09-11-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Enteresan Bıyografıler
Eğitim Tarihi
SUZAN ARI
mini biyografi
Suzan Arı, Kıbrıs kültür tarihinde ve eğitim tarihindeki milli eğitim gayretlerinde en büyük yardımcı kadın, 1 2 Temmuz 1927 tarihinde Omorfo (Güzelyurt )’da doğdu ~ babası Lefkoşa Sarayönü merkez bölgesinde berber ve bölgenin seçilmiş muhtarı Hüzeyin Zihni Üney ve annesi Emine Rüstem hanım olan bir Kıbrıs’lı Türk kadını idi – 1946 yılında öğretmen Orhan Seyfi Arı ile evlendi (dört oğulları oldu)
Suzan Arı’nın cenazesine Kıbrıs-KKTC Başbakanı katıldı, milli Eğitim ve Kültür bakanı vefatına üzüntü ifade etti [1]; hatırasına halk Kıbrıs Türk Eğitim Vakfına bağışlar yaptı
Suzan Arı Kıbrıs milli eğitim tarihinde bilhassa Kıbrıs’lı Türkler’e İngiliz müstemlekesinde sosyal kültür ve milli eğitim yayma hareketlerinde kocası öğretmen Orhan Seyfi Arı’nın en büyük destek ve yardımcısıydı
Bu nadir kadın, Suzan Arı, sadece ilk okul tahsilli ve, o zamanki beş yıllık resmi meslek eğitimi ile belgeli kadın terzisi idi Babasının çeşitli milli kültürel meraklarıyla kendisi de taa genç kızlığında müzik aleti, çağdaş Türk (ve karışık nüfüs ve eğitim esnasında Yunan) edbiyatı, ve sosyal faaliyetlerde alelüstü takdirli idi Kültür koruma ve eğitim yaymada alelüstü yardımı gönüllü, çocuklu ev hanımı olarak oldu
Baf’ta Türk’lerinin kültürünü korumak faaliyelerinde, 1946-1953 arası, mesela, evinde okul kızlarına öğretip onlarla zeybek elbiseleri dikip zeybek oyunları münkün ederek, yaşlılarının çoğunun Türkce bilmediği Lürcina/Akıncılar’da 1953-1959 arası, mesla, okul tedrisatının kapsamadığı zamanın faydalı sayılan hünerlerini öğrenip okul kızlarına evinde gönüllü öğretip ve bayraklar yapıp kullanmaları için bayrak molaları çıkarıp, kocasının motivazyonunda en büyük yardımcıydı
Suzan Arı sonra Lefkoşa’da yaşayıp, 20 Kasım 2002, yılında sakince rahmetlik oldu
Tabutunu Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı sembolik laleleri kuşattı [2]
|
|
|
|