok sağlam destekleri yoktur Çünkü paranoid kişilik bozukluğu olan insanlar etraflarındaki bütün insanlardan şüphe duyarlar Bütün insanların kendilerini kandıracaklarını, kendilerine zarar vereceklerini düşünürler Oysa kıskanç insanlar yalnızca partnerine ve partnerinin etrafındaki karşı-cinslerine karşı şüphe duyabilir

İşte tüm bu sebeplerden dolayı bence kıskançlık sadece kendine güvensizliğin bir göstergesi olmayıp, pek çok faktörden kaynaklanabilen bir duygudur Siz ne düşünüyorsunuz bilemiyorum ama kıskançlığın yalnızca bundan kaynaklandığını söylemek bana biraz kolaya kaçmak gibi geliyor

Alıntı Yaparak Cevapla