09-11-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ünlü Türk Heykeltraşlar Kimlerdir - Türk Heykeltraşlar Türk Heykeltraşlar Kimlerdir ?
İlhan Koman
1921'de Edirne'de doğdu
Edirne Lisesi'ni bitirdikten sonra, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girdi (1941) Bir yıl sonra bölümünü değiştirerek heykel bölümüne geçti Belling'in öğrencisi olarak 1945'te bu okulu bitirdi Avrupa sınavını kazanarak, 1947-1950 yılları arasında Paris'te çalıştı Yurda dönünce Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü asistanı oldu (1951) 1959'de görevinden ayrılarak İsveç'e gitti ve bu ülkeye yerleşti
1967'de Stokholm Uygulamalı Sanatlar Yüksek Okulu'na öğretim üyesi olarak kabul edildi Koman'ın eserleri yurdumuzda, İsveç'te ve başka yabancı ülkelerde yer almaktadır Anıtkabir'in büyük rölyeflerinden doğu kanadını yapmıştır 1954 Ankara Devlet Sergisi'nde ikincilik, 1955 Ankara Devlet Sergisi'nde birincilik ödüllerini aldı
Ali Teoman Germaner
Ali Teoman Germaner, (1934 - ) heykeltraş Aloş Germaner takma adıyla da bilinmektedir
1934 yılında İstanbul'da doğdu 1949-1954 yılları arasında iDGSA Heykel Bölümü'nde Rudolf Belling, Zühtü Müridoğlu ve Ali Hadi Bara'nın atölyelerinde sanat öğrenimi gördü 1960 yılında Fransız hükümetinin bursuyla Paris'e gitti 1961-1965 yılları arasında École des Beaux-Arts'da bulundu René Collamarini'nin atölyesinde heykel ve W S Hayter'in atölyesinde gravür çalıştı
1965 yılında MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde öğretim üyesi olarak göreve başladı 1970 yılında doçent, 1976 yılında da Profesör oldu
Burhan Alkar
Burhan Alkar, (d 1928, Filibe) Türk heykeltraş
1951�de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü�nden mezun oldu 1958�de aynı bölümün açtığı modelaj asistanlığı sınavını kazandı 1960�da Paris�e gitti ve Julian Akademisi�nde Heykeltıraş Monsieur Mougene�in atölyesinde çalıştı 1961-65 yılları arasında Paris Güzel Sanatlar Yüksekokulu�nda Monsieur Leyque�in atölyesinde heykel ihtisası yaptı 1965�de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü�nde Modelaj öğretmenliğine başladı 1977�de emekli oldu
Ernur Tüzün
Ernur Tüzün, (d 1938 Mersin - ö 1986 Mersin) Türk heykeltraş
İlk-orta ve lise öğrenimini Mersin'de tamamladıktan sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Heykel Bölümünden 1968 yılında dereceyle mezun oldu Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla gönderildiği Paris-Ecole Nationale superieure des beaux arts'da ihtisasını tamamladı
1973 ve 1974 yıllarında sergi ve müzelerle ilgili İtalya'da yaptığı araştırmalarının ardından Türkiye'ye dönen Ernur Tüzün, kişisel atölyesinde çalışmalara devam etti 1986 yılında araştırma ve çalışmaları için gittiği Mersin'de geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti
|
|
|
|