09-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Kansızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Kansızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Kansızlığa Ne İyi Gelir
DEMİRİN DOĞAL KAYNAKLARI & Beslenme Önerileri
İnek sütü, anemiyi önlemek için yeterli düzeyde demir içermez
Bu nedenle, bebeğin 6 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmesi, hastalık risklerinin azaltılması ve sağlıklı bir bebeklik dönemi geçirmesi için şarttır
Yeterli sütü olmayan annelerin, anemiyi önlemek için demir bakımından zengin gıdalarla takviye yapmaları gerekir
Demir bakımından zengin gıdalar şunlardır: Karaciğer, dana eti, balık, tavuk, sebzeler; ıspanak ve fasulye
C vitamini bakımından zengin portakal ve limon gibi turunçgiller de demir emilimine yardımcı olurlar ve
böylece vücuda alınan demir miktarını artırıriar
Tuğla ya da toprak yiyen bir çocukta anemi kolayca gelişebilir
Bu nedenle böyle durumlarda gerekli önlemleri almak şarttır
Demir bakımından fiakir bir beslenme sonucunda meydana gelen anemi, sindirim sistemi hastalıkları, mikroplu hastalıklar ve zayıflama vb gibi durumlara yol açabilir
Anemiye karşı mücadelede, demir bakımından zengin tedaviler uygulamak gerekir
Ayrıca periyodik olarak bir doktora görünmek de çok önemlidir,
Çünkü hastanın durumunu ve hastaya göre uygun tedaviyi ancak bir doktor belirleyebilir
Demir bazı bitkilerde ve etlerde bulunur Demir eksikliği anemisinin sıklığı, toplumdaki et tüketimi ile orantılıdır
Etlerde bulunan ham demirinin emilimi daha kolaydır Diyetin kompozisyonundan ve mide asiditesinden etkilenmez
diğer kaynaklardaki demir, demir iyonlarına dönüştürülmesi gerekir
C vitamini ve et diğer kaynaklardaki (hububat ve sebzeler) demirin emilimini kolaylaştırır
Bazı maddeler demir emilimini zorlaştırır Fosfatlar, fitatlar, tannatlar gibi ( Çay vs )
Demirden zengin yiyecekler:
Hayvansal gıdalar : karaciğer, dalak, organ etleri, kırmızı et, yumurta
Bitkisel gıdalar : Üzüm, pekmez, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık, susam
Ülkemizde özellikle kırsal bölgelerimizde bile beslenme alışkanlıklarının değiştiği,
evlerde tarhana çorbası, bulgur pilavının yerini her 3 öğünde patates kızartmasının aldığı dikkatimizi çekmektedir
Patatesde demir miktarı çok yetersizdir Bu da demir eksikliği anemisinin ülkemizde son yıllarda daha da artmasına neden olmaktadır
|
|
|