Konu
:
Elmas Nasıl Yapılıyor? Elmas Nasıl Çıkartılıyor? Elmas Nasıl Yapılıp İşleniyor?
Yalnız Mesajı Göster
Elmas Nasıl Yapılıyor? Elmas Nasıl Çıkartılıyor? Elmas Nasıl Yapılıp İşleniyor?
09-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Elmas Nasıl Yapılıyor? Elmas Nasıl Çıkartılıyor? Elmas Nasıl Yapılıp İşleniyor?
Elmas Nasıl Yapılıyo? Elmas Nasıl Çıkartılıyor? Elmas Nasıl Yapılıp İşleniyor?
Elmas Nasıl Yapılıyor? Elmas Nasıl Çıkartılıyor? Elmas Nasıl Yapılıp İşleniyor?
Elmas Nasıl Yapılıyor
Elmaslar nadir bulunan kristallerdir
Dünyadaki en sert maddedir
Uzmanlar taşın parlaklığını maksimum seviye getirmek için elması keserler
Bu elmasın güzelliğini ve değerini artırır
Elmaslar çeşitli renklerde olurlar
Mücevher için çoğunlukla beyaz kullanılır
İlk başta daha büyük ve pütürlü bir taştır
Hedef ise değerini düşürecek bir kusur aratmadan içinden mümkün olduğunca büyük bir elmas çıkarabilmektedir
Usta elmas kesicileri bu hassas işlemi yapmak için taşı 10 kat büyüten büyüteçler kullanıyor
Pütürlü elması ikiye bölmenin en iyi yolunu bulmak için dikkatli bir şekilde tekrar tekrar inceliyorlar
Elmas hacmine göre kesilmeli
Sıcak yapıştırıcı pütürlü elması testereye yerleştirilmiş tutucunun içinde sağlama alır
Testerenin bronz kesicileri var ama kendi başına elması kesemez
Elması sadece elmas kesebilir
O yüzden testere bıçağında elmas tozu ve yağın karışımı bir tabaka var
Ortalama ölçüde bir elması kesmek 4 saat sürer
Elmas kesiminin ikinci safhasına cilalama denir
Bu safhada elmas şekillendiriliyor
İlk önce özel bir makine ana şeklini veriyor
Daha sonra elmas kesicisi kalıbın içine yapıştırıcı koyuyor
Bu elması sabit tutar
Elmas yağ ve elmas tozu tabakasına sahip olan ve sürekli dönen demir bilye içinde preslenir ve önceki kesimde arta kalan lekeleri temizleniyor
Daha sonra taşa parlaklık vermek için yüzeyi temizleniyor
Kenarları küçük düzlükler haline getiriliyor
Façettalar birbirine ışık yansıtmaları için tasarlanır
Her biri doğru ölçü ve şekli yansıtmalıdır
Aynı zamanda maksimum parlaklığı yaratmak için her biri diğer façetaların açısına göre kesilmelidir
façettalar şekle sokulur
Yani elmasın düz olan üst kısmı
Açılı façettalar elmasın alt kısmındaki noktaya göre oranlanır
Çok derin veya çok sığ kesilirse ışık alt taraftan sızarak elmasın merkezini karanlık hale getirir ve her yeri sönük olur
Elmas kesici açıları ölçmek için özel aletler kullanır
Ve 42 derecelik ideal eğime ulaştırır
Daha sonra tepe façettaları şekillendirilir ve açılı ölçüler etrafındadır
Elmas kesici farklı bir alet kullanarak korse adı verilen bir şekle sokar
Bu elmasın en üst kısmını tepe façetadan ayıran façeta kenarıdır
Elmaslar karat ile ölçülür bir karat 2 grama denk gelir
Bir karatlık elması cilalamak 3 yada 4 saat alır
Bittiğinde pürüzlerden kurtulmak için asit içerisinde kaynatılır
Kesim şekli elmasları sınıflandırmada çok önemlidir uzmanlar aynı zamanda berraklık diye adlandırılan taştaki kusurun deresini ölçer
YouTube Video
ERROR:
If you can see this, then
YouTube
is down or you don't have Flash installed
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul