09-11-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Büyük Ve Küçük Ünlü Uyumu - Ünsüz Yumuşamasına Örnekler Nelerdir?
a İsim - Fiil
Fiillere “-mak, -mek” , “-ma, -me”, “-ış, -iş, -uş, -üş” eklerinin getirilmesiyle yapılır Fiil kök ve gövdelerine eklenen “-me, -mek, -iş” ekleri sonucu meydana gelirler Fiillerin isim gibi kullanılabilen şekilleridir İsim - fiiller; hem bir eylemin adı oldukları için isim, hem de özne, nesne, tümleç aldıkları için fiil olan kelimelerdir
“O şimdi romanını bitirmekle meşguldür ”
“Size gelmeyi ben de çok istemiştim ”
“Onun yemek hazırlayışını gördün mü hiç?” cümlelerinde altı çizili sözler isim-fiildir Bu ekleri benzer eklerle karıştırmamak gerekir
“Sana, bir daha buraya gelme, demiştim ” cümlesinde altı çizili sözcükteki ek isim-fiil eki değil, olumsuzluk ekidir
Bazı sözcükler aslında isim-fiil ekleriyle türediği halde, zamanla isimleşmiş, yani fiilimsi özelliğini kaybetmiş olabilir
“Biraz ekmek alabilir miyim?”
“Bugün gelmediğini danışmadan öğrendim ”
“Derste yağış türlerini inceledik ” cümlelerinde altı çizili sözcükler isim-fiil değildir
“Deneme sınavlarıyla bu öğrencileri denememiz doğru değil ” cümlesinde altı çizili birinci sözü “denememe” şeklinde kullanamayız; çünkü bu sözcük artık isimleşmiştir Ancak altı çizili ikinci sözcük “denemememiz” şeklinde kullanılabilir; yani olumsuz yapılabilir, öyleyse fiil anlamı devam ediyor; yani bu isim-fiildir
b Sıfat - Fiil
Fiillere “-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş” eklerinin getirilmesiyle yapılır Çoğu zaman sıfat görevinde kullanılır Varlıkları niteledikleri için sofat, yan cümlecik kurdukları için de fiil sayılan kelimelerdir
“Kışta açan çiçeklerin ömrü az olur ”
“Öpülesi elleri vardı analarımızın ”
“Senin ne bitmez çilen varmış böyle ”
“Buralarda bir akar çeşme yok galiba ”
“Size biraz bilinmedik fıkralar anlatayım ”
“Bana gazetemi getirecek biri yok mu burada?”
“Onda ne yakası açılmamış sözcükler vardır ” cümlelerinde altı çizili sözcükler sıfat-fiildir
Sıfat-fiil eklerinden “-dik” ve “-ecek” ekleri çoğu zaman kendinden sonra iyelik eki alarak kullanılır
“Çözdüğüm soruları niçin yeniden soruyorsun?”
“Gideceğin gün belli mi?” cümlelerinde altı çizili sıfat-fiiller iyelik eki almıştır
Bu ekler aynı zamanda sıfatla hiç ilgisi olmayan kullanımlarda da görülür Bu, daha çok dolaylı anlatımda karşımıza çıkar
“Kitabımı sana verdiğimi unutmuşum ”
“Senin de bizimle geleceğini bilmiyorduk ” cümlelerinde sıfat-fiil ekleri sıfatla ilgisi olmayan bir kullanımda görülüyor
Sıfat-fiiller niteledikleri isimler düştüğünde onların yerine geçebilir
“Benden aldıklarını ne zaman geri göndereceksin?”
“Beni arayanların adreslerini almayı unutma ” cümlelerinde altı çizili sıfat-fiiller ismin yerine geçecek şekilde kullanılmıştır
Kimi zaman sıfat-fiiller çekimli fiillerle karışabilir
“Gideceğim bu şehirden artık ”
“Gideceğim herkes tarafından biliniyor ” cümlelerinde altı çizili sözcüklerin yazılışları aynıdır Ancak birincisinde “Ben gideceğim” ifadesi olduğundan çekimli fiildir İkincisinde ise “benim gideceğim” anlamında olduğundan, yani fiilin sonunda iyelik eki kullanıldığından fiil, sıfat-fiildir
Elbette fiilden türeyip sıfat olan her sözcük de fiilimsi değildir
“Yıkık duvarların resmini çektik ” cümlesinde altı çizili sözcük “yıkmak” fiilinden türemiştir Ancak fiilimsi değildir Çünkü fiilimsilerin fiil anlamı devam ettiğinden olumsuz şekilleri de kullanılabilir Biz bu sözü “yıkmayık” şeklinde kullanamayız
Aynı cümleyi biz;
“Yıkılmış duvarların resmini çektik ” şeklinde söyleseydik, bunu “yıkılmamış” şeklinde de ifade edebilirdik Çünkü bu sözcük fiilimsidir
c Bağ-Fiil (zarf-fiil)
Fiillere, bağ-fiil eki dediğimiz eklerin getirilmesiyle yapılır; cümlede daima zarf olarak kullanılır Birleşik bir cümlede iki cümleyi bağladıkları için bağlaç; özne, nesne, tümleç aldıkları için fiil sayılan kelimelerdir Bağ fiillere “ulaç” da denir Çekim ekleri almazlar Cümlede zarf olarak kullanılırlar
“Kapıyı açınca karşımda onu gördüm ”
“Soruları çözdükçe konuyu daha iyi anlıyorum ”
“Bize haber vermeden gitmeyin sakın ”
“Bu kağıdı müdüre imzalatıp geri getirin ”
“Televizyon seyrederken çoğu kez uyuyakalırdı ”
“Gezdiği yerleri anlata anlata bitiremiyordu ”
“Sınıfa girer girmez öğrencileri azarlamaya başladı ”
“Sadece kitap okuyarak bu kadar bilgi kazanılamaz ”
“Köyden ayrılalı yaklaşık on yıl oldu ”
“Ders çalışmaksızın sınavı kazanacağını mı sanıyorsun?” cümlelerinde altı çizili sözcükler bağ-fiildir Görüldüğü gibi yüklemin durumunu ya da zamanını bildirerek onun zarfı olmuşlardır
Bunlar arasında yapı bakımından diğerlerine benzemeyen bağfiil eki “-ken” ekidir
Bu ek diğer fiilimsi eklerinin aksine kendinden önce bir çekim eki alarak kullanılır Bunun nedeni “-ken” ekinin, ekfiilin bir bağ-fiil eki olmasındandır Hatta bu özelliğinden dolayı isimleri bile zarf yapabilir
“Ben çocukken burada yaşlı bir çınar ağacı vardı ” cümlesinde “-ken” eki “çocuk” ismini zarf yapmıştır Elbette bu, bir fiilimsi değildir Çünkü fiilimsiler fiillerden türeyen sözcüklerdir
Bağ-fiil eklerinin diğer fiilimsi eklerinden önemli bir farkı vardır Diğer fiilimsilerden sonra isim çekim ekleri kullanılabildiği halde bağ-fiillerden sonra hiçbir çekim eki kullanılamaz Bazı bölgelerde “koşaraktan” gibi kullanımlar görülse de yazı dilinde böyle bir kullanım yoktur
|
|
|
|