Konu
:
Atatürk'ün Kadınlara Verdiği Haklar - Atatürk'ün Kadınlara Tanıdığıi Haklar Nelerdir?
Yalnız Mesajı Göster
Atatürk'ün Kadınlara Verdiği Haklar - Atatürk'ün Kadınlara Tanıdığıi Haklar Nelerdir?
09-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
1921: Darülfünun'da karma öğretime geçildi
29 Ekim 1923: Cumhuriyet ilan edildi
Cumhuriyetin ilanıyla birlikte kadınların kamusal alana girmesini sağlayan yasal ve yapısal reformlar hızlandı
3 Mart 1924: Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğrenim Birliği) çıkarıldı
Böylece eğitim laikleştirilerek tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlandı
Kız ve erkekler eşit haklarla eğitim görmeye başladı
17 Şubat 1926: Türk Medeni Kanunu'nu kabul edildi
Kanun ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı
4 Nisan 1926 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kanun 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girdi
1930: Belediye yasası çıkarıldı
Yasa ile kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı
1930: Kadın ve çocukların korunmasına ilişkin ilk düzenleme Umumi Hıfzısıhha Kanunu ile yapıldı
1930: Doğum izni düzenlendi
10 Haziran 1933: Kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu
26 Ekim 1933: Köy Kanunu'nda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi
5 Aralık 1934: Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı
Türkiye bu hakkı kadınlara tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu
Türk kadını bu yeni haklarını hemen kullandı
(bkz: İlk Kadınlar)
8 Haziran 1936: İş Kanunu yürürlüğe girdi
Kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi
1937: Kadınların yeraltında ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması 1935 tarihli 45 sayılı ILO sözleşmesi ile yasaklandı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul