Yalnız Mesajı Göster

Ünlü Türk Heykeltraşlar Kimlerdir - Türk Heykeltraşlar Türk Heykeltraşlar Kimlerdir ?

Eski 09-11-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Ünlü Türk Heykeltraşlar Kimlerdir - Türk Heykeltraşlar Türk Heykeltraşlar Kimlerdir ?

Hakkı Karayiğitoğlu
(1926 - 2007), Türk heykeltraş

1926 yılında Bulgaristan'ın Kırcaali yöresinde çiftçi çocuğu olarak doğdu 1933 yılında ailesi Türkiye'ye göç etti ve Tekirdağ'a yerleşti Resme ilgisi ilkokul yıllarında başladı Ortaöğrenimini Tekirdağ'da tamamladı

1941 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'nin resim bölümüne girdiyse de maddi imkânsızlıklar yüzünden 10 gün sorna Tekirdağ'a geri dönmek zorunda kaldı ve vekil öğretmen olarak çalışmaya başladı 1942 yılı başında Ankara'da Halkevleri Sergisi'nde Tekirdağ Halkevi adına sergilenen resmi ile üçüncülük ödülü aldı Aynı yıl Balıkesir Öğretmen Okulu'na girdi Henüz öğretmen okulunda öğrenci iken yaptığı İsmet İnönü büstünün bir dökümünü Balıkesir Halkevi, bir diğerini ise Bigadiç kaymakamlığı satın almıştı Bu başarı, yerel ve ulusal basında yer buldu

1947'de Edirne Öğretmen Okulu'nu, 1950'de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-iş Bölümü'nü bitirdi Gazi Eğitim Enstitüsü'nün son sınıfında iken 11 Devlet Resim Heykel Sergisi'ne beş heykeli ile katıldı Jüri tarafından bir heykeli satın alınmaya layık görüldü ve jürinin Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiği rapor sonucu 1950'de heykel çalışmalarını geliştirmesi için Güzel Sanatlar Akademisi'ne tayin edildi, böylece lisansüstü heykel çalışmaları yapma olanağına kavuştu 3 yıl sonra askerlik görevini yapmak için akademiden ayrıldı

Haluk Tezonar

Haluk Tezonar (d 1942 - ö 1995) Türk heykeltraş En çok Atatürk Anıtı yapan heykeltraşlar arasında yer alır

1942 yılında Çorlu�da doğdu Ortaöğrenimi sırasında müzikle ilgilendi ve bir süre İstanbul Belediyesi Konservatuarı Yaylı Sazlar Bölümü�nde kontrbas eğitimi aldı İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda seramik eğitimi gördü Okulun hocalarından heykeltraş Hakkı Karayiğitoğlu, kendisini heykel çalışmalarına yöneltti 1965 yılında mezun olduğu okulunda asistan olarak çalıştı Okulun, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi�ne dönmesinden sonra da uzun yıllar öğretim üyeliğine devam etti 1985 yılında heykel bölümü başkanlığına atandı 31 Aralık 1995 günü hayatını kaybetti

Mehmet Aksoy

Mehmet Aksoy, (d 1939, Hatay - Yayladağı), heykeltıraş

1939'da, şimdi Suriye sınırlarında kalan Yayladağ'nın Kesap kasabasında doğdu İlk ve orta öğrenimini Yayladağ, Hatay, Tarsus ve Antakya'da yaptı 1960 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin Resim bölümüne girdi Daha sonra Heykel bölümüne geçti ve 1961-1967 yılları arasında Prof Şadi Çalık atölyesinde öğrenim gördü Askerliğini yaptıktan sonra 1969-70 yıllarında aynı bölümde asistanlık yaptı ve bir devlet bursu alarak 1970'te Londra'ya gitti Daha sonra Berlin'e geçti ve Hochschule der Künste'den 1977'de master derecesiyle mezun oldu Berlin'de sanatçı topluluklarında ve politik etkinliklerde yer aldı 1978'de Türkiye'ye dönerek 1980'e kadar İDGSA'da öğretim üyeliği yaptı

Alıntı Yaparak Cevapla