Yalnız Mesajı Göster

Sonbaharda Düzenli Ve Sağlıklı Beslenme

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sonbaharda Düzenli Ve Sağlıklı Beslenme



Sonbahar Ayları İçin Sağlıklı Beslenme İpuçları
Sonbaharda Düzenli ve Sağlıklı BeslenmeSonbahar Aylarında Beslenme Tüyoları,Sonbaharda Düzenli ve Sağlıklı Beslenme
Yaz aylarının geride kaldığı, sonbaharın başladığı bu günlerde birçok hastalık da pusuda bekliyor Havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski artıyor İşte bu nedenle sonbaharı sağlıklı geçirebilmek için beslenme düzenini tekrar gözden geçirmek gerekiyor!

Sonbahar aylarında bağışıklığımızı güçlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak ve yakalansak dahi kolay atlatabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek şart Sonbahar aylarında sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekenler:

Sonbaharın gelmesiyle birlikte; mevsim geçişinin ve havaların soğumasının etkisiyle hastalıklara yakalanma riski artıyor Soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıkları pusuda bekler Bu dönemde kişilerin mutsuzluk eğilimleri artabilir ve buna bağlı olarak da basit şekerli gıdalara eğilim olur

Bu nedenlerden dolayı mevsim geçişlerinde beslenme düzenini tekrar gözden geçirmekte fayda var Sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak ve yakalansak dahi kolay atlatabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek şart

Şimdi Antioksidan Zamanı

Mevsim değişikliklerinde daha fazla vitamin, mineral ve değerli bileşiklere (antioksidanlar gibi) ihtiyaç duyarız Bu nedenle mevsim geçişlerinde vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve grubuna özellikle önem vermeli, vitamin ve mineralleri doğal ve doğru kaynaklardan almalıyız

Vitaminlerden özellikle A, C, E; minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık destekleme de daha da önem arz etmektedir Antioksidanlar hücredeki oksitlenmeyi önleyen maddelerdir Savunma mekanizmasını güçlendirirler, vücut direncini arttırırlar Kişiler güçlü bağışıklık sistemleri ile hastalıklara yakalanma riskini azaltıp hastalansalar dahi kısa sürede atlatabilirler

Bağışıklık Sistemi için Probiyotik

Sonbaharda ayrı bir önem kazanan bağışıklık sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük desteği vardır Günlük besin düzeninize probiyotik yoğurt veya kefiri; süt veya yoğurt yerine koyabilir, bu besinlerin olumlu etkilerinden yaralanabilirsiniz

Sütsüz ve Güneşsiz Olmaz!

Bağışıklığı güçlendirmek önemli; ama bunun yanında güneş ışınlarından yararlanma süremiz de azalıyor! Bu nedenle mutlaka D vitamini ve kalsiyum kaynaklarımıza özen göstermek ve bunların vücutta kullanılmasını sağlayabilmek için de 15 – 20 dakika da olsa güneş ışığından faydalanmak lazım Kalsiyum kaynakları; süt ve süt ürünleri, peynir, sebzeler ve pekmez

Sonbahar Hüznüne Karşı B Vitamini

Sonbaharda artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin beslenmekte fayda var; tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kan şekeri kontrolünü sağlamak ve bolca balık tüketmek depresyon hallerine karşı fayda sağlayabilir

En Güçlü ve En Doğal Antioksidan Kaynakları

A vitamini: Karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurta

C vitamini: Kuşburnu, maydanoz, yeşil sivri biber, karalahana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt

E vitamini: Soya yağı, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar

Selenyum: Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etler

Çinko: Et, karaciğer, bulgur, balık, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller

Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; tahıllar

Sağlıklı Beslenmede Basit İpuçları

Öğünlerinizde mutlaka çiğ sebzeye yer verin

Haftada 2 – 3 kez balık tüketin Izgara, fırın veya buğulama yöntemlerini tercih edin

Su tüketimini gözden kaçırmayın En az 2 litre su tüketin
Yumurta, yoğurt, peynir, süt ve et grubu gibi proteinden zengin gıda tüketimine özen gösterin Bunlar bağışıklığınızı da destekleyecektir

Kuru baklagilleri haftada en az 2 kez tüketmeye özen gösterin

Çay, kahve gibi ihtiyaçlarınızı bitki çaylarından sağlayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz

Alıntı Yaparak Cevapla