Konu
:
Sedimentasyon - Sedimentasyon Nedir? Sedimentasyon Neye Denir? Sedimentasyon Ne Demek
Yalnız Mesajı Göster
Sedimentasyon - Sedimentasyon Nedir? Sedimentasyon Neye Denir? Sedimentasyon Ne Demek
09-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
sedimentasyon - sedimentasyon Nedir? sedimentasyon Neye Denir? sedimentasyon Ne Demek
sedimentasyon nedir?
Sesimentasyon hızı vücuttaki inflamasyonu (enflamasyonu) göstermek için sıklıkla kullanılan bir kan testidir
Sedim sıklıkla “eritrosit sedimentasyon hızı” olarakta isimlendirilmektedir
Sedim kandaki eritrositlerin belli bir zaman içinde çökmesi olarakta tanımlanmaktadır
Sedim yada sedimentasyon hızı ESR olarakta kısaltılmaktadır
sedimentasyon
SEDİMENTASYON NASIL BULUNUR?
Sedim hızı bir tüpteki konulan eritrositlerin (kırmızı kan hücrelerinin) birim zamanda çökme hızları ölçülerek bulunur
Tüpe konulan eritrositler belli bir zaman içinde dibe çökerler ve üstte kanın sıvı kısmı olan “serum” kalır
Klasik sedimentasyon hızı bir saat içinde test tüpüne konan kanın ne kadarının çöktüğünün milimetre cinsinden ifadesidir
Sedim inflamasyonun derecesi arttıkça, artmaktadır
Kısacası özel bir test tüpünün içerisine kan kanulur ve bir saat beklenir
Bir saatin sonunda test tüpünün üst kısmında kanın sıvı kısmı yani “serum”, altta ise dibe çökmüş eritrositler görülür
üst seviyeden eritrositlerin çöktüğü seviyeye kadar olan kısım ölçülür ve milimetre/saat cinsinden sonuç verilir
Katz indeksi: sedimentasyon hızının bir başka ifade şeklidir
Katz indeksi 1
saatteki sedim hızı ile 2
saatteki sedim hızının toplamının ikiye bölümü (aritmetik ortalaması) olarak hesaplanır
Ancak katz indeksi için 2 saatlik bir süre geçtiği için günümüzde daha hızlı sonuçlanması için katz indeksi kullanılmamaktadır
Günümüzde sedimentasyon hızı otomatize makineler ile ölçülmektedir
SEDİMİN NORMAL DEĞERİ NEDİR?
Sedim yada sedimentasyon hızının normal değer westergren metoduna göre erkeklerde 0-15 mm/s, kadınlarda ise 0-20 mm/s şeklindedir
Sedimentasyon hızı bebeklerde çok düşük olabilir
Sedim yaşlılarda ise hafif yüksek olabilir
SEDİM NE ZAMAN YÜKSELİR?
Sedim yüksekliği sıklıkla inflamatuar bir durumu gösterir
Enfeksiyon hastalıklarında, iltihabi hastalıklarda sedim yükselebilir
Romatizmal ateş, romatoid artritte sedim artar
Tümörler, Bağ doku hastalıkları (Kollojen doku hastalıkları) ve glomerulonefritlerde (böbrek hastalıklarında) sedim artmaktadır
Verem (tüberküloz) hastalığındada sedim artışı görülür
Kalp krizinde (myocard infarktüsünde) sedim artışı tanıyı desteklemektedir
SEDİM NE ZAMAN AZALIR?
Eritrosit sedimentasyon hızı yenidoğan bebeklerde düşük olabilir
Bunun yanında viral hastalıklarda, mononükleozda, kan yapımının arttığı polistemi (eritrositlerin fazla miktarda bulunması) durumunda sedimentasyon hızı azalır
Ayrıca eritrositlerin defektif olduğu talasemi minör gibi hastalıklardada ESR azalmaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul