Prof. Dr. Sinsi
|
Canlıların Temel Bileşenleri (İnorganik Ve Organik Bileşikler) Nelerdir?
Canlıların Temel Bileşenleri (İnorganik ve Organik Bileşikler) Nelerdir?
Canlıların Temel Bileşenleri (İnorganik ve Organik Bileşikler) Nelerdir?
Canlıların Temel Bileşenleri nelerdir
Canlıların Temel Bileşenleri hakkında bilgi
Canlıların Temel Bileşenleri
Canlıların Temel Bileşenleri İnorganik Moleküller Organik Moleküller Su, asit, baz, tuz ve minareller Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enzimler, vitaminler ve nükleik asitler den oluşur
Kimyasal yapılarına göre:- İnorganik Moleküller: Su, Mineraller, Asitler,Bazlar ve Tuzlar
- Organik Moleküller:Karbonhidratlar,Yağlar,Proteinler, Vitaminler, Nükleik asitler ve ATP
Görevlerine göre:- Enerji Vericiler:Karbonhidratlar,Yağlar,Proteinler,ATP
- Yapıcı Onarıcılar:Proteinler,Yağlar,Karbonhidratlar, Vitaminler,Su ve Mineraller
İNORGANİK MOLEKÜLLER
SU:Su iyi bir çözüdür Tüm canlı yapıların büyük bir kısmı sudan oluşur Enzimatik reaksiyonların gerçekleşmesi için gereklidir
MİNERALLER:
Magnezyum (Mg):Bitkilerde klorofil pigmentinin ve bazı enzimlerin yapısında yer alır
Demir (Fe):Hemoglobin yapısına katılır Eksikliğinde anemi görülür
İyot (I):Tiroit bezinin çalışmasında etkilidir Eksikliğinde guatr hastalığı oluşur
Kalsiyum (Ca):Kasların kasılmasında etkilidir Ayrıca kemik ve dişlerin yapısına katılır Kanın pıhtılaşmasında görev alır Eksikliğinde kemik ve diş rahatsızlıkları ortaya çıkar
Fosfor (P):Kemik dişlerin yapısına katılır
Sodyum (Na),Potasyum (K):Sinirsel iletimde,hücrede asit ve baz dengesinin sağlanmasında,kas faaliyetlerinde görev alır
ORGANİK MOLEKÜLLER
En çok enerji veren organik bileşikler sırayla:
Yağlar
Karbonhidratlar
Proteinler
Enerji hammaddesi olarak kullanım sırası:
Karbonhidratlar
Yağlar
Proteinler
KARBONHİDRATLAR
-C,H,O elementlerinden oluşurlar
-Enerji vericidirler
-Zar ve çeper yapısına katılırlar
-Üç grupta incelenirler:Monosakkaritler,Disakkaritler, Polisakkaritler
1 MONOSAKKARİTLER
- Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
- Sindirilemeden kana geçerler
- Glikozit bağı içermezler
- 3-7 arasında karbona sahip olabilirler
3C'lu (triozlar):Gliseraldehit,Pirüvik asit,Gliserik asit
5C'lu (pentozlar):Riboz,Deoksiriboz
6C (heksozlar):Glikoz,Fruktoz,Galaktoz
Glikoz:Kan şekeri olarak bilinir Beynin yakıtıdır
Fruktoz:Meyve şekeridir Enerji verici olarak kullanılır
Galaktoz:Süt şekeridir hayvanlarda bulunur
2-DİSAKKARİTLER:
-İki monosakkaritin birleşmesiyle oluşurlar
-Monosakkaritler birbirlerine glikozit bağlarıyla bağlanırlar Bu bağ oluşurken su açığa çıkar
-Sindirildikten sonra kana geçerler
Önemli disakkaritler ve formülleri:
Glikoz + Glikoz MALTOZ+H2O
Glikoz+ Galaktoz LAKTOZ+H2O
Glikoz+Fruktoz SAKKAROZ +H2O
Maltoz:Arpa şekeridir Bitkisel kaynaklıdır
Laktoz:Süt şekeridir Hayvansal kaynaklıdır
Sakkaroz:Pancar şekeridir (çay şekeri) Bitkiseldir
3-POLİSAKKARİTLER:
-Çok sayıda monosakkaritin glikozit bağıyla bağlanması sonucu oluşurlar
-Sindirdikten sonra kana geçerler
Nişasta:Bitkilerin depo maddesidir Fotosentez sonucu oluşan fazla glikozlar nişasta şeklinde depo edilir Suda çözünmez Ayıracı iyottur,mavi renk oluşturur
Glikojen:Hayvanların depo maddesidir Fazla alınan glikozlar karaciğer ve kas dokusunda glikojen şeklinde depo edilir Suda çözünür Ayıracı iyottur,kahverengi renk oluşturur
Selüloz:Bitkilerde hücre çeperinin yapısını olşturur İnsanlar ve hayvanlar selülozu sindiremezler Otçul hayvanların bağırsaklarında selüloz sindiren bakteriler bulunur Ancak bu şekilde selülozu sindirebilirler Suda çözünmez İyotla boyanmaz
Kitin:Eklembacaklıların dış iskeletini oluşturur
Keratin:Sürüngenlerin derilerinde su kaybını engelleyici olarak,ayrıca boynuz, tırnak gibi yapılarda yer alır
YAĞLAR (Lipidler)
-C,H,O, elementlerinden oluşurlar Bazılarında P ve N elementleri bulunur
-Suda çözünmezler Alkol,eter,aseton,benzen gibi maddelerde çözünürler
-Yapıtaşları yağ asitleri ve gliserollerdir
-Yağ asitleri ve gliserol ester bağları ile bağlanırlar
-En çok enerji veren bileşiktir
-Yağlar deri altında depo edilerek ısı yalıyımı sağlar ve çarpmalara karşı iç organları korur
-Yağların yıkımı sonucunda su açığa çıkar Çölde yaşayan hayvanlar ise depo ettikleri yağ ile su ihtiyacını karşılar
Basit yağlar:
-Nötral yağ veya trigliseritte denir
3Yağasidi + 1Gliserol Yağ +3H2O
-Karbonhidratlara göre daha fazla enerji vericidirler
-Yıkımları zor olduğu için enerji için önclikli karbonhidratlar kullanılırlar
-Karbonları arasında tek bağ olan yağlara doymuş yağlar denir Genelde hayvansal kökenlidirler -Karbonları arasında çift bağ olan yağlara ise doymamiş yağlar denir Bitkisel yağlar denir
Bileşik yağlar:
-Fosfolipidler:Yapılarında nötral yağlardan farklı olarak fosfat ve azot bileşikleri bulunur Fosfo lipidler hücre zarının yapısına katılırlar
-Glikolipidler:Glikoz ile bağ yapmiş yağlardır Hücre zarının yapısında yer alırlar
-Steroitler:Hormonların ve vitaminlerin yapısına katılırlar
-Yağ Asitleri:Yağların yapıtaşlarındandı Genelde bileşikler halinde bulunurlar
PROTEİNLER
-C,H,O, ve N elementlerinden oluşurlar Bazı proteinlerde kükürt ve proteinde bulunur
-Yapıcı onarıcı bileşiklerdendir
-Enerji verici olarakta kullanılırlar Ancak metabolik faaliyetlerde önemli görevleri olduğu için gerek duyulmadıkça enerji verici olarak kullanılmaz
-Yapıtaşları aminoasitlerdir
- Aminoasitler peptit bağları ile birbirlerine bağlanarak proteinleri oluştururlar
-Çok sayıda aminoasidin bu şekilde birleşmesiyle polipeptidler oluşur
-Oluşan her peptid bağında bir molekülde su açığa çıkar Bu nedenle n sayıda aminoasitten oluşan bir proteinin oluşumunda n-1 sayıda su ve yine n-1 asyıda peptid bağı oluşur
-İhtiyaç olduğunda DNA şifresiyle ribozomlarda sentezlenirler
-Aminoasitler 20 çeşittir Bunlardan 8 tanesi temel aminoasit olarak adlandırılır İnsanlar ve hayvanlar tarafından üretilirken kalan 12 tanesi bitkilerden karşılanır
-Tüm canlıların proteinleri birbirinden farklıdır Akrabalarda ise benzerdir
Proteinlerin farklı oluş nedenleri:
-Aminoasitlerin sıralanışı
-Aminoasitlerin sayısı
-Aminoasitlerin çeşidi
-Aminoasitlerin tekrarlanma sıklığı
-DNA şifresiyle oluşmaları da proteinleri farklı kılar Çünkü tüm canlıların DNA'ları farklıdır
Aminoasitlerin Yapısı:
H
(Amino grubu)NH2 C COOH (Karboksil grubu)
R(Değişken grup)
Aminoasitlerin yapısında bulunan H,NH2,COOH her aminoasitte aynı iken Rdeğişkeni aminoasitlerin farklı olmasını sağlar Amino grubu asit ortamda baz gibi,karboksil grubu ise bazik ortamda asit gibi davranır Bu nedenle aminoasitler amfoter özellik gösterir Proteinleri yapısal proteinler ve düzenleyici proteinler olmak üzere ikiye ayırırız
a-Yapısal proteinler hücre zarında ve bazı organellerin yapısında yer alır
b-Düzenleyici proteinler ise enzim ve hormonların yapısını oluşturur
Proteinlerin yüksek sıcaklıkta yapıları bozulur Bu yapı bozukluğuna denatürasyon denir
ENZİMLER
Tepkimelerin başlaması için gerekli olan aktivasyon enerjisini düşürürler Tepkimeleri hızlandırırlar Biyolojik katalizörlerdir
Örneğin
A + B ----> C + D Bu tepkimenin gerçekleşebilmesi için aktivasyon enerjisine ihtiyaç vardır
|