Konu
:
Karbonhidrat Nedir Ve Özellikleri - Karbonhidratların Özellikleri Nelerdir?
Yalnız Mesajı Göster
Karbonhidrat Nedir Ve Özellikleri - Karbonhidratların Özellikleri Nelerdir?
09-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Karbonhidrat Nedir Ve Özellikleri - Karbonhidratların Özellikleri Nelerdir?
Karbonhidrat Nedir ve Özellikleri - Karbonhidratların Özellikleri Nelerdir?
Karbonhidrat Nedir ve Özellikleri - Karbonhidratların Özellikleri Nelerdir?
Karbonhidrat Nedir ve Özellikleri
CH ve O elementlerinden oluşurlar
En önemli görevi enerji hammaddesi olarak kullanılmasıdır
Bazı karbonhidratlar DNARNAATP;hücre zarıhücre duvarı iskelet gibi bazı yapılara katılırlar
Diğer bileşiklere göre az enerji verirler fakat ilk enerji kaynağı olarak kullanılırlar çünkü parçalanmaları daha kolaydır
Monosakkaritler Disakkaritler Polisakkaritler
-Glikoz -Sükroz -Nişasta
-Fruktoz -Laktoz -Selüloz
-Galaktoz -Maltoz -Glikojen
-Kitin
1-)Monosakkaritler (Tek şekerler)
Hidroliz ile daha küçük birimlere parçalanamazlar
Hücre gecebilirler
Yapılarındaki mevcut karbon atomuna göre isimlendirilirler
Triozlar : 3 karbonlu şekerlerdir
Glikoz ve fotosentezin karanlık devre reaksiyonlarında ara ürün olarak oluşurlar
Örnek:Pirüvik asit (C3H6O3) gliseraldehit
Pentozlar :5 karbonlu şekerdir
Riboz ve deoksiribozdur
Riboz(C5H10O5)=RNAATPNADFAD’ın yapısında mevcuttur
Deoksiriboz(C5H10O4)=DNA’nın yapısına katılır
Hekzozlar:6 karbonlu şekerlerdir
(GlikozFruktozGalaktoz)
Glikoz(Üzüm şekeri) Balüzüm ve incirde bol bulunur
Fruktoz(Meyve şekeri) Olgun meyvelerde ve balda bulunur
Laktoz(Süt şekeri) Süt ve süt ürünlerinde bulunur
Hepsinin formülü C6H12O6’dır
Yalnız bunlar moleküllerindeki atomların farklı dizilişleri bakımından ayırt edilirler
Kapalı formülleri aynıaçık formülleri farklı bileşiklere izomer bileşikler denir
Glukoz fruktoz ve galaktoz birbirinin izomeridir
Hücre zarından geçme sıraları:Galaktoz Glukoz Fruktoz dur
2-)Disakkaritler (Çift şekerler)
İki monosakkaritin aralarında bir molekül su açığa çıkarıp Glikozit bağı ile bağlanması sonucu oluşur
Genel formülleri C12H22O11’dir
C6H12O6+C6H12O6 C12H22O11 +H2O
Glikoz+Fruktoz Sakkaroz(Sükroz)(Çay şekeri)+H2O=Bitkisel
Glikoz+Galaktoz Laktoz(Süt şekeri)+H2O=İnsan ve memeli sütü
Glikoz+Glikoz Maltoz(Arpa şekeri)+H2O=Bitkisel
3-)Polisakkaritler(Çok şekerler)
Çok sayıda glikozun glikozid bağları ile bağlanması sonucu oluşurlar
n(C6H12O6) OH-(C6H10O5)n-H+(n-1)H2O
100(C6H12O6) OH-(C6H10O5)100-H + 99 H2O
Polisakkaritler ikiye ayrılır
1-)Depo polisakkaritleri:Nişasta ve Glikojendir
2-)Yapısal polisakkaritler:Selüloz ve kitindir
Nişasta ; Bitkilerde karbonhidratların depo şeklidir
Çok sayıda glikozun (Glikozit Bağı) bağlanması ile oluşur
Hayvan hücrelerinde bulunmaz ançak sindirime uğrar
Esas olarak Löloplastlarda depo edilir
Suda erimez ;Alkolde erir
Buğdaypatatesmısırbakla……vb bulunur
Not : Nişasta suda çözünmediği için hücre içi basıncı artırmaz
Glikojen ;Hayvanlarda karbonhidratların depo şeklidir
Karaçiğer ve kasda bol miktarda bulunur
Suda çözünür
Hayvan insan mantar ve bakteri hücrelerinde bulunur
Glikojen etçillerde hem hücre içinde ; hem de hücre dışında sindirilebilir
Selüloz ; Bitki hücrelerinde hücre çeperinin yapısını oluşturur
Selolüzu oluşturan glikozlar birbirine ters bağlandığı için memeli canlıların sindirim sistemlerinden salgılanan enzimler ile yapıtaşlarına ayrılmazlar
Hayvan hücrelerinde bulunmaz
İnsan ve omurgalı hayvanlarda selülozu sindiren enzimler bulunmaz
Geviş getiren memelilerde bazı kuşlarda ve termitlerde (Beyaz karıncalar) sindirilerek kullanılır
Ağaçların % 50’si selolüzdur
Kitin ;Omurgasız hayvanlarda özelikle eklem bacaklılarda (Böcek) dış iskeleti oluşturur
Lignin;Selülozla birlikte destek dokuda bulunur
Sindirimi gercekleşmez
Daha karmaşık yapıdaki polisakkaritlerin arasında kanın pıhtılaşmasını önleyen ‘Heparin’ de bulunur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul