Konu
:
Türk Devletlerinin Kültür Sanat Ve Estetik Anlayışlarının Oluşumu Ve Gelişmesi
Yalnız Mesajı Göster
Türk Devletlerinin Kültür Sanat Ve Estetik Anlayışlarının Oluşumu Ve Gelişmesi
09-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Türk Devletlerinin Kültür Sanat Ve Estetik Anlayışlarının Oluşumu Ve Gelişmesi
Türk Devletlerinin Kültür Sanat Ve Estetik Anlayışlarının Oluşumu Ve Gelişmesi
Türk Devletlerinin Kültür Sanat Ve Estetik Anlayışlarının Oluşumu Ve Gelişmesi
Türklerin fizik özellikleri olan çekik gözlülük çıkık elmacık kemikli esmer tipoloji tarih içinde değişmiştir
Dedelerin adları genellikle torunlara verilir
Pekçok yörede her adın bir sıfatı vardır
Günlük hayatta miladi takvim kullanılır
Ancak kültürel hayat İslam medeniyetiyle iç içeolduğundan hicri takvim adları yaşatılır Recep Şaban Ramazan adları hem ad olarak konur hem günlük dini yaşayışta kullanılır
Türkler Avrasya denilen coğrafyaya yayılmışlardır ve Anadolu''ya göç etmişlerdir
Çadır yerleşiminden kent yerleşimine geçen Türkler ahşap evlerden apartmanlara ve sitelere evrilen kent kültürüne geçmişlerdir
Ev dekorasyonunda kilimden halıya sedirden mobilyaya sandalyeden koltuğa tahta pencereden pimapen pencereye evrilen ev kültürü geniş aileden çekirdek aileye evrilmiştir
Batılı giyim kuşam yaygın olmasına rağmen eski giyim kültürü devam etmektedir
Ocak ve mangal düzeninden kalorifer ve doğalgaz düzenine geçen ısıtma sistemi; eşek ve attan arabaya; siniden masaya; şerbetten meyva suyuna; bozadan kolaya; hamamdan saunaya; dere kenarı yıkamadan çamaşır makinesine; teldolaptan buzdolabına temizlik ve sağlık kültürü gelişmiştir
Yemek kültürü et merkezli olup ot süt ekmek bal balık yumurta yoğurt temel besinlerdir
Hayvancılık at eşek sığır manda ayıdeve koyun keçi arı ördek tavuk yetiştirmeciliğindedir
Tarım ürünleri arpa buğday pirinç pamuk kabak bakla nohut fasulye havuç lahana soğan sarımsak hıyar turp bamya patlıcan domates biber elma tütün çay zeytin erik üzüm patates ayva armut kavun karpuz iğde nar kiraz vişne muz çilek fıstık gibi sebze ve meyvelerdir
Dokumacılık ayakkabıcılık terzilik en yaygın zenaatlerdir
Çarşı ve bedestenden marketlere süpermarketlere günlük alışveriş kültürü gelişkindir
Semt pazarları devamlı işler
En modern iletişim sistemleri kullanılmakta kara hava deniz ve demiryollarında modern araçlarla seyahat edilmektedir
Kent içi raylı sistemler ve metro mevcuttur
Türkler Göktürk Uygur Araplar (halk)Arap Mani Brahmi Süryani Grek İbrani Kiril Latin alfabelerini kullandılar
Türkiye''de 1928''den beri Latin alfabesi kullanılmaktadır
Türk dili zengin bir sanat geleneğine sahiptir ancak son yüzyıldaki kültür değişmesiyle Batı dillerinin etkisi altındadır
Küreselleşme dünya kültürlerine Amerikan kültürü''nü hayat tarzı olarak en küçük köylere kadar benimsetmekte ulusal kültür unsurları yabancı kültürüyle ikilik içinde yaşamaktadır
Türk dilinin zengin atasözleri ve deyimleri dahi dublaj diline feda edilmektedir
Mimaride dini yapılar anıtsaldır
Yakınçağa kadar temel üslup Koca Sinan''da belirginleşmiştir
Resimde ve heykelde din kültürünün etkisiyle gelişme olmamıştır ancak minyatür ve süsleme sanatlarında olmuştur
Türk sanatı çini hat ebru ve seramikte tezhip ve halıcılıkta gelişmiştir
Müzik gerek sivil gerek askeri müzikte sanat müziğinden hafif müziğe evrilir
Dini müzik Türk müziğinin önemli unsurudur
Halk müziği klasik ve arabesk özelliktedir
Türk sanat müziği çağdaş bir sesle hafif müzik klasik ve pop müzikle gelişmektedir
Türk edebiyatı şiir hikâye roman deneme mizah eleştiri dallarında eski ve yeni formatlarda dünya dillerine çevrilen eserler üretmektedir
Sözlü edebiyat geleneği dini edebiyat formunda yaygındır ve en meşhuru kandillerde okunan mevliddir
Halk edebiyatında dünya kültürüne Nasreddin Hoca tanıtılmış halk danslarıyla ve seyirlik sanatlarla tarihi kültür yapıları yaşatılmıştır
Türk ahlakı yiğitlik kahramanlık üzerine kuruludur
Alp ve gazilikten yüksek karakterli ve temiz kalpli korkusuz inanç ve irfanlı milliyetperver adalet ve iffete düşkün karakterleri Kutadgubilig''den beri sayılan özelliklerdir
Şeriat hukukundan laik Medeni Hukuk''a geçen Türklerin toplum yaşamı Batı medeniyeti çerçevesinde anayasal hukuku benimser
Kamu hukuku ve özel hukuk günlük yaşam kültürünü Batı ile paralel bir düzeye getirmiştir
Bununla birlikte özel hukuk alanında töre ve örf hukuku geçerli olabilmektedir
Hukuk sistemi evrensel hukuk kurallarıyla uyumludur ve AB''ye girildiğinde AB hukuku geçerli olacaktır
Günlük hukuk kültüründe adalet mekanizması ağır işlemektedir
Düşünce özgürlüğüne engel yasalar bulunmaktadır
Türk siyasi kültürü; beylik hakanlık sultanlık ve tek partili cumhuriyetten demokratik laik çok partili cumhuriyete doğru gelişmiştir
Osmanlı merkezi siyasi yapısı ve bürokratik düzen öğelerinin etkileri cumhuriyette görülmesine rağmen Batı tarzı demokratik rejim yerleşmektedir
Sivil toplum güçlenmektedir
Siyasi kültür askeri müdahalelerle birlikte gelişmektedir
Bunun temeli Türk kültüründe ordu - millet kavramıdır ve askeri darbelerden sonra otoriterlikten demokratik düzene geçiş sağlanmaktadır
Siyasi kültürün zayıf yönleri vesayetçilik ve hoşgörüsüzlüktür
Askerlik bir kültür unsuru olarak Türk kültüründe önemli bir işleve sahiptir
Askerlik yapmamış gençlere kız verilmemesi hâlâ yaygın bir adettir
Etnik ve dini milliyetçilikler partizanlık siyasi kültürde olumsuz ve acı olaylara yol açmışlardır
Halkın devlete bakışı Devlet Baba kavramıyla hâlâ yaygındır
Cumhuriyetin ilk yıllarındaki otoriteryenlik yerini liberal demokrasiye terk etmektedir
Türk spor tarihi Yaşar Doğu Tanju Çolak Cemal Kamacı gibi milli şahsiyetlerle ifade edilmesine rağmen toplumda spor yapma yaygınlığı ve spora ayrılan bütçe çok geridir
En kabul gören spor futboldur
Geleneksel yağlı güreş ata sporu olarak sürerken avcılık binicilik kılıç okçuluk cirit atletizm halter de Dünya ve Olimpiyat dallarında uluslararası başarı gösterilmektedir
Türk mutfağı Osmanlı''nın mutfağını miras almaktadır
Osmanlı muftağı da Türk Arap Yunan ve Pers mutfaklarının birleşimi ve saflaştırılması olarak tanımlanabilir
Türk mutfağı ayrıca Batı Avrupa mutfağından olduğu kadar bu mutfaklardan ve diğer komşu mutfaklardan etkilendi
Osmanlılar Orta Asya''dan Yoğurt gibi geleneksel Türki unsurları kendi ülkelerindeki çeşitli yemek pişirme geleneklerini ile etkilendikleri Orta Doğu mutfağıyla birleştirdiler
Osmanlı İmparatorluğu gerçekten koskocaman bir teknik özellik dizisi yarattı
Bu durum Osmanlı İmparatorluğu''nun Osmanlı yemeklerinden küçük parçalar ve örnekler içerdiği çeşitli bölgelerinde gözlemlenebilir
Tamamı alındığında Türk mutfağı homojen değildir
Bir taraftan ortak Türk yemekleri ülkenin boydan boya ucunda bulunabilirken ayrıca bölgeye özgü yemekler de vardır
Karadeniz bölgesinin mutfağı (Türkiye''nin kuzeyi) mısır ve hamsi balığına dayanır
Güneydoğu-Urfa Gaziantep ve Adana kebapları mezeleri ve hamurişine dayalı tatlıları;baklava kadayıf ve künefe ile
Özellikle Türkiye''nin batı kısmında zeytin ağacı bolbol yetiştirilir
Zeytin yağı yağlar içinde pişirme işlerinde en çok kullanılandır
Ege Bölgesi Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi sebzeler otlar ve balık zenginliği açısından Akdeniz Bölgesi temel özelliklerini gösterir
Orta Anadolu kendine özgü keşkek (kashkak) mantı (özellikle Kayseri) ve gözleme gibi hamurlu yemekleriyle meşhurdur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul